Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TARIMDA YENİ BİR DEVRİM: DRONLA İLAÇLAMA

15.01.2024
Bilim ve Teknoloji

 

Tarım sektörü teknolojik gelişmelere bağlı olarak önemli değişimler yaşamaktadır. Geleneksel tarım yöntemlerinin yerini alan yenilikçi uygulamalar, verimliliği artırarak çiftçilere yeni fırsatlar sunmaktadır. Son yıllarda özellikle dikkat çeken teknolojik ilerlemelerden biri, tarım kimyasalları süreçlerinde kullanılan devrim niteliğindeki değişimdir. Bu değişimin öncüsü ise şüphesiz dron teknolojisidir.

 

Dronlar, tarım arazilerini yüksek hassasiyetle tarayarak ilaçlama işlemlerini noktasal ve verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu sayede ilaçların doğru miktarlarda ve doğru bölgelere uygulanması sağlanarak israf önleniyor. Ayrıca dronların kullanımıyla tarım ilaçları daha etkili bir şekilde dağıtılabiliyor ve böylece hastalıklarla mücadelede daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bu konuyu Ziraat Mühendisi Muhammed Tatlı ve Aydın Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile ele aldık.

 

Aydın’da tercih edilen ilaçlama yöntemi dron

Dronla ilaçlamanın tarımda, dikili ağaçlarda, pamuk ve mısır üzerinde denendiğini ve işe yaradığını belirten Kendirlioğlu, “Mısır, pamuk ve bazı sebzeler yetiştiğinde traktör ile içine girmek mümkün olmuyor. Aydın'da mısır yetiştiren çoğu çiftçi dronla ilaçlama yöntemini kullanıyor. Çiftçilerin yaşadığı en büyük sorun dronların haznelerinin küçük olması.” dedi.

 

Önemli faktörler hakkında değerli bilgiler sağlıyor

Drone'lar tarım arazileri hakkında çeşitli veriler toplayarak çiftçilere bitki sağlığı, üretkenlik ve diğer önemli faktörler hakkında değerli bilgiler sağladığını belirten Kendirlioğlu. Bu veriler çiftçinin karar verme sürecini desteklemeye yardımcı olur..” diye belirtti.

 

Dronlarda en büyük problem ehliyet sorunu

Belli büyüklükteki dronlarda ehliyet ile ilgili sıkıntılar, uçuşlarla ilgili bazı problemler olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, “Dronun kaldırılmasıyla ilgili prosedür gereği sıkıntılar var. Her kalkışta emniyete bildirilmesi ile ilgili bir mevzuat var. Bununla ilgili de mevzuatın biraz daha sadeleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var.” ifadelerini kullandı.

 

Uygun olmayan hava şartları mahsullere zarar veriyor

Hava koşulları nedeniyle zamanında ilaçlama ve gübreleme işlemini gerçekleştiremediklerini belirten Kendirlioğlu, traktörün hareket edebilmesi için uygun olmayan hava şartlarının mahsullere zarar verdiğini belirtti. Kendirlioğlu, dronlarla yapılan ilaçlamanın mahsullere herhangi bir zarar vermediğini vurgulayarak traktörle yapılan işlemlerin mahsullerde belirli bir oranda zarara yol açtığını ve dronların, traktör ve insanın ulaşamadığı zorlu bölgelere hava yoluyla ilaçlama gerçekleştirdiğini ve bu yöntemin özellikle kestane, incir ve zeytin ağaçları gibi bitkilerde etkili olduğunu ekledi.

 

GPS teknolojisi sayesinde

Tarla ve bahçelere uygulanacak pestisitler, üreticinin belirttiği etiket başına dozaja göre hazırlanarak dronun sıvı tankına doldurulduğunu belirten, Tatlı “Tarım ilaçlama makinaları GPS teknolojisi sayesinde işlenmemiş hat bırakmadan, sıra atlamadan tüm araziyi tarayarak ve her alana aynı miktarda ilaç uygulayarak işini yapar. İnsan sağlığı açısından hızlı, ekonomik ve  çok daha güvenli olan bu uygulama sayesinde verimlilik kayıpları en aza indirilir.” diye belirtti.

 

Periyotlar şeklinde ilaçlama yapılıyor

Hava şartlarının olumlu olduğu her mevsimde ilaçlama yapıldığından bahseden Tatlı, “Özellikle Aydın’da yağmurların çok yağdığı mevsimlerde dronla ilaçlamayı önermiyoruz. Çünkü dron yağmurun şiddetli yağdığı mevsimlerde sağlıklı uçuşlar gerçekleştiremiyor. İlaçların etkisi kısa zamanda kayboluyor ve dron kullanıcıları sağlıklı bir şekilde dronları kullanamadıkları için elektronik arızalar meydana gelebiliyor.” dedi.

 

Rüzgarsız havalarda ilaçlamayı tavsiye ediyoruz

Dronların dört köşesinde pervane sistemi bulunmaktadır. Bu pervane sisteminin ilacı aşağı doğru bastığını ve böylece ilaçların dağılmasını engellediğini ifade eden Tatlı, “Rüzgarlı havalarda, rüzgarın estiği yöne doğru ilaç uçabiliyor. Bu da mahsullerin ilaçlanmasında olumsuz etkiler yaratıyor. Yani mahsullerin hepsine yüzde 100 ilaç takviyesi yapılamıyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Bizlere ilaçlama dronu hakkında verdikleri bilgilerden dolayı Ziraat Mühendisi  Muhammed Tatlı ve Aydın Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğluna teşekkür ederiz.

 

Haber: Mertcan Kaplan

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00