Bulut sistemler, verilerimizi internet üzerinden depolama ve istediğimiz vakit erişebilme imkanı sunan, hayatımızın birçok alanında bizlere kolaylık sağlayan sanal erişim tabanlı sistemlerdir. 1960 yılında Licklider, internetin henüz çok gelişim sağlamadığı dönemlerde, verilerin depolanabilmesi ve kişileri internet üzerinde birbirine bağlayabilmek amacıyla, Amerika Birleşik Devletleri İleri Araştırma Projeleri Ajans Ağı üzerindeki çalışmasıyla birlikte bulut sistemlerinin ilk temellerini attı. 2000 yılında Amazon Web Servisi’nin çalışmalarıyla birlikte, sistemimizin yetersiz olduğu alanlarda etkinlik sağlanabilmesi için Sanal Sunucu Sistemleri (VDS) geliştirildi.
Dünyanın dört bir yanında, şirketler, havalimanları ve büyük yazılım firmalarında kullanılan; maliyeti sıfıra indiren, birçok kullanıcıya erişim sağlayan sanal sunucu sistemleri, geçmişte lüks ve erişimi zor bir kullanım aracı olmasına rağmen, günümüzde erişimi kolay olmasının yanı sıra bireysel olarak da kullanılabilir hale gelmiştir. Düşük sistemlerde bile büyük donanım gerektiren uygulamaları çalıştırabilmenizi sağlamaktadır.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Abacı, Aydın Efeler’den Bilgisayar Donanım Teknisyeni Fuat Aydın ve İzmir’de Bilişim Sistemleri Uzmanı olarak görev yapan Sevim Ulusoy ile fiziksel donanım destekli sanal sunucu sistemlerinin hem geleceği hem de günümüz şartları üzerine bir görüşme gerçekleştirdik.
Aynı donanım üzerinden bir çok kullanıcı
Sanal sunucuların fiziksel donanımlardan daha fazla tercih edilmesinin ana sebebini belirten Abacı, “Fiziksel donanımlar her zaman ihtiyaç duyulan gereksinimlerdir. Sanal sunucuların var olmasını bu sistemler sağlıyor. Fakat sanal sunucular herkes için bir bilgisayar üzerinden birçok kişinin bilgisayarı kullanılabilmesine olanak sağlıyor. Hem donanıma harcanan maliyet düşüyor, hem erişim sağlayan kişi sayısı çok daha fazla olabiliyor.’’ şeklinde konuştu.
Bulut sistemler hazır sistemlerden daha hızlı
Sanal sunucuların hazır bilgisayar sistemlerinden daha hızlı olduğunu belirten Abacı, “Sanal sunucular, belirli bir sunucu üzerinden bağlantı gerçekleştirdiği için hız konusunda, hazır bilgisayarlara göre çok daha hızlı. Komik olan kısım ise biz aslında sanal sunucuların yavaş halini kullanıyoruz ve bunu fark edemeyecek kadar hıza erişim sağlıyorlar. Tek bir makine üzerinden birçok makineyi bölebilen bu sistemler, hem indirme hem de yükleme hızı konusunda hazır cihazlara göre çok daha etkili sistemler.” dedi.
Fiziksel donanımlarda en çok tercih edilen eksiklik ekran kartı
Fiziksel donanımda en çok eksikliği ve ihtiyacın ekran kartları üzerine olduğunu belirten Aydın, “Teknik desteğini verdiğim cihazlarda, genelde bakımı eksik tutulmuş, termal macunu yenilenmeyen cihazlar çok fazla tamirata geliyor. Talep konusuna gelirsek, fiziksel donanımlarda en çok karşılaşılan eksiklik ekran kartı oluyor. Bu, sanal sunucularda kullanıcı için bir eksik olmayabilir.” açıklamalarında bulundu.
