Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YER ÜSTÜNDEKİ MADENCİLİK: KRİPTO PARA

09.04.2022
Ekonomi

İlk defa 2008 yılında Satoshi Nakamoto kod adıyla yazılan makale sonucu ortaya çıkan  kripto para birimi olan bitcoin ile ilk işlem 2009 yılında  yapılmıştır. Arzı sınırlı olarak çıkarılan bitcoinin 21 milyon adet çıkacağı, bitcoin arzının tamamen tükendiğinde ise takvimlerin 2140 senesini göstereceği tahmin ediliyor.

2009 yılından itibaren bitcoin madenciliği ve daha sonrasında çıkan kripto paraların madenciliği günümüze kadar devam etmektedir. Madenciliğin esas amacının kripto paraların transfer işlemini onaylaması, ardından yeni üretilen kripto paranın madenciye ödül olarak verilmesini esas alır. Blockchain, bloklardan oluşan işlem takibini yapılmasını sağlayan veritabanı sistemidir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi olmayan bir yapıda olması, hiçbir devlet tarafından düzenlenip denetlenmemesi kafalarda soru işaretleri bıraksa da, bilinen tek bir gerçek var ki 2009 yılından itibaren gerek ödeme sistemi ve diğer durumlarda kullanılan kripto paralar diye bir gerçek var.

Para transferi işleminden gelen ödül 
Şifrelerin çözülerek sisteme yeni blokların eklenmesi, oluşturulan bu bloklar üzerinden madencilerin kazdığı kripto paraların kendilerine ödül olarak geldiğini ifade eden kripto para madencisi Halil K, “Madenciliğin amacı bir hesaptan bir hesaba gönderilen kripto yani şifrelenmiş paranın karşı tarafa güvenli, şifreli ve anonim şekilde gönderilmesini sağlayan iş türüdür. Bu sayede bizler de cihazlarımızın hizmet etmesi nedeniyle belli bir ücret alıyoruz. Madencilik işlemi böyle gerçekleşiyor.” diye konuştu.

En yaygın GPU ve ASIC madenciliği 
Madencilik işleminin madencilik yapılacak coinin şartlarına göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Halil K, “Duino coin Arduino kartı ile yapılıyor. Toncoin madenciliğinde ise ekstra telegram gruplarına girmek gerekiyor. Ancak en geneli ve kullanımı en yaygın olan madencilik çeşitleri yüksek hesaplama kapasitesi gerektiren ASIC madenciliği ancak bu ASIC cihazlar yüksek enerji harcadığı için bireysel kişilerden çok büyük şirketler kullanmaktadır. Bir diğer madencilik çeşidi ise GPU (ekran kartı), madenciler daha az maliyetle kurdukları sistemde birden fazla ekran kartını bir araya getirip “RIg” kurarlar. Genellikle bireysel kullanımı oldukça fazladır. Diğer çeşitleri ise CPU ve Bulut madenciliğidir.” dedi.

Meslek olarak görülmemeli 
Kripto para madenciliğinde riskin fazla olduğu düşüşler ve yükselişlerde %15 üzerinde olunca riskin arttığı, sadece yan gelir olarak tercih edilmesi noktasına dikkat çeken kripto para madencisi Halil K, “Kişisel olarak meslek olarak görülmemeli derim. Bu aslında bir türlü yatırım olarak görülmeli ve yatırımın geri dönmesiyle alakalı bir durum. Meslek olarak görülecek ise de eğer bu sistemlerin montaj ve tamir hizmetlerini yapan kişiler olarak görebiliriz.” ifadelerinde bulundu.

Bilinçsiz katılım çok fazla
Bireysel olarak kolay gelir kapısı olarak zannettikleri için bilgi birikimi olmadan madencilik işine girenlerin kısa sürede hayal kırıklığına uğradıklarını dile getiren Halil K. “ Coinlerin fiyatlarının artması insanları ister istemez bu işe girmeye sevk ediyor. Fiyatların yükselmesi ya da düşmesi insanları madenciliğe yönelten en büyük etken. Etherium madenciliği yapanlar ellerindeki malları satmazlar. Bu da arzın düşmesine yani fiyatın artmasına teşkil eder. Ama satarlarsa çok büyük düşüşler olur. Piyasada ki kazılabilir coinlerin büyük bölümünün arzı madencilerin elinde. Bu da bilinçsizce giren insanların, yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarında paralarını kaybetmelerine neden olabilir.” diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti.

“Yatırım olarak madenciliğe başladım”
Tıpkı diğer yatırım araçları gibi madencilik işini de yatırım olarak ifade eden kripto para madencisi Halil K. “Elimde bir miktar para vardı ve bu işe girmek istedim, girdim. Bu işin hem avantaj hem de dezavantajları var. Avantaj olarak güzel bir gelir elde ediyorsun, dezavantaj olarak makinelerin sürekli arıza verip uğraştırması, olası elektrik kesintilerinde yanan ekran kartları oluyor, bunun da maliyeti oldukça yüksek. Onun haricinde sorunsuz bir şekilde madencilik yapmaya devam ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber: Süleyman Armağan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00