Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


UYUŞTURUCU İLE MÜCADELENİN GİZLİ KAHRAMANLARI: NARKOTİK KÖPEKLERİ

04.06.2024

 

Aydın Emniyet Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi’nde (KEM) görev alan hassas burunlu köpekler, polis operasyonlarının büyük bir yardımcısıdır. Özel olarak seçilen ve üstün koku alma yeteneklerine sahip bu köpekler, uzun ve dikkatli eğitimler sonucunda suçla mücadelede önemli bir rol üstlenmektedirler.

 

Belçika malinois ırkından gelen narkotik köpeği Tina, Aydın Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev almakta ve sayısız başarıya imza atmaktadır. Narkotik köpekleri ve eğitim süreçleri hakkında, Tina’nın eğitmeni Polis Memuru Abdullah Kurt ile yaptığımız konuşmada konunun detaylarına dair bilgiler edindik.

 

Uyuşturucu ile mücadele

Tina'nın eğitmeni Kurt'a Narkotik Suçlarla Mücadele Birimi’nin genel görevlerini sorduğumuzda, birimin öncelikle uyuşturucu maddelerin üretimi, taşınması, dağıtımı ve satışını engellemeye odaklandığını belirtti. Ayrıca, uyuşturucuyla mücadele etmek, halkı, özellikle gençleri uyuşturucudan uzak tutmak ve topluma kazandırmak gibi görevlerinin olduğunu da ekledi. Uyuşturucunun zararları hakkında insanları bilinçlendirmenin de birimin önemli görevlerinden biri olduğunu belirtti.

 

“Yüksek enerji seviyeleri, keskin koku alma yetenekleri”

Narkotik köpekleri ve eğitmenleri, polis teşkilatlarının özel görevlerinde kritik roller üstlenmektedirler. Bu yüzden, köpeklerin ve eğitmenlerin güvenilir olmaları ve güvenlik standartlarına uygunlukları büyük önem arz etmektedir. Köpeklerin ve eğitmenlerin üç aylık bir eğitim sürecinden sonra seçildiklerini, ancak her köpeğin bu göreve uygun olmadığını belirten Kurt, “Narkotik köpek olarak seçilecek köpeklerde aranan özellikler arasında yüksek enerji seviyeleri, keskin koku alma yetenekleri ve uygun davranışsal özellikler bulunur. Köpeklerin fiziksel sağlığı ve eğitim süreçlerine adaptasyonu da bu seçimde dikkate alınan önemli faktörlerdendir.” dedi.

 

Oyunla eğitim

Kurt, eğitim sürecinde, narkotik köpeklerin koku tespit yeteneklerini geliştirmek için arama ve bulma oyunlarından faydalandıklarını ifade etti, "Bu oyunlar sırasında, köpeğin oyuncağına yakın bir yere uyuşturucu madde gizleyerek, onların bu kokuyu tanımasını ve ilişkilendirmesini sağlıyoruz. Böylece, köpeklerin koku alma becerileri eğlenceli bir aktivite aracılığıyla güçlendirilirken, aynı zamanda uyuşturucu maddelerin tespit edilmesi konusunda da uzmanlaşmalarını hedefliyoruz." dedi. Ardından sözlerine şu şekilde devam etti: "Eğitim boyunca, köpeklerin fiziksel ve psikolojik sağlığını korumak için olası zararlı etkenlere karşı dikkatli bir şekilde önlemler alınır. Bu, köpeklerin hem eğitim sürecinde hem de gerçek görevlerde en iyi performansı göstermelerini sağlamak için kritik bir öneme sahiptir." 

 

Gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlara hazırlık

Köpeklerin, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlara hazırlıklı olmaları amacıyla farklı senaryolarla eğitim gördüğünü ifade eden Kurt, “Bu senaryolar arasında havaalanları, araç kontrolleri, gümrük kontrol noktaları, tren istasyonları gibi çeşitli ortamlar bulunur. Köpeklerin bu değişken koşullara çabuk ve etkin bir şekilde adapte olmaları, eğitimlerinin temel amaçlarından biridir. Bu adaptasyon, onların gerçek dünya görevlerinde karşılaşabilecekleri çeşitli durumlara hazırlıklı olmalarını sağlar ve operasyonlarda başarılı olmalarının kilit bir faktörüdür.” dedi.

 

Köpek ve eğitmen arasındaki bağ

Köpek ve eğitmen arasındaki bağa dikkat çeken Kurt, köpeğin başarısının eğitmeni ile kurulan güvenilir ve güçlü ilişkiye bağlı olduğunu belirtti. Eğitmenin, köpeğin karakterini ve davranışlarını derinlemesine anlaması ve onunla etkili bir iletişim kurabilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

Son olarak, narkotik köpeklerinin eğitiminin, tamamlandıktan sonra dahi devam ettiğini, sürekli performans değerlendirmeleri ve düzenli aralıklarla eğitimler yaptıklarını ifade eden Kurt, halkımızın ve özellikle gençlerimizin uyuşturucudan uzak durmaları gerektiğini vurguladı.

 

Aydın Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ve Tina’nın eğitmeni Polis Memuru Abdullah Kurt’a, narkotik köpekleri ve eğitim süreçleri hakkında verdikleri değerli bilgiler için teşekkür ederiz.

 

Haber: Emine Kaçar

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00