Murat Arabacı, yaklaşık 15 yıldır futbol antrenörü olarak Türkiye Futbol Federasyon'unda görev yapmakta. Bugüne kadar 11 farklı amatör takımı çalıştıran Arabacı, sektöre profesyonel olarak üç yıl futbolcu bir yıl da yardımcı antrenör olarak hizmet etti. Futbol sektörüne girişi küçük yaşlardan itibaren başlayan Arabacı, Türkiye'de Amatör lig kültürünü ve içinde bulunduğu durumu bizler için aktardı.
Aydın Bölgesel Amatör Liginde Yıldızspor’un teknik direktörlüğünü yapan Murat Arabacı’ya amatör liglerle ilgili merak edilenleri sorduk. Amatör liglerde oyuncu seçerken nelere dikkat edilir? Bu liglere yeterli finansman sağlanıyor mu? Antrenman yapmak ve maçlar için yeterli altyapı mevcut mu? Murat Arabacı konu hakkında sorularımızı cevapladı.
Amatör liglerde oyuncu seçerken oyuncuların hangi özellikleri dikkate alınır?
Amatör liglerde oyuncu seçerken öncelikle oyuncunun karakterine önem veriyoruz. Daha sonra oyuncuyla ilgili sürat, yetenek, fiziksel gelişim ve en önemlisi antrenman devamlılığını sağlayacak nitelikte olması dikkate aldığımız başlıca özelliklerden biridir. Antrenman devamlılığı, bir oyuncunun ne kadar disiplinli ve çalışkan olduğunu gösterir. Bu özelliklerin yanı sıra oyuncuya sağlanan maddi ve manevi destek oldukça önemlidir. Oyunculara sağlanan bu destek onun her anlamda gelişmesine katkıda bulunabilir.
Futbolcuların transferi konusunda para yeteneğin önüne geçiyor mu?
Amatör takımlarda maalesef son 10 yılda genç arkadaşlar futbol oynamaktan ziyade önce maddiyata bakıyorlar. Kulübe direkt ne kadar maaş alabileceklerini soruyorlar. Ancak ben şuna inanıyorum. Futbol oynayacak genç arkadaşların, parayı bir kenara bırakıp doğru gelişimi sağlayan takımlarda antrenman yapmaları gerekiyor. Para yeteneğin önüne geçiyor konusu bence çok yanlış bir konu. Bir kişinin futbolcu olabilmesi için öncelikle yetenekli olması gerekir. Dolayısıyla parayla bir yerlere gelen oyuncuların olduğunu düşünmüyorum. Eğer geliyorlarsa belirli bir skalanın üzerine asla çıkamayacaklardır. Yeteneğin önüne hiçbir şey geçemez.
Oyuncuların antrenman yapması ve maçlar için yeterli altyapı mevcut mu?
Antrenman yapmak ve maçları oynamak için Aydın’daki koşullar oldukça elverişsizdir. Fakat ben bu elverişsiz ortamın sadece Aydın şehri özelinde olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’nin geneli, futbol altyapısı açısından yeterli koşullara sahip değil maalesef. Yetenekli oyuncular olmasına rağmen, yeterli sayıda tesis yok. Ancak buna rağmen Türkiye’de üst liglere ve profesyonel takımlara, amatör liglerden oyuncular gidiyor. Aslında baktığımız zaman Türkiye’de imkanlar sınırlı olduğu halde, oyuncu yeteneği konusunda bir sıkıntı olmadığını görüyoruz.
Amatör liglere yeterli finansman sağlanıyor mu?
Finansman açısından yerel belediyelerin yaptıkları küçük yardımlar oluyor. Ancak malzeme yardımı ve gerekli ekipmanlar konusunda yapılan destekler, kesinlikle amatör liglerin ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede değil. Futbol sektöründe yer alan birisi olarak, amatör liglere sağlanan desteklerin en azından ihtiyaçlarımızı karşılayacak seviyede olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir oyuncunun temel gelişimi küçük yaşlardan itibaren başlar. Bu liglere gereken değer verilirse, Türk futbolu da verilen değerin karşılığını alacaktır.
