Geleneksel medya aracı deyince, akıllara ilk gelen araçlardan birisi radyodur. Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internetle birlikte geleneksel radyoculuk, gün geçtikçe internet ortamında yayın yapmaya başlamıştır. Radyonun internet ortamına geçmesiyle birlikte, dinlenme sayıları gittikçe değişmiş ve ulaşım imkanı giderek kolaylaşmıştır.
Radyo, geçmişten günümüze kadar geleneksel medya ile paralel bağlantıda yaygınlaşmış ve gelişmiştir. Türkiye’de 1980 yıllarından günümüze kadar önemini korumuştur. Zamana yenik düşmeyerek, kendisini yıllar içinde teknolojiye teslim etmemiş, yaygınlaşan internetle birlikte radyo; kendisini gün geçtikçe revize etmiştir ve edecektir de. Kimi insanlar, geleneksel radyonun ve radyo dinleyicisinin gün geçtikçe biteceğini ve hayatımızda bir önemi kalmadığını düşünecektir. Oysaki radyo hayatımızdan hiçbir zaman çıkmayacaktır. Ya ulusal frekansa bağlı olarak ya da dijital platformda illa ki karşımıza çıkacaktır.
1987 yılında dünyaya gelen, yayın hayatına TRT Radyo’da başlayan ve aynı zamanda seslendirme sanatçılığı da yapmakta olan Melis Deniz Yolcu, gün geçtikçe kendisini seçtiği meslekte geliştirmiş; Karnaval Media Group’ta haber spikerliği, reklam seslendirmenliği ve hafta içi belirli gün ve saatlerde ulusal bir radyo kanalı olan Joy Fm’de yayın yapmaktadır.
“Radyoculuk mesleğine, küçüklükten beri ilgi duyuyorum.”
Radyo, kişilerin müzik dinlemelerini, haber takibini, arkadaşlarıyla ve aile üyeleriyle iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Radyo dinleyicileri, çeşitli seçenekler arasında kendi tercihlerini yapabilmektedir. Böylelikle radyo oldukça önemli bir yer tutmakta ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Günümüzde radyo programlarını başarılı bir şekilde dinleyicileri ile paylaşan Melis Deniz Yolcu; “Radyoculuk mesleğine, küçüklükten beri ilgi duyuyorum.” dedi. İlk eline mikrofonu aldığında 8 yaşında olduğunu ve kendi kendine şarkı söylemeyi sevdiğini belirtti. Daha sonra, TRT Ankara Radyosu’nda ilk yayın hayatına başladı. 21 yaşında ise kendi çizgisini çizerek ve hedeflerini belirleyerek özel yayın hayatına giriş yaptı. Radyo programcılığının yanı sıra haber spikerliği ve reklam seslendirmenliği yapmaktadır.
Bu mesleği seçmemde, en önemli faktör ailem ve çevremdi
“Radyoculuk mesleğine, küçük yaşlarda ilgim vardı evet. Ancak bu ilgiyi meslek haline çevirmemde hem ailemin hem de çevremin etkisi vardı. Küçük yaşlarda, elimde mikrofonla evde şarkı söyleyip, dans etmeyi ve duyduğum sesleri taklit etmemle başladı her şey. Ailem, bir süre sonra, ‘Neden hiç radyo programı yapmayı düşünmüyorsun?’ dedi. Beyin süzgecinden geçirdikten sonra, denemek istedim. Pişman mıyım? Sadece, kendimi daha fazla geliştirmem gerektiğini düşünüyorum.” diyerek, bir mesleği seçerken ailenin ve çevrenin etkisi altında kaldığını vurgulamaktadır.
Hem meslekte Türkçenin doğru kullanımı önemlidir
Her meslekte olduğu gibi, iletişim ve medyayı barındıran mesleklerde Türkçenin doğru kullanımına özen göstermek gerekmektedir. Radyoculuk ve seslendirme sanatçılığında Türkçenin yeri ve önemine Yolcu, “Sesinizi çeşitli tonlarda kullanmanız ve birden sesinizi inceltip ya da kalınlaştırmanız gerekmektedir. Çünkü gerek radyoculuk mesleği, gerekse seslendirme sanatçılığında vurgulaman ve üstüne basman gereken kelimeler, gündeme göre farklılık göstermektedir. Hal böyle olunca da elimden geldiği kadarıyla Türkçeye yeterli seviyede özen ve önem göstermeye çalışıyorum. Bu özen ve önem yeterli mi diye sorarsanız, değil tabii ki. Her gün yeni kelime öğrenmeye ve o kelimeleri kullanmadan, cümleler içinde kullanmamaya çalışıyorum.” diye sonlandırarak, medya ile iç içe olan mesleklerde Türkçenin önemini vurgulamaktadır.
Geleneksel medyanın, getireceği birden fazla yenilik olabilir
Geleneksel medya araçlarının, günümüzde pek fazla kullanılmamasına rağmen, yine de geleneksel medyaya ihtiyaç duyulan bir teknoloji çağındayız. Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet ortamı ile birden fazla mesleğe kolaylık ve ulaşılabilirlik sağlamaktadır. Özellikle de iletişim ve medyayı kapsayan mesleklerde… Radyoculuk mesleğine sağladığı kolaylıkları radyo programcısı Melis Deniz Yolcu, “Yeni medya oluşumunu televizyon ve radyodan almaktadır. Bunu yıllar geçse de inkar edemeyiz. Bu iki ana damar her zaman var olacaktır. Ancak ilerleyen süreçte, daha da revize edilerek bizlere sunulacaktır. Gelişen yeni medyayla birlikte, geleneksel medya biter mi bilinmez ancak şüphesiz yeni medyadan öğreneceği çok şey olacaktır.” diyerek vurguladı.
Radyoculuk mesleği kimi insanda bir hobi, kimi insanda bir geçim kaynağıdır. Kimi insanda ise ilgiden başlayıp bir geçim kaynağına dönüşmüştür. Önceleri hemen hemen her evde olmayan, çok zor ulaştığımız radyo ve televizyonlara şimdi her evde rastlıyor ve daha kolay ulaşıyoruz. Gün geçtikçe de bu durum daha da kolaylaşacaktır. Radyoculuk mesleği hakkında, bilgi ve birikimlerini bize aktaran Melis Deniz Yolcu’ya teşekkür eder, yayın hayatında başarılar dileriz.
Haber: Barış Özdemir
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...