Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TOPRAK ANA KÜLLERİNDEN DOĞUYOR: KARACASU / ALEMLER KÖYÜ

28.12.2021
Dosya

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2021 yılı Temmuz ayının son günlerinde başlayan orman yangınları, kısa sürede tüm Türkiye’nin korkulu rüyası haline geldi. Ağustos ayı itibariyle çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi.

Aydın’ın Karacasu ilçesi Alemler köyünde de ağustos ayında 450 hektar ormanlık alan zarar görürken, ormanda yaşayan binlerce hayvan da yanarak can verdi. 

Orman yangının üzerinden geçen iki aydan sonra sonbaharın gelmesiyle beraber Aydın’a düşen yağmurlar sonrası toprak ana yeniden yeşile bürünmeye başladı. Orman yangını sonrası kesim işçileri, yanan sahalarda temizlik ve kesim çalışması başlattı. Yanan sahaların temizlenmesinin ardından, zeytin, incir, elma, nar, çam gibi ağaç ve bitki fidanları yükselmeye başlayacak.  Toprağa düşen ilk yağmurla beraber yeşil örtü kendini gösterirken yerli halk bu duruma oldukça seviniyor. 

 

‘'Yangın var dediler, çıktık’’ 

Yangının gerçekleştiği gecede evlerinde olduklarını belirten, köyün yaşlılarından İbrahim Köseoğlu, ‘’Yangın zamanında buradaydık. Saat gece 4-5 sıralarında, şu tepelerden bir duman belirdi. Yangın var dediler. Hemen çıktık tepeye. Tabii alet-edavatımız olmadığı için müdahale edemedik. Söndüremedik. Yetkili kişilere haber verdik hemen. Geldiler. Sayın Valimiz, Kaymakamımız çok kısa zamanda yangın yerine ulaştılar. Kazma küreğimiz olmadığı için öylece uzaktan bakakaldık. Ama çok yandı. Ben bu köyün yerlisiyim böyle bir şey görmedim. Ama Allah’a çok şükür ki, rüzgar esti, alevler biraz da olsa kesildi. Köyümüze inmedi.’’ ifadelerini kullandı.

Yangın olan bölgede kesim ve saha temizleme çalışmalarına köylülerinde yardım ettiğini dile getiren Köseoğlu, ‘’Yangını söndürdüler, soğutma çalışmaları da bittikten sonra bütün köylüler işçilere yardım ettik. Hala da ediyoruz. Yılbaşından sonra fidan dikimleri yapacağız. Çok ağacımız yandı ama daha fazlasını dikeceğiz. Bu ormanlar hepimizin.’’ dedi. 

 

‘’O günlerde burada yardım seli vardı’’ 

Yangının birkaç gün sürdüğünü belirten Alemler Köyü sakinlerinden Halil Yıldızhan, ‘’Yangının çıktığı ilk geceden itibaren Aydın’ın merkezinden, çevre köylerden oldukça yoğun bir yardım söz konusu oldu. Yardımlar adeta bir sel gibi aktı. Bir sürü yardım kolisi köyümüze ulaştı. O günlerde bir sürü su tankeri, helikopterler, itfaiyeler buradaydı. Yüzlerce insan bir ağaç daha yanmasın diye çabaladı. Çok değil o günlerin üzerinden iki ay geçti ama hala dün gibi. Fark ettiyseniz köyümüz hala is kokuyor. Önceden toprak kokardı buralar. Ama biz inanıyoruz ki eskisi gibi olacak bu köy. Tabii ilk geceden beri AFAD ekipleri de yanımızdaydı. Bize her anlamda destek oldular. Allah onlardan razı olsun.’’ dedi. 

 

‘Kovanlarım da, ağaçlarım da yandı’’ 

Köylüler olarak maddi hasarlarının oldukça fazla olduğunu söyleyen bir başka köy sakini Emine Karaoğlan, ‘’Ben bu köyde rahmetli eşimden kalma kahvehaneyi işletiyorum. Ama arıcılık da yapıyordum. İncir ağaçlarım vardı. Kovanlarım da, ağaçlarım da yandı, kül oldu. Çok ağladık, üzüldük. Hayvanlarımız canlı canlı yandı. Koyunlarım, ineklerim, keçilerim hiçbirinden eser kalmadı. Tarlalarımız yandı, kestane ağaçlarımız yandı. Çocuğumuza bakar gibi bakmıştık biz o ağaçlara senelerce. Tek bir yaprağına zarar gelmesin diye uğraşıp, dururduk. Ama hepsi bir gecede yok oldu. Sonbaharın da gelmesiyle toprak yeniden canlanmaya başladı. İnşallah kaybettiğimiz ağaçların yerine çok daha güzellerini dikip, bu ormanın yaralarını saracağız.’’ sözleriyle yaşadıkları üzüntüyü dile getirdi. 

 

“Karacasu yeni yılda yeşillenecek “

Karacasu Orman İşletme Şefliği’nde görevli Karacasu Orman İşletme Şefi Necati Saray, ‘’Yangın, 3 Ağustos gecesinde başladı. Biz tüm ekiplerimizle hemen yangın yerine gittik. Alemler Köyü’nün hemen üst tarafında başlayan yangını olabildiğince köyden uzak tutmaya çalıştık. Hasarlar tabi ki var. Yok değil. Ama biz o hasarları köy halkının da yardımıyla saracağız. Şu anda sahada yanan ağaçların kesim ve temizlik çalışmaları söz konusu. Bu yılın sonunda bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, Allah’ın izniyle Karacasu, 2022 yılına daha yeşil girecek.’’ dedi.

 

Haber & Fotoğraf: Şevval Ateş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00