Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YIRTIK AYAKKABIDAN TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞUNA

06.01.2025
Spor

 

1966 yılında Manisa’nın Gürle köyünde doğan Dr. Ali Güreş tutkusuyla Türkiye’nin spor tarihine adını yazdırmaya başardı. Yırtık bir ayakkabıyla derece elde etmesinden Türkiye şampiyonluğuna kadar uzanan kariyeri hakkında bizlerle önemli bilgiler, anılar ve tavsiyeler içeren bir söyleşi gerçekleştirdi. 

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi  Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi olarak görevini sürdüren Ali Güreş, yarım asrı aşan atletizm kariyerinde sayısız başarıya imza atmış ve spor dünyasında bir efsane haline gelmiştir. Sporculuk yaşamı boyunca Türkiye ve dünya çapında pek çok şampiyonluk kazanan Güreş, aktif spor kariyerini sonlandırdıktan sonra sporu gelecek nesillere sevdirmek ve yeni şampiyonlar yetiştirmek amacıyla antrenörlüğe yönelmiştir. Milli takımlara onlarca sporcu kazandıran Güreş, çalıştığı Aydın Adnan Menderes Üniversitesine binlerce madalya ve kupa kazandırarak okulun adını ulusal ve uluslararası alanda duyurmuştur. Aynı zamanda akademik alanda da aktif olan Güreş, spor bilimine yaptığı katkılar, yazdığı makaleler ve yetiştirdiği öğrencilerle Türk sporuna önemli değerler katmaya devam etmektedir.

 

Ali Güreş kimdir? Spora nasıl başladınız?
1966 yılında Manisa’nın Gürle köyünde doğdum. Spora başlamam tamamen bir tesadüf eseri oldu. Muradiye Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmenim tarafından düzenlenen bir koşu yarışmasına katıldım ve birinci oldum. Bu yarışın ardından, 1979 yılında il genelinde düzenlenen Cumhuriyet Kupası’nda il ikincisi, bir hafta sonra Atatürk Koşusu’nda il birincisi oldum. Köyde, bağda bahçede koşarken komşular “deli” lakabını taksalar da spora olan tutkumdan asla vazgeçmedim. Babamın güreşçi olmamı istememesine rağmen, gizlice antrenmanlara devam ettim ve Balıkesir’de düzenlenen Türkiye Kros Şampiyonası’nda Türkiye Küçükler Şampiyonu oldum.

 

Kariyeriniz boyunca sizi en çok etkileyen anılar nelerdir?
Manisa’daki Atatürk Koşusu’nda il birincisi olduğumda kara lastik ayakkabımın altı yırtıktı. O dönem Manisa Valisi kürsüde bana bir spor ayakkabı hediye etti. O ayakkabıyı o kadar değerli buldum ki antrenmanlarda bile giymemeye çalıştım. Ayrıca bir bayrak yarışında düştüğüm halde kalkıp Türkiye birincisi olmam unutamadığım anılardan biridir. Köyde kimsenin sporu ciddiye almadığı bir dönemde televizyona çıktığımda, köyde kahvede oturan babam ve diğer köylüler beni televizyonda gördüklerinde büyük bir şaşkınlık yaşadılar. O andan sonra herkes beni “şampiyon” diye çağırmaya başlamıştı.

 

Galatasaray’a transfer süreciniz nasıl gerçekleşti?
Manisa’da düzenlenen yarışlarda gösterdiğim başarılar sayesinde 1984 yılında Galatasaray Spor Kulübü’ne transfer oldum. Bu süreçte hem liseyi bitirdim hem de spor kariyerimde önemli adımlar attım. İlk transfer paramla aileme bir traktör aldım ve Galatasaray’dan düzenli maaş alarak aileme destek oldum. Bu benim için hem büyük bir gurur hem de sorumluluktu.

 

Eğitim hayatınız ve spor kariyerinizi nasıl dengelediniz?
1985 yılında Marmara Üniversitesi Spor Akademisini kazanarak, 11 bin kişi arasında birinci oldum. Eğitim sürecinde hem üniversiteye hem de devlete birçok başarı kazandırdım. Ankara’daki Büyük Atatürk Koşu’sunu kazandım ve üniversiteler şampiyonasında dört altın madalya kazandım. Akademik ve sportif başarılarımı dengelemek için disiplinli bir çalışma düzeni kurdum. Ancak sosyo-ekonomik nedenlerle üniversiteden sonra kısa bir süre özel okullarda çalışarak hocalığa adım attım.

 

Milli Takım antrenörlüğünüz ve yetiştirdiğiniz önemli sporcular hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Milli takım antrenörlüğü yaptığım dönemde 117 ulusal takıma öğrenci kazandırdım. Hikmet Tüysüz ve İsmail Balaban gibi sporcular benim yetiştirdiğim önemli isimler arasında. Onların başarılarını görmek benim için büyük bir gurur kaynağı. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanlığı’nın spor eğitim programlarında birçok antrenöre eğitim verdim ve bu alanda aktif çalışmalar yürüttüm.

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne kazandırdığınız başarılar nelerdir?
Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde toplamda 96 takım Türkiye şampiyonluğu, 3.800 madalya, 3.086 kupa ve 50 uluslararası madalya kazandırdık. Üniversitemiz, geçen yıl Çin’de düzenlenen Dünya Üniversiteler Şampiyonası’nda Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Üniversite yönetimi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından defalarca ödüllendirildim. 

 

Hayatınızdaki ödüller ve başarılar size ne ifade ediyor?
2009 yılında Türkiye Spor Yazarları Derneği tarafından “Yılın Spor Adamı” ödülünü aldım. Geçen hafta ise Manisa Yunusemre Belediyesi tarafından “Manisa’nın Yaşayan Değerleri” programında plaketle onurlandırıldım. Bu ödüller, uzun yıllar boyunca verilen emeğin ve özverinin bir takdiri. Hiçbir başarı tesadüf değildir; disiplin, azim ve sabırla bugünlere geldim.

 

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?
Aydın Adnan Menderes Üniversitesine ve Türk sporuna daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyorum. 100 başarıya ulaştıktan sonra kariyerimi noktalamayı düşünüyorum.

 

Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Başarıya ulaşmak için hayal kurmaktan korkmayın ama hayalleriniz için çok çalışmanız gerektiğini unutmayın. Disiplin, azim ve sabır başarının anahtarlarıdır. Zorluklar karşısında pes etmeyin her engel sizi daha güçlü yapar. Sporu bir yaşam biçimi haline getirin ve hedeflerinize inançla yürüyün. Unutmayın, hiçbir başarı tesadüf değildir.

 

Milli Takım ve Galatasaray Spor Kulübünün önemli atletizm sporcusu olan Dr. Öğr. Üyesi Ali Güreş bizlere kariyeri hakkında bilgi içeren bir söyleşi verdi. Kıymetli zamanı ve açıklamaları için kendilerine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 

Haber: Berkay Coşkun

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00