Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ EL SANATLARI

18.11.2023
Kültür Sanat

 

Veysipaşa Kültür ve Sanat Evi’nde üretkenliğe destek vermek adına sanatın pek çok dalı için eğitim sunuluyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteği ile Efeler Belediyesi tarafından restore edilen Köprülü-Veysipaşa Kültür ve Sanat Evi, 2017 yılında hizmete açıldı. Tescilli olduğu için çivi dahi çakılamayan bu tarihi eserde, alanında uzman kişiler tarafından ücretsiz el işi sanatı eğitimi veriliyor. 

 

Efeler Belediyesi ve Halk Eğitim'in iş birliği ile oluşan evde, ebru sanatı, ahşap boyama, filografi, kırkyama ve sepet örme eğitimlerini alan kursiyerler çalışmalarını satışa sunabiliyor. Kültür ve Sanat Evi'nde çok keyifli ve eğlenceli zaman geçirdiğini söyleyen ve bulundukları ortamda çok mutlu olduklarını dile getiren kursiyerler ile aldıkları eğitim ve el sanatları üzerine sohbet ettik.

 

Görür görmez büyülendim

Belediye ve Halk Eğitim’in iş birliği ile açılan Veysipaşa Kültür ve Sanat Evi’nin kursiyeri emekli memur Hamide Sabancı, “Filografi, kavak ağacının ahşabıyla yapılır. Ahşabın üzerini kumaşla kaplıyor, kumaşın üzerine seçtiğimiz objenin kağıdını koyuyoruz. Sonra çivileri çivi çakma aparatı ile çakıyoruz ve sanat eseri ortaya çıkmaya başlıyor. Renkli tellerle de son şeklini veriyoruz.” diyerek filografinin yapımı hakkında bilgi verdi. Filografiyi görür görmez büyülendiğini söyleyen kursiyer Bahar Karadağ, "Bu sanatı büyük bir sevgi, ilgi ve mutlulukla yapıyorum. Burada verilen eğitimler arasından en keyif aldığım filografi çünkü ortaya harika eserler çıkıyor." dedi. Sabancı, filografi malzemelerini de şu şekilde sıraladı: “Filografi çivisi, çivi çakma aparatı, filografi telleri, filografi çekici ve kavak ağacı ahşabı.” Sanata dair kriterlerinden de bahseden Sabancı, "Benim için sanat, kolay, çabuk ve estetik olmalı." diyerek sözlerini tamamladı.

 

"Kendime şaşırdım."

Kursiyer Adnan Turhan, “Aslen İstanbulluyum, İstanbul’da yaşarken filografi sanatını icra etmeyi denemiş fakat renkli filografi tellerini dolarken çok sıkıntı yaşamıştım. Daha sonra Aydın’da bu atölyeye geldiğimde hocam, benim filografide başarılı olabileceğimi söyledi. İstanbul’da bir türlü bu sanatı icra edemeyen ben, hocamızın sayesinde yapmaya başlamıştım. Kendime şaşırdım.” ifadelerine yer verdi. Filografi sanatının kendisini neden bu kadar etkilediğini anlatan Turhan, “Ben biraz inatçıyım, asla pes etmem. Azimli olmak, insanı başarmaya itiyor. Başardıkça da motive oluyorum.” dedi ve arkadaşlarıyla birlikte çalışmanın verdiği mutluluktan bahsederken arkadaşlarının onu her daim desteklediğini ve ‘sen bizden daha iyisin, sen en iyisisin’ dediklerini bize aktardı. 

 

"Sanatı bütünüyle seviyorum."

Sinem Karabayat, “Yetenekli olduğumu düşündüğüm için bu sanat evini seçtim. Sanatımı icra ederken kendimi rahatça ifade edebiliyor, eserime hissettiğim duyguları tam anlamıyla yansıtabiliyorum.” dedi. Sultan Erğül, Karabayat ile aynı düşüncede olduğundan söz ederken kursta neler yaptığından bahsetti. "Haftanın 3 günü atölyeye geliyorum. Hocamız şu anda isteyen herkese ebru sanatı yaptırıyor. Burada pek çok sanatı icra edebiliyoruz. Ben, sanatı bütünüyle seviyorum ve zoru başardıkça motive oluyorum. Bazı arkadaşlarımın orijinali hiç bozmadan, kumaş geçirmeden ahşabı kullandığını görüyorum." diyerek buradaki bütün arkadaşlarının çok yetenekli olduklarını sözlerine ekledi. Geçen sene ebru sanatını icra ettiğini ve tabloları mutlulukla çerçevelediklerini dile getiren Sabancı, hangi etkinlik olduğu fark etmeksizin motivasyon kaynağının başarı olduğunu söyledi. Filografinin dışında ahşap boyama ve dikiş ile ilgilendiğini ifade eden Karadağ, diğer kursiyerler gibi bu atölyede hocalarından çok şey öğrendiklerinden bahsetti. El sanatlarına yatkınlığı olduğunu söyleyen çocuk gelişimi mezunu Şenay Yolcu, “Üretmeyi çok seviyorum ve zoru başarmanın vermiş olduğu motivasyondan kopamıyorum. Sanatın pek çok dalından da faydalanıyorum." dedi. Yolcu, Karabayat ve Erğül,  bu atölyede filografinin yanında ebru ve ahşap boyamayı da keyif ve huzur içinde icra ettiklerini belirtti. 

 

Hocalarıyla birlikte çalışma yapan kursiyerlere bize değerli zamanlarını ayırdıkları ve sorulara büyük bir içtenlikle cevap verip bizi el sanatları konusunda bilgilendirdikleri için teşekkür ederiz.

 

Haber: Elif Erbay

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00