Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TOZLU RAFLAR

08.03.2022
Yaşam

Eline okumak için  kitap alan  insan, iki kapak arasındaki yazıdan çok kendine yeni bir dünya aralar. İçinde zaman kavramının olmadığı, karakterlerle bazen dost bazen düşman olunan bu büyülü dünya, okudukça bir pusula misali yol gösterip, kılavuzluk yapar. Maneviyata ve yaşanmışlıklara değer veren sahaflık mesleği de kendi hikayeleri olan ikinci el kitaplara ev sahipliği yapıyor. Okunan her ikinci el kitap ile sizden önce birinin daha o kitaba dokunduğunu bilmek, aynı duyguları hissedip, sizde etki bırakan bir cümlenin o kişiye de bıraktığı etki ile sayfaları defalarca çevrilen kitaplardır. Bulunduğu tarihi sokak ve atmosferi ile kendisine hayran bırakan sahaftan içeri girdiğinizde kitapların kokusu ile karşılaşıyorsunuz. Adeta bir zaman  makinası olan sahaflarda kimi zaman hayatınıza dokunan bir anıyı kimi zaman ise başkalarının anılarına şahit olmak isteyenlerin vazgeçilmez adresi oluyor.  Kısacası en nadide eserlerin alınıp satıldığı yer olarak bilinen sahaflık mesleğini Aydın’da 6 yıldır icra eden 40 yaşındaki Fehmi Keskin’e göre ‘Sahaf aradığımız değil, aramadığımız kitapları bulduğumuz yerdir.’

 

Ölülerin Kitabı

İliklere kadar huzuru nakşeden, ikinci el kitap merkezi  Efe Sahaf’ın sahibi 40 yaşındaki Fehmi Keskin, 6 binden fazla kitap okuduğu gibi şu anda  arkeoloji alanında doktorasını sürdürüyor. Aydın’ın il merkezinde sahaf konsepti olarak hizmet veren tek iş yeri olduğunu belirten Keskin mesleği hakkında, ‘Sahaf eşittir ölülerin kitabını dirilere satan kişidir. Ya ölen birinin kitaplarını satın alırız ya da kendi elleriyle  bağışlayan insanlardan bizzat temin ederiz. Demem o ki, bazen kitaplarını okuyup bitirenler, bazen ise hiç kıymet bilmeyen insanlar kitabı bir fazlalık olarak gördükleri için getirip satarlar.”dedi.

 

‘Okumadığım hiçbir kitabı tavsiye etmem’

40 yaşında  6 binden fazla kitap okuyan Fehmi Keskin, “Genel olarak gençlerin ne bulursa okumalarını, okudukları her kitapta bir şey öğreneceklerini ve okumadığım hiçbir kitabı tavsiye etmem. Teknolojinin yarattığı kirli dünyada en saf kalan kitaplarımızı elimizden hiç düşürmemeliyiz… Samimi ve sıcak ortamı kaybetmemek için olduğum yeri büyütmek istemediğimi büyütürsem okuyucularına daha az vakit geçireceğimi ve  sahaflktan çok işletmeye dönüşeceğim. Daha büyük bir yere geçmek daha çok insanın gelip gitmesi demek. Daha çok insanın gelip gitmesi daha çok ticari kaygı demektir. Ben burada ticari bir kaygı gütmüyorum. Benim yanıma gelenler genellikle sohbet etmeye geliyorlar. İşlek bir yerde bu işi yapamam. Ayrıca sahaf havasını ve ortamını gelen dostlarıma teneffüs ettiremem.” diyerek mesleğine duyduğu aşkı özetledi.                                                                                                            

Aydın’da genelde üniversite öğrencileri ve 40 yaş üstü vatandaşların sahaftan kitap almayı tercih ettiğini belirten Keskin, “Ben burada hiçbir ticari kaygı gütmüyorum.’’ dedi. İlk açtığında 3 bin kitapla yola çıktığını aktaran Keksin, şu anda 10 binin üzerinde kitapla okurseverlere hitap ettiğini söyledi. Özellikle paha biçilmez kitaplarını evde tuttuğunu dile getiren Keskin, “Burada istediğiniz ve istemediğiniz her şeyi bulabilirsiniz.” dedi.

Binlerce kitap okuyan ve gençlerin özellikle bol bol kitap okumalarını öneren Keskin, “Her kitap bir birikimdir. Aynı konuyu farklı yazarlardan okuduğunuz zaman bir sentez oluşturursunuz. O sentez de size bir entelektüel katar. Ben entelektüel biri miyim bilmiyorum ama iyi birikimler yaptığımı düşünüyorum. Birikim yapmak isteyen gençlerin ve vatandaşların bol bol kitap okumalarını tavsiye ederim.” dedi.

 

Haber&Fotoğraf: Belçim Kılıckıran

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00