İzmir’in Torbalı ilçesinde Özgörkey kardeşler tarafından 2015 yılında kurulan Key Museum (Anahtar Müze), bugün dünya otomobil tarihine ışık tutan, aynı zamanda içerisinde Türkiye’nin en büyük, en kapsamlı klasik otomobillerinin ve motosikletlerinin sergilendiği gezilip görülmesi gereken yerlerden…
İzmir'in Torbalı ilçesinde 6 Mayıs 2015 yılında 7000 metrekare bir alan üzerine inşa edilen Key Museum, şehrin köklü ailelerinden Özgörkey ailesine mensup Murat ve Selim Özgörkey kardeşler tarafından kurulmuştur. Müzenin içerisinde Mercedes'ten BMW’ye Cadillac’tan Ferrari’ye, Harley Davidson’dan Henry Ford’un seri üretime başladığı ilk araba Model T’ye, özel üretim Jaguar’dan maket süper spor araba markalarına kadar uzanan yolculuk 1886’dan günümüze geçiş sağlıyor. Birbirinden farklı nadide parçaların yer aldığı Key Museum’da, dünyanın ilk otomobil modeli, ilk motosiklet modeli, BMW tarafından üretilen ilk otomobil, BMW'nin ürettiği ilk motosikleti müzenin girişinde görebilmeniz mümkün. Müzenin ana koleksiyonunu oluşturan toplamda 130 otomobil ve 40 motosiklet dışında, sayısı 2000’i aşkın farklı ölçülerde model otomobil, 300’ün üzerinde otomobil kaput amblemi, birden fazla otomobil temalı eşarplar sergileniyor. Ayrıca 90’lı yılların başından 1960’lı yıllara kadar toplanan orjinal ekipmanlar ile oluşturulmuş bir Shell Benzin istasyonu da yer alıyor.
Gelin müzeyi kurma fikrini Key Museum’un sahibi Murat Özgörkey’den dinleyelim…
12 yılın birikimi müzeye dönüştü
Kardeşinin de kendisi gibi otomobil tutkunu olduğunu ve kardeşiyle birlikte Key Museum’u kurduklarını söyleyen Murat Özgörkey, 12 yıllık bir birikimle açılan Key Museum’un hikâyesini şöyle anlatıyor, “2002’de İzmir’de, BMW Mini Land Rover bayiliğini aldık ve burada öncelikle yetkili satıcı ve servis olarak hizmet vermeye başladık. Birgün kardeşim Selim’in fikriyle showroomumuzda sergilemek üzere iki, üç eski klasik otomobili alarak yeniledik. İlk olarak işe BMW ile başladık. Daha sonrasında iki, üç otomobil derken başladığımız iş giderek büyüdü. İşler büyüyünce kardeşim ve benim çocukluğumuzdan beri hep bir hayalini kurduğumuz müzeyi açma fırsatı doğdu.”
Dünya çapında bir müze olması hedefleniyor
Key Museum’da toplam 130 otomobil, 40 motosiklet, 2000’i aşkın model otomobil ve 300’ün üzerinde kaput ambleminin sergilendiğini belirten Murat Özgörkey, “2008’den sonra dünya tarihinde yer edinmiş, bir koleksiyonda olması gerektiğine inandığımız modelleri toplamaya başladık. Bugün koleksiyonumuzda gerçekten de son derece seçkin modeller bulunuyor. Aslında elimizde yaklaşık 8 bin model otomobil bulunuyor fakat Key Museum’da biz bunun 2000’den fazlasını sergiliyoruz. Klasik otomobil konusunda bilgi sahibi olmak için İngiltere, Amerika, Almanya gibi ülkelere seyahat ettim. Dünyadaki müzayede şirketlerinin organizasyonlarına katıldım. Key Museum’un dünya çapında bir müze olmasını hedefliyoruz. Hemen hemen müzede sergilenen otomobillerin çoğu yani neredeyse 30 ya da 40’ı Türkiye’de hiç olmamıştır.” ifadelerini kullandı.
Çeşitli ülkelerden gelen parçalara ev sahipliği yapıyor
Müzeye gelen herkesin bu bu ortamdan etkilenmelerini hedeflediklerini dile getiren Murat Özgörkey, “Otomobil temalı eşarp koleksiyonundan 2. Dünya Savaşı öncesinde otomobilleri süsleyen 300 adet kaput amblemine, 50’li yıllara ait Shell benzin istasyonu ve aksesuarlarından 1900’lü yılların başlarından itibaren 1960’lara uzanan benzin pompalarına, 50’li yıllara ait reklam panolarından, Türkiye’nin yanı sıra başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen parçalarla oluşturulan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyoruz. Otomobillerin toplanma aşamasından tutun en küçük her detaya kadar kardeşimle birlikte karar veriyoruz. Key Museum’un yaşayan bir müze olmasını temenni ediyoruz. Bugünün çocukları ya da gençleri Key Museum’da hiç bilmedikleri, tanımadıkları modelleri görebilecekler.” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Kezban Durmuş
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...