Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TÜRK MÜZİĞİNİN MUTFAĞINDAKİLER: SÖZ YAZARLARI

23.05.2023
Kültür Sanat

 

Türk müziğinin “damar” diye adlandırılan şarkılarını birçoğumuz biliriz. Peki bu parçaların söz yazarlarını merak ettiniz mi hiç? Hece ölçüsüyle veya serbest nazım ile yazdıkları şiirler, hayatımızın her alanına girmiş, toplu taşıma araçlarının camlarına yapıştırılmıştı bir zamanlar. Türk müziğine şiirleriyle katkı sunan iki dev isimle konuşma şansı yakaladık.

 

Arabada, iş yerinde, evde çalan her şarkıyı, şarkıyı söyleyen soliste ait sanırız. Oysa durum pek de öyle değil. 3-4 dakikalık bir eseri ortaya çıkarmak, birçok aşamadan geçiyor. Şarkının sözleri, bestesi, düzenlemesi derken; altyapısı da tamamlandıktan sonra sıra soliste geliyor. Dinleyicilerin de büyük bir kısmı sadece solisti tanıyor eserleri dinlediği zaman. Ancak hayatımızda slogan yaptığımız o şarkı sözlerini, hep arka plandaki isimler yazıyor. “Hangi Rüzgâr”, “Veda Edeceksen Et”, “Bir Mana Var Sözlerinde”, “Nereden Bileceksin” şarkılarıyla tanınan Vural Şahin ve “Unutamadım (Kaç Kadeh Kırıldı)”, “Seni Sevmeyen Ölsün”, “Doktor”, “Geceler”, “Hasret Rüzgârları” parçalarıyla bilinen Şakir Askan ile söz yazarlığı üzerine konuştuk.

 

Vural Şahin: “Şiirimi ilk Orhan Gencebay ağabeyim besteledi”

Vural Şahin, bu işe gönül verenlerden. İlk şiir bilgisini şair olan babası Necdet Şahin’den alan Şahin, çeşitli antolojilerde şiir ve güfteleriyle yer aldı. Tanınmış birçok sanatçıyla birlikte çalıştığını söyleyen tecrübeli şair, “Şiirimi ilk Orhan Gencebay ağabeyim besteledi. İsmi ‘Nereden Bileceksin’. Dörtlüğü de şöyle: ‘Ufka uzanan yolu sana gelen yol sanıp kendime güldüğümü nereden bileceksin?’ Orhan ağabey, daha sonra birçok şiirimi besteledi. ‘Nereden Bileceksin’, ‘Gidecek Yerim Olsaydı’, ‘Veda Edeceksen Et’, ‘Resminle Ağladım’ bunlardan birkaçıdır. Bestelediği şiirlerimi filmlerinde de okudu ve çok beğenildi. Ayrıca iki tane daha besteledi. Kısmet olursa yakında çıkaracak.” dedi. 

 

“Müzik camiamız sıkıntılı yerlerde”

Telif hakkı konusuna da değinen Şahin, “Bin 200 civarında eserim albümlerde kullanıldı. Yaklaşık 800 tanesinin hem müziği hem de güftesi bana ait. Eserlerim kullanıldığında aldığım kullanma hakkı ücreti gayet güzel, şükürler olsun. Meslek birliğimizin dağıttığı telif hakları geliyor tabii ki. Ancak müzik camiamız şu anda sıkıntılı yerlerde. Bu durumun zamanla aşılacağını ümit ediyorum. Ben son nefesime kadar sevdiğim, bildiğim, uğraştığım bu işi yapmaya, eser üretmeye devam edeceğim.” diye konuştu.

