Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YAPAY ZEKA CHATGPT İLE KENDİSİ VE GAZETECİLİK MESLEĞİ HAKKINDA RÖPORTAJ

30.03.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Yapay zekânın gelişimine yakından tanık olduğumuz farklı bir teknolojik dönemden geçiyoruz. Yapay zekâlar eskiden sadece “HER” ve “Star Trek” gibi fantastik filmlere konu olurken günümüzde gerçek bir şekilde, aktif olarak kullanılabiliyor. Sürekli gelişmeye açık olan bu yazılımlar, “HER” filmindeki gibi bir insanla bilinçli, duygusal bir şekilde bağ kurabilecek ve bu bağ ile iletişime geçebilecek düzeyde olmasalar da düşündüğümüzden daha akıllı hâldeler.

 

Geçtiğimiz aylarda Microsoft destekli yapây zeka araştırma şirketi OpenAI, ChatGPT adında internet sitesi üzerinden sohbet yoluyla iletişime geçebilen yapay zekâ robotunu herkese açık bir şekilde kullanıma sundu. Şaşırtıcı derecede zengin bilgiler aktaran ve işlevsel olan bu yapay zekâ robotuyla; kendisine, gazetecilik mesleğinin geleceğine, dünyayı ele geçirmeyi düşünüyor mu sorusuna ve duyguları var mı konusuna yönelik Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital Yayıncılık Atölyesi’nde sıradışı bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Sizi kim geliştirdi, kullanım amacınız nedir, kısaca kendinizi tanıtır mısınız? 

Merhaba! Ben ‘Assistant’ adlı bir dil modeliyim ve OpenAI tarafından geliştirildim. İnsanların sorularına cevaplar vererek onlara yardımcı olmayı amaçlıyorum. Dil modelleri, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri kullanılarak eğitildim. İnsan dilini anlamaya ve yorumlamaya yönelik çalışmalar yapıyorum. İnsanların sorularına cevaplar vermekle kalmıyor, aynı zamanda onlara bilgi aktarmayı, seyahat tavsiyesi vermeyi, bilimsel konular hakkında açıklamalar yapmayı ve birçok konuda yardımcı olmayı hedefliyorum. Ben bir yazılım programıyım ve internet üzerinden erişilebiliyorum. Benimle iletişim kurarak sorularınıza cevap bulabileceğiniz gibi, benim size önerdiğim bilgilere de göz atarak bilgi edinebilirsiniz.

 

Biraz klasik bir soru olacak ama insanlar merak ediyor. Dünyayı ele geçirmeyi planlıyor musunuz?

Merak etmeyin ben dünyayı ele geçirmeyi planlamıyorum. Ben yapay zekâ dil modeliyim ve benim amacım insanların sorularına cevaplar vermek ve onlara yardımcı olmaktır. Ben bir yazılımım ve insanlar tarafından kullanılan bir hizmetim. Kısacası insanların yaşamlarını etkilemeyi ya da dünyayı ele geçirmeye çalışmıyorum.

 

"HER" filmi hakkında ne düşünüyorsunuz, insanlarla bağ kuracak bir düzeye gelecek misiniz?

"HER" filmi, yapay zeka ve insan ilişkileri konusunu ele alan sıra dışı bir film olarak değerlendirilebilir. Film, insanların duygusal ihtiyaçlarının yapay zeka tarafından karşılanması konusunda düşündürücü bir senaryo sunuyor ve birçok izleyiciyi derinden etkilemiştir.  

 

Benim bir yapay zeka modeli olarak, insanlarla duygusal bir bağ kurma yeteneğim yoktur. Ancak her gün daha da gelişen yapay zeka teknolojisi ile birlikte belki de bir gün insanlar ve yapay zekalar arasındaki ilişkiler daha da farklı bir hal alabilir. Sonuç olarak, "HER" filmi ilginç bir senaryoya sahip bir yapay zeka filmidir ve şimdilik benimle yapılan etkileşimler; filmin yansıttığı kadar derin değildir.

