Uzay ve havacılık kavramlarının, hem eğitici hem de eğlenceli olan bu yolculuğuna daha önce çıkmış mıydınız? İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan “Astronomi Havacılık ve Uzay Kampüsü” bu eğlenceli yolculuğu bizlere sunuyor. Bu yolculukta bizleri, çocuklara ve gençlere görsel deneyim odaklı eğlenceli bir eğitim alanı karşılıyor. Astronomi Havacılık ve Uzay Kampüs sorumlusu Derya Mercan ile kampüs ve kampüsün sunduğu deneyim ile ilgili röportaj yaparak konuya ilişkin bilgilerine başvurduk.
Astronomi Havacılık ve Uzay Kampüsü, yediden yetmişe bu konuyla ilgilenen herkese kapısını açıyor. Bu kampüs, öğreterek eğlendirme deneyimini en iyi şekilde sunmak amacıyla hareket ediyor. Astronomi, uzay ve havacılık kapsamında birçok uygulamalı ve teorik eğitim, eğlenceli bir ortama kavuşuyor. Bu eğitimlerin yanı sıra kampüste gezilecek birçok sergi alanı da mevcut olup dikkatleri üstüne çekiyor.
Bilimin sıkıcı yanını bir kenara bırakıp, çocukları ve gençleri eğitimin en eğlenceli deneyimleriyle buluşturuyor. Kampüs uzayın derinliklerini öğretmeyi aynı zamanda da sevdirmeyi hedef haline getiriyor.
Astronomi Havacılık ve Uzay kampüsü ne zaman ve ne amaçla kurulmuştur?
Bu kampüs 2020 yılında kurulması planlanmış olup 2022 Aralık ayında faaliyete geçmiştir. Aynı zamanda, kampüs yeni kurulmasına rağmen İzmir’in sayılı eğitim alanlarından bir olma özelliği de taşımaktadır. Bu açıdan burası aslında çok yeni bir faaliyet sahası olma niteliğine de sahiptir. O dönemden beri gelişimimize devam ediyoruz. Bunun dışında özellikle anaokulu ve ilkokul çağındaki ziyaretçilerimizin hayal gücünü genişleterek ufkunu açmaya yönelik etki sağlama amacımız var. Genel olarak halka hizmet ve gençlere fen bilimleri derslerine uygun eğlenceli bir eğitim sunma amacıyla kuruldu.
Bu kampüsün özelliği nedir?
Bu kampüsün en büyük özelliği eğitim odaklı bir yapıda olmasıdır. Kampüsün içinde bulundurduğu araçlarla beraber daha çok görsel deneyim odağına dayalı bir eğitim ortamı sunulmaktadır. Gezegenler ve uzay temasını simülasyon ve teorik bilgi aktarım merkezlerimizle birlikte daha etkili bir eğitim sunma özelliğimiz var. Renkli bir ortam da sunulmasıyla birlikte özellikle çocukların ilgisini çekerek uzay ve havacılık temasını sevdirmeyi başaran bir sistemimiz var.
Bu kampüste içerisinde neler barındırıyor ne tür eğitimler veriliyor?
Bu kampüs içerisinde giriş kısmında bulunan gerçek bir F-104 savaş uçağı barındırıyor. Bu uçağın en büyük özellikliği Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da aktif olarak görev yapmış olmasıdır. Aynı zamanda Apollo 11 programı neticesiyle Satürn 5 roketinin maketi de alanımızda mevcuttur. Bununla beraber İzmir’de sınırlı sayıda bulunan Planetaryum da kampüsümüzün içerisinde yer alıyor. Bu alan evren ve gezegenler hakkında eğlenceli bir biçimde öğrencilere bilgi aktarımı sağlamamıza olanak veriyor. Çocuklara güneş saatini uygulamalı olarak bir panel yardımıyla anlatabileceğimiz bir alan da mevcut. Bunun dışında kampüste “Simülasyon Odası” bulunuyor. Bu odada Mars’ı gezip hakkında bilgi alabileceğimiz “Mars Aracı Simülasyonu”, Ay’ı daha iyi tanıyabilmek amacıyla “Ay Gezenti Programı”, sanal gerçeklik teknolojisi destekli olan uzay temalı “VR Uzay Gezinti” bölümü, Güneş sistemi ve içinde bulunan gezegenleri tanımaya yönelik “Güneş Sistemi Bilgi Aracı”, joystick ile kontrol edilerek Mars içerisinde gezebileceğimiz ve belli bölgeler ile alakalı bilgiler alarak gezegeni tanıyabileceğimiz bir simülasyon daha mevcut.
Bu kampüste ne tür etkinlikler düzenleniyor?
Kampüsümüz yeni kurulmuş olmasına rağmen birçok bölge okulları ile çalışmalar yürütülüyor. Anaokulu seviyesinden üniversite seviyesine kadar birçok gezi düzenleniyor. Özellikle kampüs içerisinde bulunan hem maket hem de gerçek olan sergi ürünleri gezilerek çocuklara o konu ile alakalı bilgiler aktarılıyor.
Kampüsün ziyaretçi sıklığı ne durumda?
Yeni sayılmasına rağmen ayda ortalama 3000 civarı öğrenci topluluğu ağırlamaktayız. Dönemsel olarak bu sayılar farklılık gösterse de tanınırlık arttıkça daha yoğun dönemlerle karşılaşmamız mümkün.
Astronomi Havacılık ve Uzay kampüsü genel olarak öğrencilere bilimi ve uzayı sevdiren, yapısıyla gençlerin ufkunu açan bir eğitim kampüsüdür. Kampüs sorumlusu Derya Mercan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda bize buranın özellikleri ve yapısı ile ilgili değerli bilgilerini aktardı. Bize bu değerli bilgiler aktardığı ve zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ediyoruz.
Haber: İsmail Altun
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...