İnsanların teknolojiye erişimi artık daha kolay
İnternetin ve teknolojik cihazların yaygınlaşması ile evinde cihazı bulunmayan bireylerin bile artık internet kafe tarzı yerlerde en azından işlerini görebileceklerini belirten Aydın, “Artık her yerde, fiziksel açıdan gelişmiş donanımlı kafeler mevcut. Buralarda kısa vadeli işlerinizi kolayca çözebilirsiniz. Ben sanal sunucu sistemlerinin yeterli olup olmadığı konusunda kararsızım. Gelecekte fiziksel donanımların önüne geçebilir mi, şu sıralar ön göremiyorum. Maliyet konusunda haklısınız. Artık bilgisayarları toplamak kolay değil, ama kısa vadede çözüm bulabilmek ve erişim sağlayabilmek eskisinden çok daha kolay.” diyerek fiziksel donanımların erişimine dikkat çekti.
Sanal sunucularda siber güvenlik sağlamak kullanıma bağlı
Sanal sunucu sistemlerinin, fiziksel donanımlardan siber güvenlik konusunda biraz farklı olduğunu belirten Ulusoy, “Fiziksel donanımlarda virüs konusunda biraz daha güvenilir hissedebilirsiniz. Aslında bu tamamen kişinin cihazı kullanma biçimiyle alakalı. İster istemez sanal sunucuları bir kurumdan kiraladığınız için siber güvenlik açısından kaygı yaşayabilirsiniz. Sadece size ait bir IP adresi (internet protocol address) üzerinden sunucu kullanıyorsanız, sorumluluk ve güvenlik size aittir. Ancak sunucu sistemini satın aldığınız yerde bir problem yaşarsanız, bu sorumluluk onlara ait demektir. Güvenilir, bilindik ve küresel çapta etkinlik sağlayan firmalardan bu hizmeti alırsanız, hiçbir zaman problem yaşamazsınız diye umuyorum." dedi.
Docker sunucular sanal sunucunun önüne geçebilir.
Sanal sunucular dışında çok daha hızlı docker sunucuların bulunduğunu dile getiren Abacı, “Sanal sunucular bir yere kadar yeterli. Evet, hala erişim ve bilgi sahibi olmayanlar için inanılmaz bir teknoloji, ama bunun ötesinde docker dediğimiz sunucu sistemleri var. Bunlar çok daha hızlı ve iş gören sistemler. Gelecekte bu sistemi insanlara kullanım açısından öneriyorum. Fakat tek problem arayüz ve işletim sistemi konusunda yaşanabilir.” şeklinde konuştu.
Yapay zeka bu işe çağ atlattı
Yapay zekanın sanal sunucular üzerinde her geçen gün çok daha fazla söz sahibi olduğunu dile getiren Ulusoy, “Microsoft, yeni sanal sunucu sistemleri ile birlikte Co-Pilot projesini hayata geçirdi. Aslında yapay zekaların çoğu, sunucular üzerine bağlı bulut sistemlerdir. Kullanıcılar bu sistemler sayesinde hayatlarının her alanını koruyor; hem veri koruma açısından hem de yeterlilik açısından en üst seviyede bir proje denilebilir.” ifadelerini kullandı.
Gelecekte okullarda bu sistemin olacağına inanıyorum
Sanal sunucu sistemlerinin gelecekte okullarda hem maliyeti azaltacağını hem de kullanımı artıracağını belirten Abacı, “Gelecek yıllarda ortaokullar, liseler ve üniversitelerde bu sistemlerin kullanılabilmesi mümkün olabilir. Hem donanım maliyeti azalacaktır hem de kullanım ve depolama konusunda öğrenciler çok rahat olacaktır. İyi bir internet altyapısıyla bu sistemi entegre edebilecek bir ekibe ulaşım sağlamak, gelecekte bu sistemlere geçişi sağlayabilir.” şeklinde sözlerini noktaladı.
Bizlere sanal sunucu sistemleri ve gelecek internet teknolojisi üzerine bilgiler verdikleri için Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Abacı, Bilgisayar Donanım Teknisyeni Fuat Aydın ve Bilişim Sistemleri Uzmanı Sevim Ulusoy’a teşekkür ederiz.
Haber: Hayri Mert Ulusoy
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...