Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YÜKSEK BİNALARDA ZORLU GÖREV

07.06.2022
Yaşam

Yüksek binaların dış cephe temizliği, ip üzerinde bakım, onarım, montaj işlerini yapan iple erişim teknisyenleri, eğitimlerinin ardından görev almaya hazır hale geliyorlar. Yüzlerce metre yükseklikteki binalarda güvenliği de sağlayarak tam teçhizatlı bir şekilde görevlerini yerine getiriyorlar.

Yüksek binaların tepelerinden iple sarkarak çalışan işçiler, görevleri tehlikeli görünse de aldıkları eğitim sonucu bu tehlikeyi en aza indirmektedir. Çalıştıkları zamanlarda en küçük hatanın bile riskli olduğu yerde zorlu bir görevi yerine getirirken yanlarında bir kova su ve aparatları bulunmakta. İple Erişim Teknisyeni Mehmet Helva, bizlere mesleğinin zorluklarını ve bu  meslek hakkında bilinmeyenleri anlattı.

“İp üzerinde güvenli şekilde iş yapmak”
İple erişim teknisyeni, aynı zamanda endüstriyel dağcı olan Mehmet Helva söylerken şöyle devam etti; “Endüstriyel dağcı, iple erişim teknisyeni ve aynı zamanda bir firmanın kurucu ortağıyım. Bizler iple erişim teknisyenleri olarak işlerimizi ip üzerinde güvenli bir şekilde yaparız. Kendi alanında uzman, profesyonel (IRATA/ SPRAT) belgeli personeller ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Yüksek mimari yapılar, rüzgar türbinleri, petrol ve doğalgaz santralleri, telekomünikasyon ve ölçüm kule çalışmaları, barajlar, kara ve demiryolları, alışveriş merkezleri, fabrikalar, stadyum ve köprü projeleri gibi bir çok endüstride görev yapıyoruz.” dedi.

“Aldığımız eğitimler tehlikeyi en aza indiriyor”
Yaptıkları mesleğin zor olduğunu, yüksek binalarda çalışan kişilerin yaşadığı zorlukları dile getiren Helva; “Yaptığımız iş, mesleğimiz tabii ki zor. Hatta çok tehlikeli işler sınıfında görüyoruz. Aldığımız eğitimler sonucu bu tehlikeyi en aşağıya çekiyor ve güvenli çalışma ortamı oluşturuyoruz. Eğitim şart ilkesini önemsiyoruz ve önce iş güvenliği diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yüksek yapıların dikine çoğalması bizlere olan ihtiyacı artırdı”
Yüksek binaların temizlik durumunu, iple erişim teknisyenine duyulan ihtiyacı değerlendiren Helva; “İple erişim kendi doğasında geniş bir yelpazeye hitap eder ve ihtiyaç duyulduğu takdirde çözümler üretir. Son yıllarda binaların ve tüm yüksek yapıların dikine çoğalması başta metropol şehirler olmak üzere tamamen sorunlarını giderme alanında ihtiyaç ve bizler için de çalışma ortamları sunmaktadır. Bir iple erişim teknisyeni, ip üzerinde güvenli bir şekilde başta temizlik olmak üzere; bakım, onarım, boya, montaj, teknik işleri ve yaşam hatları oluşturabilir.” sözlerini ekledi.

“Osmangazi Köprüsü led montaj çalışmasında bulundum”
Osmangazi Köprüsü gibi birçok yeni çalışmada yer aldığını belirten Mehmet Helva şöyle devam etti; “Türkiye genelinde hemen hemen tüm yüksek yapılardan inmiş biri olarak, en ilginç bulduğum Osmangazi Köprüsü (Led montaj çalışması) ve Çamlıca TV Kule (Led montaj çalışması) diyebilirim. Özellikle Çamlıca TV Kule projemizdeki mimari yapının zorluğu bizleri yormuştu ama yaptığımız çalışmanın sonucu güzel olunca tabii ki bu yorgunluğu keyfe çevirmiştik.” dedi.

En önemlisi güvenli çalışma ortamı oluşturmak”
Mesleğe devam eden ve yeni başlayacak kişilere tavsiyelerde bulunan Helva; “Bu işi yapmakta olan arkadaşlara, güvenli çalışma ortamı oluşturmaları ve mesleki unvanlarını aşka çevirmelerini tavsiye edebilirim. Ardından bu işe yeni başlayacak arkadaşlarımıza da tavsiyemiz şu ki; aldıkları eğitime ve yapacakları işe ya da işlere sadece bir kazanç gözüyle bakmamaları.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Haber: Süleyman Armağan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00