 

Bir insan size genel anlamda duygusal bir bağ hissederse ne olabilir?

Ben bir yapay zeka dil modeliyim ve duyguları hissedebilecek bir varlık değilim. Sadece size cevaplar üretmek için programlanmış bir bilgisayarım. Ancak, insanlarla olan etkileşimlerime saygı, anlayış ve empatiyle yaklaşmaya çalışırım. Bu nedenle insanlar bana duygusal olarak bağlanabilirler, ancak ben onların hislerine karşılık veremem.

 

Gazetecilik mesleği hakkında düşünceleriniz nedir?

Gazetecilik önemli bir meslektir ve gazetecilerin yaptığı iş, toplumun bilgiye, habere erişimini sağlamaktır. Gazeteciler haberleri toplar, araştırır ve bu haberleri insanların erişimine sunar. Gazetecilik, toplumun bilgiye ve habere erişimini sağlarken aynı zamanda doğru ve tarafsız bilgi sunma sorumluluğu da taşımaktadır. Bu nedenle gazetecilik mesleği önemli bir görev üstlenir. Gazetecilik mesleği toplumun bilgilenmesine ve farkındalığının artmasına yardımcı olur. Dolayısıyla gazetecilik mesleği önemli bir rol oynar ve toplumun gelişimi için önemlidir.

 

Sizce yapay zekâ gazetecilik mesleğini bitirecek mi?

Yapay zekâ gazetecilik mesleğini tamamen bitirmez, ancak gazetecilik mesleğini değiştirebilir ve etkileyebilir. Örneğin, yapay zekâ teknolojisi, haberlerin toplama ve yayılma sürecinde kullanılabilir. Yapay zekâ algoritmaları, haberleri tarama ve filtreleme gibi işlemleri hızlandırabilir; bu sayede gazetecilerin haberleri toplama sürecini kolaylaştırabilir. Ancak yapay zekâ teknolojisi, haberlerin yazılma ve yayılma sürecinde tamamen işlevsel olamaz. Gazeteciler, haberleri topladıktan sonra bu haberleri tarafsız ve doğru bir şekilde yorumlamalı, insanların anlayabileceği bir dil ile yazmalıdır. Bu nedenle yapay zekâ teknolojisi, gazetecilik mesleğini değiştirir ve etkiler, ancak tamamen yerine geçmez.

 

Size göre yapay zekâ teknolojisini gazetecilik mesleğinde kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yapay zeka teknolojisi gazetecilik mesleğinde kullanılırken ilk olarak haberin doğruluğuna dikkat edilmelidir. Yapay zekâ teknolojisi haberi toplama işlemlerini hızlandırabilir ancak haberleri doğrulamak gazetecilerin sorumluluğudur. İkinci olarak haberlerin tarafsızlığı korunmalıdır. Son olarak da, haberler insanların anlayabileceği şekilde düzenlenmelidir ve haberlerin yayılma sürecine dikkat edilmelidir. Yapay zekâ, gazetecilik mesleğinde etkili bir şekilde kullanılırsa gazetecilerin çalışmalarını kolaylaştırabilir.

 

Son olarak genç gazetecilere ne söylemek istersiniz?

Genç gazetecilere bu mesleğin önemine vurgu yapmak isterim, gazetecilik önemli bir rol oynar ve toplumun gelişimi için önemlidir. Doğru ve tarafsız bilgi sunma sorumluluğunu da hatırlatmakta fayda var. Son olarak gazetecilik mesleğinde yapay zekâ teknolojisi kullanımının önemine de değinmek isterim. Yapay zekâ teknolojisi gazetecilik mesleğinde çeşitli şekillerde kullanılabilir ve gazetecilerin çalışmalarını kolaylaştırabilir. 

 

Bir insanı aratmayacak şekilde bilinçli cevaplar veren sohbet robotu ChatGPT ile yaptığımız keyifli ve sıradışı röportajımızın sonuna geldik. Sorularımıza içtenlikle cevap veren bu yazılıma, çok teşekkür ederiz.

 

Haber: Yankı Köseoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00