Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


UZAYDA BİR KAMP

27.12.2022
Bilim ve Teknoloji

 

Çocuklara büyüyünce ne olmak istedikleri sorulduğunda herkesin aklına belli başlı meslekler gelir. Bunlardan biri de astronot olmaktır. Uzayın sonsuzluğu, her insanda merak ve keşfetme duygusunu körükler ama herkes uzayı keşfedemez. Dünyada sadece iki ülkede uzaya gitmeden uzaydaymış gibi hissetmek mümkün. Bunlardan biri Türkiye’de, İzmir şehrinde bulunan Uzay Kampı sayesindedir. Kamp direktörü Tolga Yıldırım bize bu kampı anlattı.

 

NASA’da çalışan ilk Türk mühendis olan İsmail Akbay ile Ege Serbest Bölge (ESBAŞ) kurucusu Kaya Tuncer, Serbest Bölgede kullanılan ileri teknoloji sayesinde 12 Haziran 2000’de çocuklara yönelik Uzay Kampı Türkiye’ yi kurdular. 

 

Uzayda 6 gün

Her çocuğun hayali diyebileceğimiz bu kampta neler yapıldığını, ne tür programlar ve aktiviteler olduğunu Yıldırım şöyle anlattı: “Kampa dünyanın her tarafından öğrenci gelmekte. Günümüze kadar 55 farklı ülkeden 260 bini aşkın öğrenci kampımızı ziyaret etti. Bizim hedef kitlemiz 9-15 yaş arası olduğu için gelen çocukların çoğu ailelerinden ilk kez ayrı kalıyorlar. Aileden ilk ayrı gecelerinde kimi çocuk ağlıyor ama kampın geri kalanında alışıyorlar. Bu kez de eve dönecekleri için ağlıyorlar. Programlarımızın 2 gün, 5 gün ve 6 günlük olmak üzere farklı seçenekleri var. En çok tercih edilen programlarımızdan biri de OSA dediğimiz yıldızlararası macera programımız. Bir diğer tercih edilen programımız ise 6 günlük programımız oluyor. Çocuklar pazar günü kampa giriyor cumartesi günü çıkıyorlar bu da genellikle yaz döneminde uygulanıyor.” 

 

“Geleceğin astronotlarını yetiştiriyoruz”

Yıldırım bu kampın çocukların yaşantılarına ve geleceklerine ne gibi katkılarının olduğunu şu sözlerle anlattı: “Uzay Kampının amacı sadece eğlenmek değil. Temel amacı bilimi sevdirmek, uzayı tanıtmak ve topluma bilimsel düşünce sistemini yerleştirmektir. Onları takımlara ayırdığımızda geldikleri ülkelere göre değil, yaşlarına göre ve her takımda 5 farklı ülkeden çocuğun olmasına dikkat ediyoruz. Böylelikle hem takım çalışmasını öğreniyorlar hem de farklı kültürleri tanıma şansları oluyor. Yani sadece uzayla ilgili bilgi almıyorlar. Kişisel gelişimlerine de çok büyük katkıda bulunuyoruz.”

Yıldırım, “Aynı zamanda biz burada geleceğin astronotlarını da yetiştiriyoruz. Bizim için çok gurur verici olaylardan biri de Tatyana adlı bir Bulgar kızımızdır. Planetaryum sunumu başlamadan önce hep ‘Kendinizi şimdi astronot olarak hayal edin.’ deriz. Tatyana bize ben hayal ettim ve o hayalime devam edeceğim dedi ve şu an Amerika’da astronotluk eğitimi alıyor. Hâl böyle olunca yaptığımız işten çok gurur duyuyoruz.” diyerek çocuklara hem bir eğlence hem de bir gelecek sunduklarını belirtiyor.

 

“NASA benim için bir ödül tasarladı”

Yıldırım 2003 yılında ilk kez Uluslararası Uzay İstasyonu ile telsiz bağlantısı kurmuş. Ardından uzaya gönderilen astronotlarla konuşma imkânı sağlamış. Bu da ülkemiz adına bir ilktir. Yıldırım son olarak konuyla ilgili, “Çocuklar varken bu bağlantıyı kurduk ve çocuklar astronotlara sorular sordu. Hem bizim için hem de onlar için unutulmaz bir andı. Öte yandan NASA ile 150 tane video konferans organize ettim ve eğitime katkılarından dolayı ‘Dijital Video World’ adlı benim için özel bir ödül bile tasarlandı. Bir diğer unutamadığım şey ise Uzay Kampı’nı tam 24 kez astronotlar ziyaret etti. Önümüzdeki sene de bir astronot daha kampımıza gelecek. Dünyada sadece iki ülkede Uzay Kampı var; biri Amerika Birleşik Devletleri’nde Alabama’da, diğerinin ise Türkiye’de olması çok gurur verici bir olay.” diyerek sözlerini noktaladı. Buradan anlıyoruz ki insan işini sevdi mi hep daha iyisi için uğraşıyor. Buna örnek olarak da Tolga Yıldırım’ı gösterebiliriz. Verdiği değerli bilgiler ve bize ayırdığı vakit için  Tolga Yıldırım’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Zeynep Şama

Fotoğraf: Fırat Zimer

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00