Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YÜZYILLIK DEMİRCİ DÜKKANI

14.11.2022
Yaşam

 

Sıcak demircilik, nesli tükenmekte olan mesleklerden biri. Çalışma ortamının çok sıcak ve gürültülü olması bu mesleğin zorlukları arasında yer alıyor. Akdemir Kardeşler, Osmanlı Dönemi’nden kalma dükkanlarında günümüzde pek rastlanmıyor olmasına  rağmen bu işi yapmaya devam ediyor. İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda “Son Kalan Demirciler” olarak biliniyorlar.

 

Mesleklerini severek yapan ve dedelerinden kalan dükkanlarında adeta sanat ortaya koyan Ömer Akdemir ve  Ali Akdemir, bulundukları bölgenin son sıcak demircileri olmalarıyla biliniyorlar. Büyük zorlukları olan bu sıcak demircilik mesleği, yüksek sıcaklıklarda eritilen demir ve çeliğe şekil verme işlemine deniyor. Yüksek sıcaklıklarda, gürültülü ortamda, tozun ve zor şartların içinde çalışarak yaptıkları sanatın hiç de kolay olmadığını söylemek mümkün.

 

Hiç düşünmediğimiz bir yerdeyiz

İşlerine kebap şişleri gibi ürünler yaparak başlayan Akdemir kardeşler, “Şu an kamp baltası, kamp bıçağı ve pala gibi birçok ürün yapıyoruz. Mesleğe başlarken buralara geleceğimizi tahmin edemezdik” dedi. Aynı zamanda kişiselleştirilmiş ürünleriyle bu işi farklı bir noktaya taşıyarak satışlarını arttıran kardeşler, “Tüm ürünlerin üzerine, isteğe bağlı olarak satın alan kişinin istediği adı ve soyadı yazarak ürünü kişiselleştirebiliyoruz” sözlerini ekledi.

Özellikle Kemeraltı Çarşısı’na gelen yabancı turistlerin ilgi odağı olan dükkanda Akdemir kardeşler, genel satışlarını internet üzerinden yapıyor. Yabancı yolcu gemilerinin İzmir’e gelmesiyle de satışlarının arttığını ifade ediyorlar.

 

Bu mesleği yapmak hiç kolay değil

Demirci Akdemir kardeşler, “Demircilik mesleği dikkat gerektiren bir meslek. Dolayısıyla en ufak bir dikkat dağınıklığında çeşitli zararlara yol açabilmesi mümkün” sözleriyle mesleğin zorluğunun altını çiziyor. 2 bin derece sıcağa alıştıklarını söyleyen Akdemir kardeşler, “Bu işi yaparken bazı malzemeler kullanmak zorundayız ve bu malzemeler bir süre sonra kırılabiliyor. Bunun sebebi o malzemeyi çok fazla kullanmak. Dolayısıyla kırılan malzemeler etraftaki insanlar için yaralanma tehlikesi oluşturabiliyor” sözleriyle mesleğin risklerinden de bahsediyorlar. Bunun yanı sıra olumsuz olarak gösterebileceğimiz bir diğer mevzu ise sağlık. Tozun ve toprağın içinde çalıştıkları için sağlıkları da bu durumdan etkilenebiliyor.

 

Satışlarımızın yüzde 80’i internetten

Oğlunun demir satışlarını internet üzerinden yapma fikriyle başlayan dijital yolculuğunu aktaran Ömer Akdemir, “İnternet satışları dükkana oldukça katkı sağlıyor. Siparişlerimizin çoğunu internet üzerinden alıyoruz. Bu sayede büyük kitlelere ulaşıyoruz ve Türkiye’nin dört bir yanına siparişlerimizi ulaştırıyoruz. Hatta sadece yurt içiyle kalmayıp uluslararası olarak da satış yapabiliyoruz.. Ürünleri satın alan bazı müşteriler bu ürünleri yurt dışına pazarlıyor. Nadiren de olsa kendimiz de yurt dışına ürün satıyoruz” diyor. Bu da yaptıkları işin sadece basit bir demircilik olmayıp sanat niteliği taşıdığını da gösteriyor.

 

100 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren dükkanda teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet satışları ön planda. Bu sayede müşteriler yerlerinden kalkmadan Türkiye’nin bir ucundan sipariş verebiliyorlar. Sosyal medya hesaplarından alınan siparişlerde yoğunluk oluşması sebebiyle Akdemir kardeşler, yeri geldiğinde 1,5 ay sipariş sırası olduğunu iletiyor. Gelen siparişin büyüklüğüne, emeğine ve kalitesine göre fiyatların değiştiğini söyleyen Akdemir ailesi, sanatlarını icra etmeyi, özel sipariş hazırlamayı severek yapıyor.


Haber & Fotoğraf: Egemen Gülmüş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00