Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YARIM KALAN DEVRİM HİKAYESİ TOGG İLE TAMAMLANDI

04.06.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Türkiye'nin otomobil serüveni, cumhuriyetin ilk yıllarında başladı. 1961 yılında, “Devrim” adı verilen ilk otomobil için atılan ilk adımlar, uzun yıllar sonra TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu) ile tamamlandı.

 

Türkiye'nin yerli otomobil hayali, 61 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in adımıyla başladı ancak toplumda otomobil üretebileceğimize dair inanç yoktu. Buna rağmen, "Devrim" adı verilen proje, tüm olumsuz düşünceleri yıktı ve Türkiye'nin ilk yerli otomobili oldu. Ancak maalesef bu girişim talihsiz bir şekilde sona erdi ve halkın inancı tamamen kaybolmuşken, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile hayaller tekrar canlandı. 2020 yılının ortalarında, TOGG'un üretileceği ve 1,2 milyon metrekarelik alana yayılacak tesisin temelleri atıldı ve ilk otomobil 2022'de üretildi. İşte o hayal, TOGG ile gerçek oldu.

TOGG, üretim faaliyetlerini gerçekleştirdiği modern fabrikasıyla büyük bir heyecan yaratıyor. Bursa'da bulunan bu dev tesis, yerli ve millî otomobil üretimine odaklanarak ülkemizin otomotiv geleceğini şekillendirecek. 61 yılın sonunda umutları yeşerten millî duruşun göz kamaştıran tasarımı TOGG'u, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan dinleyelim.

 

“Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak”

TOGG projesi, Türkiye'nin otomotiv sektöründe yerlilik oranını artırma, teknoloji transferini sağlama ve uluslararası pazarda rekabet edebilir bir konuma gelme hedeflerini taşıyor. Yerli otomobilin üretimiyle birlikte, Türkiye'nin ekonomik büyümesine, istihdama ve teknoloji transferine katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Bakan Varank, TOGG'un bir diğer hedefi olan sürdürülebilirlik konusuna da değinerek, elektrikli otomobil üretimiyle çevre dostu bir dönüşümün öncüsü olmayı hedeflediklerini belirtti. Bu doğrultuda, TOGG'un çevresel etkileri azaltacak yenilikçi teknolojileri ve enerji verimliliğini ön planda tutacağını vurguladı.

 

“Türkiye kabiliyetleri çok yüksek bir ülke”

Ülkenin potansiyelinden bahseden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "Türkiye'nin kabiliyetleri ve potansiyeli yüksek bir ülke olduğu gerçeği, son yıllarda yerli otomobil üretimi konusunda ortaya çıkan girişimlerle bir kez daha kanıtlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yapılan çağrılar, yerli ve milli otomobil üretimi için bir dönüm noktası olmuştur." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzun yıllardır süregelen bu çağrılarla birlikte Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretme hedefini ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu çağrı sonrasında, bu vizyonu gerçekleştirmek için cesaretli ve girişimci kişiler arayışına girilmiş ve sonunda beş önemli girişimci bu yolculuğa katılmıştır."

 

“Yapılan işbirlikleri…”

TOGG için yapılan işbirliklerinden bahseden Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding arasında imzalanan anlaşmalar, Türkiye'nin otomotiv sektöründe yerli bir marka yaratma hedefine önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Bu işbirlikleri, yerli otomobil hayalinin gerçeğe dönüşmesine başlangıç noktası oldu. Bu girişimlerin amacı, Türkiye'nin yüksek kabiliyetlerini kullanarak yerli otomobil üretimine odaklanmak, teknoloji transferini sağlamak ve uluslararası pazarda rekabet edebilir bir konuma gelmektir. Bu çerçevede, yerli otomobilin elektrikli ve sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi, çevre dostu teknolojilerin kullanılması ve ileri sürüş yardım sistemleri gibi yeniliklerin benimsenmesi hedeflenmektedir.” diye konuştu.

 

“Yerli tedarik zincirini geliştirecek”

Yerli otomobil üretiminin Türkiye'nin ekonomik büyümesine, istihdama ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Varank, “Yerli otomobil projesi Türkiye'nin mühendislik yeteneklerini güçlendirecek, yerli tedarik zincirini geliştirecek ve ulusal bir otomotiv ekosistemi oluşturacak potansiyele sahip. Yerli otomobil üretimi konusunda atılan bu adımlar, Türkiye'nin güçlü kabiliyetlerini ortaya koyarak yerli ve millî teknoloji üretimindeki önemini vurgulamaktadır.” şeklinde konuştu.

