Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ KADİM MESLEK: DERİCİLİK

11.04.2022
Yaşam

Yıllar geçtikçe klasikleşen ancak teknolojiye ve seri üretime yenik düşen mesleklerden olan el işi dericilik mesleği hızla gelişen makineleşmeye karşı direniyor.

Aydın’ın eski pasajlarından birinde 1972’den beri faaliyet gösteren ve  deri, çanta, aksesuar üretimi yapan İlhan Yıldız,  dükkânında hem özel tasarım deri çanta ve aksesuarları hem de ürünlerinin satışının yanı sıra bu ürünlerin tamirini de yapıyor. Yıldız, çıraklıkla başladığı baba mesleğini 35 yıldır icra ediyor ancak dükkânlarının tarihi daha da eskiye dayanıyor. Bu mesleği babasından öğrendiğini, 70’li yıllardan beri dericilikle uğraştığını ifade eden Yıldız, mesleğinin eskisi gibi ilgi görmediğini belirtiyor.

''Dericilikte usta yetişmiyor''
Yıldız, ‘‘Günümüzde insanlar seri üretim malını tercih ediyor. Bu ise bizi olumsuz etkiliyor gün geçtikçe küçülüyoruz. Bunun sonucu ise  gelecek nesillere usta yetişmiyor, çünkü eğitim verilecek insan yok.” diye konuşan derici ustası, Meslekte 35 seneyi doldurdum ama hala çalışıyorum. Her gün bir şeyler öğreniyorum. Dericilikte usta pek fazla yetişmiyor. Benim de bir çırağım yok.” sözleriyle sektördeki sıkıntılara değindi.

''Yeni nesil  el işçiliğinin önemini bilmiyor''
Yeni neslin el işçiliğine olan ilgisinin yok denecek kadar az olmasından yakınan Yıldız, “Gençlerimizi de yadırgamak istemiyorum. Çünkü zaman öyle bir zaman ki; tam bir bilgi çağı, dolayısıyla bizim burada bir şeyleri el işiyle yaptığımızın farkına varmıyorlar. Bir kuşak çatışması oluyor. Fabrikasyon bir çantayla bir el işi çantayı elinize aldığınızda, bir de gönül gözünüzle bakarsınız, sanatla ilgili bir şeyler okumuşsanız ya da seyretmişseniz, o zaman olayı yakalıyorsunuz. Yoksa biraz kuşak çatışması yaşıyoruz gelen müşterilerimizle.’’ diye konuştu.

''Deri hiç eskimez, her zaman yeni görünür''
Deri eşyaların kullandıkça vücudumuzdan aldıkları enerjiyle nemini koruyup, yenilendiğini söyleyen Yıldız, deri eşyalardaki kullanım ve eskime arasındaki ters orantıyı şöyle anlattı: “Deriye yön vermek, deriyi kullanmak çok önemlidir. Deriyi kullanırken, derinin elimize ya da vücudumuza temas etmesi, vücudumuzdan aldığı elektrikle derinin çok uzun yıllar eskimeden yaşamasını hayatta olmasını sağlar. Eşyanın kullanımla birlikte eskimesi, deri söz konusu olduğunda ters orantılıdır. Deri kullandıkça yeniliğini korur, kullanmadan bekletilirse eskir. Derinin yağı tuzu ve nemi gittiği zaman kâğıt gibi olur ve yırtılır.”

"Mesleğimiz umarım  zamanla yok olmaz"
Gelecek nesillerin el işi meslekleri bilmeyeceklerini vurgulayan Yıldız, ‘‘Mesleğimiz gün geçtikçe  hızla gelişen teknolojiye karşı ayakta durmakta ve direnmektedir. Zaman çok çabuk ilerliyor ve beraberinde değişim ve dönüşümler yaşanıyor. Bizim meslekte 20 yıl önceki durumunda değil. Sürekli gelişen makineleşme bizi bitirmekte. Mesleğimiz umarım  zamanla yok olmaz.” dedi.

 

Haber: Dilan Özkan

Fotoğraf: Süleyman Diri

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00