Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TÜRK MUTFAĞININ OLMAZSA OLMAZ TATLISI: HAMSİKÖY SÜTLACI

12.06.2022
Kültür Sanat

Trabzon denildiğinde akla gelen ilk beş şeyden birisi hiç şüphesiz sütlaç. Sütlaç, lezzetiyle, hafifliğiyle Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında. Özellikle yaz aylarında oldukça fazla tüketilen sütlaç, sütlü tatlıların en popülerlerindendir. Trabzon’un Maçka ilçesindeki bir mahalle olan Hamsiköy de bu tatlının başkentidir. 2017 yılında “Coğrafi İşaret” alan Hamsiköy sütlacını Veysel Avkurt tüm incelikleriyle anlattı.

Hamsiköy’de sütlaç üzerine işletmesi bulunan Avkurt, Hamsiköy sütlacını diğer sütlaçlardan ayıran özelliklerini anlattı. Avkurt, “Hamsiköy sütlacı ilk coğrafi işaret alan sütlaç. Sütlaç dendiği zaman ilk Hamsiköy gelir. Diğer sütlaçlardan ayıran ve bu yöreyle anılmasının sebebi tabi ki lezzeti ve kalitesi.” ifadelerini kullandı. Hamsiköy’ün coğrafi özelliklerinin de sütlacın lezzetine katkıda bulunduğunu söyleyen Avkurt, “Hamsiköy coğrafi olarak yüksek bir noktada bulunuyor. Gördüğünüz gibi oldukça da bereketli bir yerde. Bundan dolayı yaylacılık aktiviteleri ve bitki örtüsü fazlasıyla çeşitli. İneklerimiz burada kaliteli otlaklarda otlandığı için süt diğer sütlere oranla daha yağlı.” dedi. 

 

Lezzetin sırları

Görseli ve lezzeti ile akıllara durgunluk veren Hamsiköy sütlacının yapılışı ve lezzetinin sırrı merak konusu. Bu lezzetin nasıl yapıldığına da değinen Avkurt, “Biz işletme olduğumuz için ölçüler değişebilir o yüzden ölçü veremiyorum. Kısaca değinmek gerekirse buranın ineklerinden elde ettiğimiz bol yağlı sütü kazanlara ekliyoruz. Pirincimizi de lapa olana kadar pişiriyoruz. Sütün kıvama gelmesi çok önemli buradan elde ettiğimiz sütleri biz yaklaşık 4,5 saat kaynatıyoruz. Sonra pirinç, süt ve şekeri birleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı. Sütlaç tarifinin hepsini vermeyen Avkurt, bunun sebebini güler bir yüzle açıkladı. “Aslında gizli bir tarif değil ama ben soranlara bu kadarını söylüyorum. Gelip burada yesinler diye. Hem evde yapılanla burada yapılan bir olmuyor tabi.” dedikten sonra yapılan sunuma da değinen Avkurt, “Toprak kâsede veriyoruz çünkü başka şansımız yok. Üstünün kızarması için fırına veriyoruz ama yine de insanlar seviyor bunu. Fındık sütlaca çok yakışan bir şey Hamsiköy sütlacına özel bir durum bu. Fındığımız da zaten buraya yakın olan Ordu ve Giresun’dan geliyor.” diye açıkladı. Hamsiköy sütlacı adında başka şehirlerde satılmasına ve bu işin dolandırıcılığını yapmaya çalışanlara sitem eden Avkurt, “Hamsiköy sütlacı yöresel işareti olan bir tatlı. Bu isimle başka şehirde satılması ve pazarlanması mümkün değil, yasak. Ya sütü bizden alacaklar ya da buradan satın alıp götürecekler. Biz bu işin peşindeyiz tabi göz açtırmamaya çalışıyoruz.” dedi.                

               

“Neredeyse 100 yıllık bir tarihi var”

Sütlaç, kökleri Osmanlı’ya dayanan eski bir tatlı. Hamsiköy sütlacının tarihi ise 1924’lere dayanıyor. Hamsiköy sütlacının yapılış hikâyesine de kısaca değinen Avkurt, “Sütlaç tabi Türk mutfağında önemli bir konumda. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yapılıyor. Hamsiköy sütlacının da hikayesi aslında biraz komik. Artvin’de aynı Hamsiköy sütlacı gibi tuzlu bir sütlaç yapılıyormuş. Oraya giden Trabzonlular bu sütlacı yediği zaman çok beğenmişler tabi. Hemen biz de bunun şekerlisini yapalım demişler.” ifadelerini kullandı. Sütlacın isminin bu mahalleden almasının katkılarından da bahseden Avkurt, “Biz de çok gururluyuz tabi ki adının bizimle anılmasından dolayı. Hamsiköy’e ve Trabzon’a da çok katkısı oluyor. Bazı turistler sırf sütlaç yemek için bile Trabzon’u ziyaret ediyor. Trabzon’da yaz, kış turist aldığı için ekonomik katkısı da yadsınamaz. Hamsiköy’ün tek olumsuz yönü ulaşım. Özel arabası olmayanlar veya turla gelemeyenler bu lezzeti kendi yerinde yiyemiyor.” dedi. 

 

 “Ferahlatıcı ve hafif olması onu farklı bir yere koyuyor”

Trabzon’da 4 senedir öğrencilik yapan Büşra Karataş bir tüketici olarak Hamsiköy sütlacı ile ilgili fikirlerini aktardı. Karataş, “Ev yapımı ya da başka coğrafyadaki sütlaçlar bana Hamsiköy sütlacı kadar tat vermiyor.” dedi. Karataş, “Özellikle fındığın verdiği aroma, sütlacın kıvamı ve üstündeki yanık kısım benim çok hoşuma gidiyor.” diyerek sözlerine devam etti.  Karataş sözlerini, “Hamsiköy sütlacı diğer sütlaçlardan tat ve doku olarak çok farklı, yolu Trabzon’a düşen herkesin tatması gerekiyor. Fiyat olarak da son derece uygun.” diyerek noktaladı. 

 

Türk mutfağının en önemli tatlılarından olan Hamsiköy sütlacını ulaşım konusundan yerinde yemek zor olsa da özel araç veya turla ulaşılabilir. Bu lezzeti tatmadan önce ve tadarken Karadeniz’in harika doğası ve tarihine de tanıklık edebilirsiniz. 

 

Haber & Fotoğraf: Burak Şahinbaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00