Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TARİHİ HELVACI

11.04.2022
Kültür Sanat

Aydın'ın Efeler ilçesinde  bulunan ve 1905’ten  beri faaliyet gösteren tarihi helvacı dükkanı; vitrini, tezgahı ve el aletleriyle adeta geçmişi  andırmaktadır.  Aydın’ın tarihi semtlerinden Efeler’de yüzyıla aşkın senedir  hizmet veren helvacı dükkanı, müşterilerine  geçmişte yolculuğa çıkararak tarihi atmosferi yeniden canlandırmaktadır.

“İlk helva üretimine Atça'da başlandı’’
İlk helva üretiminin Atça' da başlamasının ardından, Efeler’de helvacı dükkanının kurulma sürecini aktaran Hasan Vuran, ‘‘İlk olarak büyük dedemler Atça‘da helva üretim işine girip fabrika kurmuşlar. Daha sonrasında ise Efeler’de dükkan açıp satışlara başlamışlardır. O zamanki dönemde ürettiğimiz helvalar büyük bir beğeni ile tercih edilmiş ve markalaşma yolundaki ilk temelini o zaman atmıştır. Günümüzde ise halen  Aydın’da helva denilince akla ilk biz geliriz.” dedi.

Müşterilerine nostalji yaşatıyor
Helvacı dükkanını  babasından devralan Hasan Vuran, işyerinde bulunan eski yıllardan kalan  masa, vitrin, dolap, sandalye ve el aletleriyle çalışmaya devam ediyor. Öte yandan asırlık dükkan, helva, tahin, lokum gibi ürünleri almak isteyenlerin ve  eski Aydın‘ı özleyen, nostalji arayan çok sayıda müşteriyi de  kendisine çekiyor. Hasan Vuran,  ürünlerinde eski yöntemlere sadık kalınarak yapıldığını, gelişim çağındaki çocukların ve yetişkinlerin  sağlığına faydasının bilimsel olarak da açıklandığını söyledi.

"Geçmişin ruhunu yaşatmak sevindiriyor"
Artık bir asırdır var olan iş yerini, sağlığı el verdiği sürece açık tutacağını vurgulayan Vuran, şöyle konuştu: "Dükkanımızda 65-70 yıldır her şey yerli yerinde duruyor. Hiç değiştirmeyi düşünmedik. Burada tezgah 70 yıllık, üzerindeki mermer 93 yıllık, sandalye ve masalar 65-70 yıllık, vitrin 65 yıldır aynı. Yani burası adeta bir müze gibi ve geçmişin ruhunu yaşatmak ise sevindiriyor.  Elimden geldiği sürece ise bu tarihi atmosferi yaşatmak için çaba göstermeye devam edeceğim.’’ dedi.

“Damak tadına hitap ediyoruz”
Hasan Vuran, “Doğal malzemeler ile yaptığımız helvamıza hiçbir katkı malzemesi eklemeden hazır hale getirmekteyiz. Bizim buradaki temel amacımız insanların damak tadına hitap etmektir. Helvamız  ve birçok doğal ürünlerimizi  de satışa sunarken asla yıllardır aynı olan çizginizden ve kalitemizden taviz vermeden yapmaktayız.” dedi.

“Büyük sermayelerin altında eziliyoruz” 
İşletmesini ayakta tutmaya çalışan ve ata mesleği olan helvacılığı  sürdürmek için büyük bir özveri ile hizmet sunan Hasan Vuran, “Şuan helvacı dükkanımı çalıştırabiliyorum ancak gün geçtikçe tekelleşen süpermarketler, bizim gibi ayakta durmaya çalışan esnafı etkiliyor. Resmen büyük sermayelerin altında eziliyoruz ve gün geçtikçe küçük esnaf kavramı tükenmek üzere. Bunun çözümü ise devlet desteğinden geçmektedir.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber & Fotoğraf: Dilan Özkan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00