Takımlara kurum veya kuruluşlar tarafından sponsor olunuyor mu?
Takımların maç tişörtü, antrenman malzemeleri ve yağmurluk gibi temel ihtiyaçları, zaman zaman bazı firmalar tarafından karşılanıyor. Ancak bu desteklerin yeterli düzeyde olup olmadığı tartışılır. Bana soracak olursanız diğer imkansızlıklara göre fena değil derim. Daha iyi seviyede olabilir mi? Evet olabilir. Büyük firmaları amatör liglerin içine çekmemiz gerekiyor. Onları bu alanlara yardım etmeleri için teşvik etmeliyiz.
Takımların maddi ihtiyaçları sadece kulüp başkanları ve kulüp yöneticileri tarafından mı karşılanıyor?
Bu konu takımın hangi ligde mücadele ettiğine göre değişiklik gösterebilir. Bir takım Süper Amatör liginde veya BAL liginde mücadele ediyorsa, TFF tarafından galibiyetlerine veya beraberliklerine ek olarak ödenekler verilmektedir. Fakat kulüp başkanları ve yöneticiler elini taşın altına koyan asıl kişilerdir.
Farklı takımların antrenmanları aynı saatlere denk geliyor mu? Zamanlama açısından bir problem yaşanıyor mu?
Bu konuyu Aydın’daki tesisler üzerinden ele alacağım. Şu anda Aydın’da iki tane saha var ve akşam 17.00’da planlama başlıyor. Bir saha düşünün, o sahayı ikiye bölüyorlar. İki farklı takım o sahada bir buçuk saat antrenman yapıyor. Sayı fazla olduğu zaman saha dörde bölünüyor. Bu durumda biz, çeyrek sahada antrenman yapmak zorunda kalıyoruz. Amatör takımlar için yapılan bu antrenmanlar yeterli olabilir fakat altyapı için oldukça yetersiz çünkü oradaki oyuncular sürekli gelişim göstermek zorundalar.
Futbolcular için gerekli ekipmanlar karşılanıyor mu yoksa futbolcular bu ihtiyaçlarını kendi ceplerinden mi karşılıyor?
Bu liglerde benim şahit olduğum kadarıyla her oyuncu kendi kramponunu ve bireysel ihtiyaçlarını kendi cebinden karşılar. Ancak oyuncunun maddi açıdan durumu yeterli değilse bu ihtiyaçlar kulüp tarafından karşılanır. Antrenman malzemeleri ve diğer araç gereçler için maddi yükümlülük tamamen kulübün kendi üzerinedir.
Kulüpte mevcut bir sağlık çalışanı var mı?
Amatör liglerde bir sağlık çalışanının olması Türkiye şartları açısından çok zor. Kulüplerin bu tarz kişileri çalıştırmaları için maddi düzeylerinin yeterli olması gerekir. Kulüpler kendi ihtiyaçlarını dahi zor karşılamaktadır. Dolayısıyla bir sağlık çalışanının kulüpte yer alması çok mümkün değil. Ancak bazı takımlarda masör olarak çalışan kişiler var. Bu da kulüplerin maddi imkanlarıyla eşdeğer bir durumdur.
Futbolcuların doğru beslenmeleri için teknik ekip tarafından bir beslenme programı düzenleniyor mu?
Oyuncular için bir beslenme programı düzenlemek amatör takımlarda zor olabiliyor. Ancak bizim kulüp olarak birlikte çalıştığımız diyetisyenler oluyor. Türkiye’de çoğu amatör takımın oyuncular için bir beslenme programı düzenlemesi oldukça zor maalesef. Bu programları düzenlemek için kulüplere finansal açıdan destek verilmesi gerekir. Ne yazık ki kulüplere sağlanan finansal destekler, çok sınırlı ve yetersizdir. Dolayısıyla oyuncular için bir beslenme programı düzenlemek çok mümkün değil.
Haber & Fotoğraf: Yusuf Palta
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...