Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TOPRAKSIZ TARIM

12.06.2022
Ekonomi

Birçok alanda olduğu gibi tarım alanı içinde meydana gelen pek çok yenilik söz konusudur. Yenilikler arasında ilk sırada olan Hidroponik yani topraksız tarım, geleceğin kurtarıcı tarım yöntemi olarak anılmaktadır. Hem toprağı hem su kaynaklarını hem de üreticiyi koruyacak olan topraksız tarım dünyanın pek çok ülkesinde hızla yaygınlaşmaktadır. 

İsminden de anlaşılacağı üzere topraksız bir ortamda bitki yetiştirmenin amaçlandığı bu tarım yönteminde toprağın yerini kum, turba, vermikülit, perlit, cocopeat (Hindistan cevizi kabuğu), kaya yünü almaktadır. Bu tür maddelerin kullanıldığı tarım yöntemi damlama sulama sistemi ile desteklenmektedir. 

 

“Topraksız tarım ile kontrollü tarım mümkün”

Hidroponik (topraksız tarım) yöntemi ile kontrollü bir tarım yapabildiklerini dile getiren Ziraat Mühendisi Burç Demircioğlu, “Bitkinin gerek duyduğu besinleri tespit edip bitkiye bu besinleri sağlayabiliyoruz ve yabancı ot türleri ile mücadele etmeden bitkiyi yetiştiriyoruz.” dedi.  

Topraksız tarım yöntemi, bitkilere sağlanacak olan besin kaynaklarının ve iyi ortam koşullarının tamamıyla üreticinin kontrollü altında tutabileceği bir yöntemdir. Bitkinin besine ve suya daha hızlı ulaşım imkânı bulduğu tarım yöntemi ile bitkilerin daha hızlı ve daha az risk altında büyümesi sağlanmaktadır.

 

“Topraksız tarımda verim artıyor”

Topraksız tarımın avantajlarına değinen Demircioğlu, damlama yöntemi ile kontrollü bir sulama yaptıklarını ve topraklı tarıma oranla 2 katı bir verim elde edebildiklerini belirtti. Topraklı tarım arazilerinde dekar başına ekim yapılan bitki sayısının topraksız tarım alanlarında katlı sistemler ile iki katı sayıya ulaştığını ve dolayısıyla üretimi yapılan meyve ve sebzelerin veriminin arttığına vurgu yaptı. Burç Demircioğlu, bu yöntem ile erken hasat imkanı sağladıklarını ve üreticinin daha fazla kazanç elde ettiğini sözlerine ekledi.  Topraksız tarım yapmanın maliyetli bir yöntem olduğuna değinen Demircioğlu, bunun topraksız tarımın en büyük dezavantajlarından biri olduğunu dile getirdi.  

 

Verimsiz topraklar değer kazanıyor

Ziraat mühendisi Burç Demircioğlu, topraksız tarım yöntemini, taşlık, kireçli ve asidik toprağa sahip araziler üzerine kurdukları seralar içerisinde gerçekleştirdiklerini ve böylelikle verimsiz arazilere değer kazandırdıklarını dile getirdi. Topraksız tarım yapılacak sera kurulumlarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın yağmur sularının belli bir eğim ile tahliye edilmesi olduğuna değinen Demircioğlu, bu eğimin binde üç oranında olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Topraksız tarım yapılan meyve ve sebzeler 

Topraksız tarım ile birçok sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Demircioğlu, bu yöntem ile marul, salatalık, domates, çilek gibi bahçe mahsüllerinin üretildiğini ve bunlar arasında Aydın’da yaygın olarak üretilen mahsüllerin çilek ve domates olduğunu dile getirdi. 

Her meyve ve sebzenin büyüme oranına göre bir alan oluşturduklarını söyleyen Demircioğlu, “Seraları ekim yapacak olduğumuz mahsüle göre düzenliyoruz. Çilekte oluk altı yüksekliği 3 metre oluyorsa, domateste 4,5-5 metreye çıkabiliyor. Bu durumunda bir maliyet artışı demektir ve kullanılan slapların hacimleri birbirinden farklıdır ama bitkiyi besleme hemen hemen aynı şekilde yapılır.” dedi.

 

Haber: Bengisu Erol

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00