Su, insan vücudunda en çok bulunan maddedir ve yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yaklaşık %55- 75’ini oluşturur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişim göstermektedir. Aydın Efeler ilçesinde yaşayan Uzman Diyetisyen Sevde Esra Sert, yaz aylarında sıvı tüketimi konusunda bilgilendirdi.
Suyun; besinlerin sindirimi, emilimi ve taşınması, eklemlerin kayganlığının sağlanması, elektrolitlerin taşınması, vücuttaki atık maddelerin atılması, vücut ısısının denetimi gibi çok önemli görevleri vardır. Uzman Diyetisyen Sevde Esra Sert, “Yaz aylarında ısınan hava ile birlikte su ihtiyacımız artabilir. Klimalı ortamlar serinlik hissi verse de yapay olarak serinlediğimiz için cildi kurutur ve yine suya ihtiyaç duyarız. Suyu birden yüksek miktarlarda değil gün içine yayarak tüketmek bilinçsizce yapılan uygulamaların önüne geçer.” diyerek özellikle bu sıcak günlerde su tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları ifade etti.
“30 ml su alması yeterlidir”
Gün içinde kişinin tüketmesi gereken sıvıyı Uzman Diyetisyen Sert, “Yaklaşık olarak bir kişi kg başına 30 ml su alması idealdir. Spor, terleme, aşırı tuz ve karbonhidrat tüketimi gibi su ihtiyacını artıracak durumlar olursa yerine eklenmesi önerilir. Su tüketimini artırmak için; her an görebileceğimiz bir yerde suyunuzun olması gerekir. Gün içerisinde içilen beş bardaktan fazla çay/kahve tüketimine dikkat ederek bunların yerine su ve bitki çayları ekleyerek dengeyi sağlayabiliriz.” dedi.
“Yalnızca su ve içeceklerle değil”
Yazın gün içinde tükettiğimiz sıvı dışında yerine tükettiğimiz meyve ve sebzelerinde etkisi büyüktür. Uzman Diyetisyen Sert, “Suyun vücuda alınması yalnızca su ve içeceklerle değil aldığımız besinlerle ve bunların vücutta kullanılmasıyla da alınır. Su oranı yüksek besinler; çilek (%91), biber (%94), kabak(94), salatalık (%95), semizotu (%91), domates (%93), marul (%96) yoğurtla/zeytinyağı ile servis edilebilir bol limonlu az yağda salata çeşitleri hazırlayabilirsiniz. Su içmekte zorlanan kişiler suya aroma verecek limon, buzlu meyve küpleri, tarçın, nane gibi besinleri kullanabilirler. Serinlemek için hazırlanan veya satın alınan kremalı, şekerli içecekler yerine; maden suyu ve meyve ile hazırlanan karışımlar, yoğurt ile yapılan soğuk ayran çeşitleri, limon ve balla tatlandırılmış meyveli limonatalar çok daha iyi seçeneklerdir. Yaz aylarında susuzluk ve açlık birbirine karıştırılabilir. Bu yüzden aç hissettiğinizde en son ne zaman ne yedeğinizi durup düşünmeli ve ilk adım bir bardak su tüketmek kilo yönetimi konusunda size yardımcı olacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Gözde Adıgüzel
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...