 

“Bu işte ‘İntihardır’ diyenler oldu” 

Türkiye'nin TOGG üretimine karşı çıkanlara değinen Bakan Varank, "Türkiye'nin yerli otomobil üretmesi intihardır.’ diyorlardı. Türkiye'nin yerli otomobil üretmesi hakkında bazı kişiler başlangıçta şüphelerini dile getiriyorlardı. Bazı insanlar, Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretme yeteneğine sahip olamayacağını iddia ediyordu. Ancak biz bu projeye başladığımızda bu tür görüşlere rağmen, Türkiye'nin yerli otomobil üretme hedefine yönelik kararlılıkla ilerlemeye devam ettik. Elbette, sıfırdan bir otomobil markası yaratmak ve seri üretime geçmek kolay bir görev değildir. Bu süreçte birçok zorlukla karşılaşmamız kaçınılmazdı. Ancak biz bu projeyi başladığı andan itibaren titizlikle takip ettik ve kararlılıkla ilerledik. Türkiye'nin yerli otomobil üretimi projesi, büyük bir vizyon ve yoğun çalışma gerektiren bir girişimdir. Fakat bu hedefe ulaşmak için gereken yetenek, bilgi birikimi ve güçlü bir ekip çalışmasıyla başarıya ulaşılabilir.” cümlelerini kullandı.

 

“İnancımızı hiç kaybetmedik”

TOGG için büyük bir yürekle bu işe atıldıklarını ifade eden Varank, “Biz, Türkiye'nin yerli otomobil üretimi konusunda inancımızı hiç kaybetmedik ve süreci sıkı bir şekilde takip ettik. Bu projenin başarısı için kararlılıkla çalışmaya devam ettik ve Türkiye'nin otomotiv sektöründe kendi markasını oluşturma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye'nin yerli otomobil üretimi konusunda önemli adımlar attığını görmekteyiz. Bu projede yer alan ekiplerin ve paydaşların ortaya koyduğu çaba ve başarı, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki potansiyeli ve kabiliyetini bir kez daha kanıtlamıştır. Yerli otomobil üretimi, Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel kapasitesini güçlendirecek, istihdam yaratma ve ekonomik büyümeye katkı sağlama potansiyeline sahip önemli bir projedir. Bu nedenle, Türkiye'nin yerli otomobil üretimi konusundaki kararlılığı ve başarısı, önyargılarını çürütmüş ve Türkiye'nin yeteneklerini gözler önüne sermiştir.” dedi.

 

“Araç, ilk tanıttığımız andan itibaren büyük bir heyecanla karşılandı”

Aracın ilk çıkışından bahseden Mustafa Varank, TOGG’un büyük bir heyecan yarattığını vurguladı: “Vatandaşlarımız arasında geniş bir beğeniyle karşılanan yerli otomobil, insanların memnuniyetini kazandı. Şimdi piyasaya çıktığında, herkesin gurur duyduğu ve beğendiği bir ürün hâline geldi. TOGG'u gören insanlar, büyük bir mutlulukla karşılaşıyorlar fotoğraf çektiriyorlar. Elbette, bu kadar büyük bir emek ve çabanın ardından ortaya çıkan bir başarı, bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.” Halkın TOGG'u kısa sürede sahiplendiğini kaydeden Varank, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlarımız, Türkiye'nin otomobil projesine inandığında neleri başarabileceklerini görüyor. Halkımız, TOGG'u kısa sürede benimsedi. Aslında insanlar, yıllarca ezildikleri, ‘yapamazsın’ veya ‘beceremezsin’ denildiği için bu aracı sahipleniyor. ‘Niye bu işlerle uğraşıyorsun?’ denildi. Ancak milletimiz, Türkiye'nin otomobil projesine inandığında neleri başarabileceklerini görüyor. Bu, siyasi bir iradenin arkasında durup bir araya geldiğimizde neleri başarabileceğimize en güzel örnektir. Biz ve vatandaşlarımız, bu projeyi sahiplendiğimizde gurur duyduğumuzu ve mutlu olduğumuzu ifade etmekten mutluluk duyuyoruz."

 

“Beklentilerin üzerinde bir satış söz konusu”

TOGG'un oldukça fazla müşterisi olduğunu vurgulayan Varank, "Satış işlemlerini ben yapmıyorum, ancak şirket ön sipariş sürecini başlatmış durumda ve şu ana kadar 117.000'den fazla sipariş almış durumda. Bu etkileyici bir rakam çünkü araç henüz piyasaya çıkmamışken ve sadece tanıtım aşamasında olmasına rağmen vatandaşlarımız 60.000 TL kapora ödeyerek 117.000 araç için ön sipariş verdi. Bu, şirketin beklentilerinin üzerinde bir talep olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu yıl 28.000 araç üretildi ve hedefimiz 60.000 araç üretmek. Dolayısıyla, satış hedeflerinin talebin planlamadan daha yüksek olduğu bir durumla karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim. İnşallah bu satış hedeflerini gerçekleştirir ve talebin üzerinde bir başarı elde ederiz." ifadelerini kullandı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ADÜ öğrencilerine yönelik şu mesajı verdi: "Kendinize güvenin ve başarabileceğinize inanın. Asla çalışmaktan ve inanmaktan vazgeçmeyin. Sizlerin yetenekleri ve azmi büyük başarılara ulaşmanızı sağlayacaktır." 

 

Haber & Fotoğraf: Ceren Gürakar

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00