Bir zamanlar tekstil sektörünün en popüler mesleklerinden olan, günümüzde ise hazır giyime direnmeye çalışan manifaturacılık eski günlerini mumla aramaktadır. Önceden insanlar düğünlere, bayramlara veya özel davetlere gitmeden önce kıyafet yapmaları için uygun kumaş aldıkları yer olan manifaturacılara artık kimse uğramaz oldu.
Bu mesleği uzun yıllardır İzmir Kemeraltı’nda devam ettiren Tahir Bulmuş ile manifaturacılığın ne demek olduğunu ve neden eskisi kadar gözde bir meslek olmadığını konuştuk.
Babadan kalma meslek
1979’dan beri bu mesleği yaptığını belirten Bulmuş mesleği babasının vefatından sonra kendisinin yürüttüğünü belirtti ve: “Babam manifaturacılığı bana öğretti, ben de bu zamana kadar sürdürmekteyim. Hazır giyimin artmasından sonra bizim gibi işletmelere artık kimse uğramaz oldu fakat hala bir şekilde ayakta kalmaya çabalıyoruz.” dedi.
Meslek yok olma durumunda
Toplumun günümüzde daha kolaya kaçması, manifaturacılık gibi eski mesleklerin yavaş yavaş tükenmesine neden oldu. Bu konu hakkında Bulmuş: “Satışlarımız bir önceki döneme göre yüzde 50 oranında düştü. Çünkü çoğu genç hazır giyimi tercih ediyor. Terzilere istedikleri modeli yaptıramıyorlar. Kumaş satın alma ve dikim maliyeti çok yüksekken, hazır giyim onların istedikleri modeli daha ucuza alabilmelerini sağlıyor. 20 yıl önce mağazamızın yarısı erkek kumaşlarına, yarısı da kadın kumaşlarına ayrılmıştı ve hem erkek hem de kadın çok sayıda müşterimiz vardı. O kadar çok talep vardı ki karşılayamazdık. Erkeklerin hazır giyimi tercih etmeye başlaması ve erkek müşterimizin kalmaması üzerine mağazamızı tamamen kadınlara ayırmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.
Manifaturacılığın tanımı
Bulmuş, manifaturacılığın tanımını, “Çok çeşit kumaşların bir arada toplanıp satılması olayıdır.” diye özetleyerek şunları belirtti: “Bu kumaşlar içerisinde sadece giyim olarak değil aynı zamanda yatak ürünleri olan nevresim, çarşaf, mutfak ürünleri için masa örtüsü yapılacak kumaşlar bulunmaktadır. Bu kumaşların ham maddesi pamuktur. Manifaturacılık mesleği sadece kapalı dükkanlarda değil pazar alanlarında da bulunur. Ulaşım imkanları eskiden kısıtlı olduğu için şehirlere uzak köylerde atların heybesine konulan kumaşlar götürülerek satılırmış. Bu mesleğin başlangıcı bu şekilde olmuş.” Bulmuş ayrıca “manifaturacılık” kelimesinin anlamının dilimize İtalyanca’dan geldiğini dile getirdi.
“Manifaturacılık zamanında halk eğitim merkezlerinde gösterilen bir meslekti”
Bulmuş manifaturacılığın eskiden halk eğitim kurslarında öğretildiğini fakat ilerleyen zamanlarda bu durumun ortadan kalktığını belirtirken, oradan çıkan kursiyerlerin ileride kendilerine dükkan açtıklarını belirtti. Konu hakkında, “Manifaturacılık zamanında halk eğitim merkezlerinde gösterilen bir meslekti fakat 2000’li yıllardan sonra bu dersler halk eğitimde kapanmaya başladı. Kurslarda kullanılan kumaş çeşitliliği o kadar fazlaydı ki her türlü ürün ortaya çıkmakta bu ürünler fabrikalara veya toptancılara satılmaktaydı ama zaman ilerledikçe önceden de dediğim gibi hazır giyimin fazlalığı halk eğitim merkezlerindeki kursların kapanmasına sebep oldu.” dedi.
Kumaşlar artık yurtdışından gelmekte
Gelen kumaşların çoğunun yurt dışından olduğunu belirten Bulmuş, artık ham madde üretiminin ülkemizdeki hazır giyim ile yarışamaması sebebiyle azaldığını belirtti: “Kumaşlar genellikle Güney Kore ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerinden gelmekte, önceden bir düğün olursa düğün sahipleri 100-200 çeşit kumaş satın alıyorlardı fakat artık bu olaylar kalmadı.” Bulmuş ayrıca hazır giyim sektörünün ilerleyen dönemlerde maliyetleri karşılayamayacağını, insanların tekrardan kıyafetlerini diktirdikleri günlere geri döneceğini söyledi.
Bize manifaturacılık hakkında bilgi veren, mesleğin geçmişte ne türlü zor şartlar altında yapıldığını anlatan ve neden bu günlerde yok olma durumuna geldiğini anlatan Tahir Bulmuş’a teşekkür ederiz.
Haber: Atahan Aker
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...