Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan ve 1905’ten beri faaliyet gösteren tarihi helvacı dükkanı; vitrini, tezgahı ve el aletleriyle adeta geçmişi andırmaktadır. Aydın’ın tarihi semtlerinden Efeler’de yüzyıla aşkın senedir hizmet veren helvacı dükkanı, müşterilerine geçmişte yolculuğa çıkararak tarihi atmosferi yeniden canlandırmaktadır.
“İlk helva üretimine Atça'da başlandı’’
İlk helva üretiminin Atça' da başlamasının ardından, Efeler’de helvacı dükkanının kurulma sürecini aktaran Hasan Vuran, ‘‘İlk olarak büyük dedemler Atça‘da helva üretim işine girip fabrika kurmuşlar. Daha sonrasında ise Efeler’de dükkan açıp satışlara başlamışlardır. O zamanki dönemde ürettiğimiz helvalar büyük bir beğeni ile tercih edilmiş ve markalaşma yolundaki ilk temelini o zaman atmıştır. Günümüzde ise halen Aydın’da helva denilince akla ilk biz geliriz.” dedi.
Müşterilerine nostalji yaşatıyor
Helvacı dükkanını babasından devralan Hasan Vuran, işyerinde bulunan eski yıllardan kalan masa, vitrin, dolap, sandalye ve el aletleriyle çalışmaya devam ediyor. Öte yandan asırlık dükkan, helva, tahin, lokum gibi ürünleri almak isteyenlerin ve eski Aydın‘ı özleyen, nostalji arayan çok sayıda müşteriyi de kendisine çekiyor. Hasan Vuran, ürünlerinde eski yöntemlere sadık kalınarak yapıldığını, gelişim çağındaki çocukların ve yetişkinlerin sağlığına faydasının bilimsel olarak da açıklandığını söyledi.
"Geçmişin ruhunu yaşatmak sevindiriyor"
Artık bir asırdır var olan iş yerini, sağlığı el verdiği sürece açık tutacağını vurgulayan Vuran, şöyle konuştu: "Dükkanımızda 65-70 yıldır her şey yerli yerinde duruyor. Hiç değiştirmeyi düşünmedik. Burada tezgah 70 yıllık, üzerindeki mermer 93 yıllık, sandalye ve masalar 65-70 yıllık, vitrin 65 yıldır aynı. Yani burası adeta bir müze gibi ve geçmişin ruhunu yaşatmak ise sevindiriyor. Elimden geldiği sürece ise bu tarihi atmosferi yaşatmak için çaba göstermeye devam edeceğim.’’ dedi.
“Damak tadına hitap ediyoruz”
Hasan Vuran, “Doğal malzemeler ile yaptığımız helvamıza hiçbir katkı malzemesi eklemeden hazır hale getirmekteyiz. Bizim buradaki temel amacımız insanların damak tadına hitap etmektir. Helvamız ve birçok doğal ürünlerimizi de satışa sunarken asla yıllardır aynı olan çizginizden ve kalitemizden taviz vermeden yapmaktayız.” dedi.
“Büyük sermayelerin altında eziliyoruz”
İşletmesini ayakta tutmaya çalışan ve ata mesleği olan helvacılığı sürdürmek için büyük bir özveri ile hizmet sunan Hasan Vuran, “Şuan helvacı dükkanımı çalıştırabiliyorum ancak gün geçtikçe tekelleşen süpermarketler, bizim gibi ayakta durmaya çalışan esnafı etkiliyor. Resmen büyük sermayelerin altında eziliyoruz ve gün geçtikçe küçük esnaf kavramı tükenmek üzere. Bunun çözümü ise devlet desteğinden geçmektedir.’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Haber & Fotoğraf: Dilan Özkan
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...