 

“En sevdiğim 3 şiirim…”

Toplamda 7 şiir kitabı yayımlanan Şahin, geçmişte Faruk Nafız Çamlıbel’in şiir kitaplarından çokça feyzaldığını söyledi. Bir dönem TRT’de çalışırken metin yazarlığı da yaptığını belirten Şahin, Zeki Müren’in konuşma metinlerini kendisinin yazdığını kaydetti. Yaklaşık olarak 450 ilahi şiirinin, önde gelen isimler tarafından bestelendiğini vurgulayan söz yazarı, şöyle devam etti: “Türkiye’nin önde gelen birçok ismiyle çalıştım. Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Zeki Müren, Muazzez Abacı, Coşkun Sabah, Samime Sanay, Emel Sayın ve daha nicesi. Hepsinin albüm kapaklarında benim ismim yazmıştır. Güzel ve kalıcı bir mutluluk bu. Bu iş duygu işidir. Duygu olmazsa gönüllere hitap edemezsiniz. Mesela, Neşet Ertaş teknikten anlamazdı ama duygusu vardı. Âşık Veysel de duyguyla iz bıraktı ülkemizde. Ben de bu doğrultuda üretim yaptım şimdiye kadar. En sevdiğim üç şiirim var, onlar başta gelir: ‘Bıraktığın Yerdeyim’, ‘Yazıklar Olsun’, ‘Resminle Ağladım’.”

 

Şakir Askan: “Kalıcılık için farklılık şart”

80’lerin Türk müziğine imza atan bir diğer isim ise Şakir Askan. Askan, şairlik hayatı boyunca İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Emrah, Sibel Can, Ebru Gündeş, Ceylan, Cengiz Kurtoğlu, Gökhan Güney, Mine Koşan, Hakan Altun ve daha birçok isimle çalıştı. Sanatçıların okuduğu şarkıların söz yazarlığını, şairliğini yaptı. Tecrübeli şair, ilk kez Coşkun Sabah ve Orhan Gencebay gibi tanınmış isimlerin jüriliğini yaptığı şarkı sözü yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Lise yıllarından beri şiir yazdığını belirten Askan, “İlk şarkı sözümü Burhan Bayar besteledi. Şarkıyı da Gökhan Güney okudu. Hatta o albümde soyadımı ‘Aslan’ diye yazmışlardı, çok üzülmüştüm. Sonraki süreç daha hızlı gelişti. İbrahim Tatlıses’in bir albümü çıktı. ‘Benim Hayatım’ plağı idi. O dönemlerde İbrahim Tatlıses’in albümünde yer almak büyük bir şeydi. ‘Sevdalandım’ ve ‘Benim Hayatım’ adlı şarkı sözlerim o albümde yer aldı. Daha sonra Müslüm Gürses de okudu. Emrah, Cengiz Kurtoğlu, Ceylan… Hepsi okudular. Aslında modern bir anlayış getirdiğimi düşünüyorum. İnsanlar da bu farklılığı sevdiler ve anladılar. Zaten kalıcılık için farklılık şart.” dedi.

 

“Müslüm Gürses çok efendi bir insandı”

Orhan Veli, Attilâ İlhan, Cahit Sıtkı ve Ümit Yaşar gibi şairlerden etkilendiğini söyleyen Askan, tam 40 yıldır bu işin içinde olduğunu kaydetti. Müslüm Gürses ile uzun yıllar çalışmış olan Askan, Gürses için şunları söyledi: “Müslüm Gürses, şarkıya ruhunu veren çok iyi bir yorumcuydu. Kitlelere hitap etmeyi çok iyi bildi. Aynı zamanda karakter olarak da örnek bir kişilikti. Sakin, efendi ve mütevazı bir tavrı vardı her zaman. ‘Kaç Kadeh Kırıldı’, ‘Küskünüm’ ve ‘Hasret Rüzgârları’ en sevdiğim üç eserim. Üçünü de Müslüm Gürses okudu ve bu şarkılar hâlâ aktif olarak dinleniyor, popülerliğini hiç yitirmedi. Şüphesiz ki bir Müslüm daha gelmez.”

 

“Telif hakları gün geçtikçe ilerliyor”

Sanatçıların telif hakkı alma konusuna da değinen Askan, bu konuda Türkiye’nin dünyanın gerisinde olduğunu söyledi. Askan, “Söz yazarlığının maddi geliri tabii ki var. Türkiye’de telif hakları gün geçtikçe daha çok ilerliyor. Ne kadar dünyanın çok gerisinde olsak da, eksiklerimiz çok da olsa her geçen zaman daha iyiye gidiyor ve gidecek. Geçimimi bir banka çalışanı olarak sağlasam da sosyal statümü telif gelirlerinden elde ettim. Telif haklarının daha da ileriye gideceğini umuyorum.” diye konuştu.

 

Haber: Batuhan Yavuz

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00