Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


UNUTULMAZ EFSANE: BARIŞ MANÇO

13.11.2022
Kültür Sanat

 

Barış Manço Kültür Sokağı, Cemil Şeboy tarafından kurulmuştur. Sokağa girdiğiniz an, Barış Manço heykeli ve notalarla süslenmiş bir yol karşılar sizi… Bu sokağın kuruluş amacını ve dükkan sahiplerinin geçimini nasıl karşıladıklarını, işletme sahibi Gülser Demiran Pamuk bizlere anlattı.

 

Öncelikle bu sokağa ismini veren ve Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olan Barış Manço’nun hayatından bahsedelim. Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Müzikle küçük yaşlarında annesi sayesinde tanışan sanatçı, Türk Rock müziğinin öncüleri ve Anadolu Rock müziğinin kurucuları arasında yer almaktadır. “Dağlar Dağlar” albümü ile Altın Plak Ödülü kazanmış ve 1991 senesinde “Devlet Sanatçısı” ünvanı almıştır. Manço bunun yanı sıra besteci, televizyon programcısı, söz yazarı ve sinema oyuncusuydu. Kendine has uzun saçları, büyük yüzükleri ve insanlara olan yakınlığı ile akıllarımızda unutulmaz bir yer edinmiştir. Ne yazık ki 1 Şubat 1999 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

 

 

“Aslında öğrenciler için kurulmuştu”

Gülser Demiran Pamuk, sokağın kuruluş amacını şu sözlerle dile getirdi: “Öğrencilerin el sanatlarını geliştirip ürünler üreterek kendi harçlıklarını çıkarması ve ailelerine yük olmaması için kurulmuştur. Ancak öğrenciler kısa yoldan para elde etmek istedikleri ve hiçbirinde çalışma isteği olmadığından dolayı burası biz emeklilere kaldı.”

 

“Buradaki her şey el emeği”

Pamuk, “Burası, öğrenciler için açıldığından dolayı, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi karşısında yer alıyor. Öğrenciler ilgilenmedikleri için belediye burayı halka açtı ve elinden iş gelen herkesi buraya davet etti. Burada sadece, el emeği takı ve aksesuar gibi  ürünler satılıyor. Tekstil ürünleri ve gıda satışı yapmak yasaktır.” dedi. Pamuk, sokağın adını rahmetli Barış Manço’dan aldığını belirtti ve, “İşletmeler de Barış Manço’nun şarkılarının isimlerini aldı.” dedi. Bu işletmelere adını veren şarkıların bazıları; Ali Yazar Veli Bozar, Dönence, Aynalı Kemer, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve Gülpembe’dir. 

 

“Bakıldığı zaman hiçbir şey çöp değil”

Burada geri dönüşümle yapılan birçok ürün var. İşletme sahipleri; yumurta kolisi ve çimento karışımı ile hamur yaparak vazolar, kaseler, biblolar yapıyorlar. Aynı zamanda örgü bereler, dut ağacı kökünden geyik figürü, çay kaşığından yüzük, çatal saplarından kolye ve daha birçok atık malzeme ile geri dönüştürülmüş ürünler bulunmaktadır. Son olarak Pamuk, “Bakıldığı zaman hiçbir şey çöp değildir, yeter ki bakmasını bilelim.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Barış Manço Kültür Sokağı’na ek olarak, tüm cadde boyunca 1800’lü yıllardan kalan birçok Rum evi bulunmaktadır. Burası sit alanı olarak kabul edildiğinden dolayı sokak boyunca hiçbir yıkım işlemi gerçekleşmemektedir ve şu an evlerin çoğu öğrenci yurdu olarak kullanılmaktadır. Barış Manço’nun anısını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına burada bulunan ve bizlere verdiği tüm bilgiler için Gülser Demiran Pamuk’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Şevval Delal

Fotoğraf: Simge Şahin

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00