Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÜLKEMİZDE GERİ DÖNÜŞÜM HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRÜYOR MU?

16.01.2023
Yaşam

 

Geri dönüşümün önemini bilmeyenimiz yoktur. Fakat geri dönüşüme hak ettiği değeri verdiğimiz pek söylenemez. Her yıl tonlarca atık ayrıştırılamadıkları ve geri dönüştürülmedikleri için çöp hâlinde doğaya bırakılıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise atıklarımızın dönüştürülebilir olanlarını ayrı atımıyor olmamız. Bu konuyu Çevre Mühendisi Necati Özer ve geri dönüşüm firması sahibi Enver Çelik ile değerlendirdik.

 

En çok geri dönüşüm yapan ülkelerin başında Almanya, Güney Kore, Avusturya gelirken, ne yazık ki ülkemiz dönüşüm konusunda son sıralarda yer alıyor. 2022 OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) verilerine göre Türkiye’nin geri dönüşüm oranı ne yazık ki sadece yüzde 12 ile sınırlı.  Poşetleri ücretli yapmak yerine, geri dönüştürülebilecek ürünlerin Almanya örneğinde olduğu gibi, devlet tarafından satın alınması, geri dönüşüm teşviğinde daha etkili olabilir.

 

Atıkları ayrıştırmak ülke ekonomisine büyük katkı sağlar

Ayda 40-50 ton dönüştürülebilir atık işlediklerini söyleyen Enver Çelik, “Bu atıkların büyük çoğunluğu fabrikalardan, işletmelerden ve seyyar toplayıcılardan geliyor. Evinde ayrıştırıp getirenler yok denecek kadar az.” dedi. Dönüşüm ile Aydın ekonomisine yılda 60 ile 100 milyon lira arasında girdi sağlamakta olduğundan bahseden Çelik, geri dönüşüm firmalarının açılmasının ve aktif şekilde faaliyet göstermesinin insanlara da istihdam sağlayabileceğini söyledi.

 

Herkes atığını kendi evinde tasnif etmeli

Türkiye’de halkımızın bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Söylemek istediğim, evsel atıklarla geri dönüştürülebilir atıkların ayrı ayrı toplanıp ayrı çöp tenekelerine bırakılması. Bu da memleket ekonomisine büyük katkı sağlar.” diye konuştu. Aydın çevresinin yüzde 60-70 civarında dönüştürülebilir atıklarını işlemek için aldıklarını dile getiren Çelik, “Halkımız, evinde ayrı ayrı poşetlese hem iş yükümüz azalır hem de bu oran artar.” diye konuştu.

 

Yarı mamul hâline getirilmekte

Toplanan geri dönüşüm malzemelerinin bir kısmını yarı mamul hâline getirdiklerini belirten Çevre Mühendisi Necati Özer, “Bütün geri dönüştürülebilir atıkların ayrışımı yapılmaktadır. Bu ayrışımdan sonra bir bölümü yarı mamul hâline getirilmekte, bir kısmı da ezilerek ilgili firmalara gönderilmekte. Toplayıcılardan gelen kağıtlar ve petler temizlenip ve preslenip tırlarla firmalara gönderilmekte.” açıklamasında bulundu.

 

Çöpün yarısı ekonomiye kazandırılıyor

Halkın teşvik edilmesini ve geri dönüşüm bilincinin yayılmasını gerektiğini dile getiren Enver Çelik, “Burada genel olarak toptan ürün alımı yapıyoruz ancak firmamıza gelen bireylerin elindeki az miktardaki ürünlerine de değerinden fazla ödeme yapıyoruz. Geri dönüşüm malzemesi getiren vatandaşları, elindeki ürün az da olsa asla geri çevirmiyoruz. Halkımıza teşvik olsun diye üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

 

Amaçlarının halka geri dönüşüm alışkanlığını aşılamak olduğunu söyleyen Enver Çelik, son olarak bu ürünleri alarak çöpün yüzde 40-50’sini ekonomiye kazandırmış olduklarını dile getirdi.

 

 

Haber & Fotoğraf: Burak Aybattı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00