Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


TAM TEMASLI MÜCADELE SPORU: KİCK BOKS

25.04.2023
Spor

 

Geçmişten bugüne birçok dövüş sporu var olmuştur. Günümüzde en yaygın olan dövüş sporlarından biri de kick bokstur. Kick boks, fiziksel olarak gelişim sağladığı gibi kişilerin özgüvenini de artırır. Ayrıca bireylerin sosyalleşmelerine büyük katkı sağlar. Kick boks, taekwondo ve boksun birleşimi ile ortaya çıkmış hem savunma hem saldırı hem de yarışma sporudur. Türkiye bu spor ile 2007 yılı itibariyle tanışmıştır. Sporcularımız günümüze kadar olan süreçte uluslararası organizasyonlara katılım sağlamış ve ülkemizi temsil edip çeşitli başarılar elde etmişlerdir.

 

Milli sporcu ve Beden Eğitimi Öğretmeni olan Seyit Altun’a, kick boks sporu hakkında merak edilenleri sorduk. Kick boks sporu nedir? Teknikleri nelerdir? Sağlığa faydalı mıdır? Ne kadar sürede öğrenilir? Seyit Altun konu hakkındaki sorularımızı cevapladı.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben, milli sporcu ve Beden Eğitimi Öğretmeni Seyit Altun. Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunuyum. Spor branşım, kick boks, wushu ve muay thai. 2011 yılında düzenlenen 6. Dünya O-Spor Şampiyonası’nda birinciliğim, 2011 Uluslararası Akdeniz Kick Boks Şampiyonası’nda üçüncülüğüm ve 2002 Türkiye Wushu Şampiyonası’nda ikinciliğim var. Aktif olarak kick boks, muay thai eğitmenliği ve beden eğitimi öğretmenliği yapıyorum.

 

Kick boks sporu nedir?

Kick boks, kendi içinde farklılıkları bulunan, belirli kurallar dahilinde yumruk, tekme ve diz teknikleri kullanılarak yapılan bir savunma ve dövüş sporudur. Tam temaslı bir mücadele sporu olarak uygulanır. Kick boks, Uzak Doğu sporları, taekwondo, karate ve judo gibi dövüş sanatlarının bir araya getirilip harmanlanması sonucu ortaya çıkmıştır.

 

Kick boks sporunda hangi teknikler kullanılır?

Kick boks sporunda birçok teknik kullanılabilir. Temel tekniklerden bahsedecek olursak, kick boksta direkt yumruk, kroşe yumruk, aparkat yumruk ve “backfist” dediğimiz el dışı ile vurulan yumruklar vardır. Bunlarla beraber müsabaka esnasında uygulanabilen dairesel, karşı, yan, kanca, geri, hilal, basma ve dönerek tekme gibi teknikler de mevcuttur.

 

Kick boksun insan vücuduna ve sağlığına faydaları nelerdir?

Kick boks, daha çok fiziksel ağırlıklı bir spordur. Dolayısıyla insan vücuduna dayanıklılık, koordinasyon, denge, esneklik ve kas gücü gibi birçok farklı alanda fayda sağlayabilir. Ayrıca tekme, diz ve yumruklar vücutta kas gücünü artırabilen kombinasyonlardır. Psikolojik olarak, insanlar üzerinde stres azaltıcı ve özgüven sağlayıcı yanları da vardır. İnsanların daha fazla sosyalleşmesini ve farklı bölgelerden arkadaş edinmesini sağlayabilir. Kondisyon ve dinamiklik açısından oldukça faydalı bir spor dalıdır.

 

Kick boks nasıl yapılır ve kuralları nelerdir?

Kick boks, bir dövüş sporu olduğu için rakipler müsabaka içinde eldiven, kask, dişlik, kaval kemiği koruması, ayak botu ve bandaj gibi koruyucular kullanır. Sporcular, vücut kitle endeksi açısından aynı kategoride olmalıdır. Rakiplerin müsabaka içinde birbirlerine karşı olağan hareketler ve darbeler dışında, farklı bir temasta bulunması (bel altına vurmak, asılmak, çelme takmak) kural dışı hareket olarak nitelenir. Bu hareketlerin sporcu tarafından sıkça tekrarlanması, sporcunun diskalifiye edilme sebebi olabilir. Darbelerin şiddetine göre puanlandırma yapılır. Puanları müsabaka içindeki hakemler belirler. Maç sonunda daha fazla puan alan sporcu maçı kazanır. Eğer her iki tarafın da puanları eşitse hakemler tarafından beraberlik de ilan edilebilir.

 

Kick boks ne kadar sürede öğrenilebilir?

Temel eğitim ve altyapıyı oluşturmak için bir senelik bir süre yeterli olabilir.  Ancak profesyonel anlamda bir sporcu olabilmek için 2-3 yıllık bir eğitim süresi gerekmektedir. Kişinin nerede eğitim aldığı, teknikleri kavrama kapasitesi, spor geçmişi, vücut durumu ve kas kütlesi gibi bazı çeşitlilikler, kick boks sporunun erken ya da geç öğrenilmesini etkileyebilecek faktörlerdir. İyi bir yerde eğitim almak, farklı bir spor dalıyla uğraşmış olmak ve antrenman sürekliliği, kick boks sporunun daha erken öğrenilmesinde etkili olabilir.

 

Kick boks yapmak tehlikeli midir?

Aslında her sporun kendine göre bazı tehlikeleri vardır. Mesela futbol, kick boksdan daha tehlikeli bir spor dalıdır. Tabii ki, kick boksun da tehlikeli yanları vardır. Kick boksta rakibe karşı yumruk, diz ve tekme darbeleri olduğundan tehlikeli bir spor dalı olarak değerlendirilebilir. Fakat tehlikeli olduğu kadar faydalı bir spor dalıdır. Kick boks, vücudu pek çok yönden geliştirebilen bir dövüş sporudur. Bu açıdan kick boks yapan sporcular, kendini savunmayı ve atak yapmayı öğrenirler. Örneğin sporcu, kondisyonunu, reflekslerini ve vücut anatomisini kick boks sayesinde geliştirebilir.

 

Bu sporun gelişmesi adına Türkiye’de yeterli altyapı mevcut mu?

Avrupa ile kıyaslandığı zaman ülkemizdeki mevcut altyapı ve gerekli ekipmanlar, biraz daha geliştirilebilir. Türkiye’de bu sporun gelişmesi adına aktif spor salonları ve eğitmenler mevcuttur. Bu branşta derece elde eden, ülkemize madalyalar kazandıran ve bizleri dünyada temsil eden birçok sporcu arkadaşımız var. Ancak kick boks, ülkemizde bilindik sporlar kadar değer görmediği için örneğin, bir futbol veya basketbol kadar yatırım yapılmadığı için tabii ki gelişimi biraz daha yavaş ilerlemektedir. Bu sporun daha çok gelişmesi ve kalkınması için mesleğin içinde olan kişilere danışılıp, onların önerileri doğrultusunda yatırımlar yapılmalı ve gerekli  adımlar atılmalıdır.

 

Milli sporcu ve Beden Eğitimi Öğretmeni olan Seyit Altun’a, kick boks sporu hakkında merak edilenleri sorduk. Röportajımızı kabul edip bizi bu önemli konuda bilgilendirdiği için kendisine teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Yusuf Palta

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00