Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SÜTLÜ NURİYE’NİN MUCİDİ İHSAN USTA

05.01.2023
Yaşam

 

Hepimiz sütlü nuriye tatlısını duymuşuzdur, en azından kulağımızda bir isim aşinalığı olmuştur. Peki hiç düşündünüz mü nedir bu Sütlü Nuriye diye? İzmit Bakırcılar Çarşısı’nda bulunan işletmenin kurucusu İhsan Güven, bu tatlının popüler olmasının ve şu an Türkiye’de sütlü nuriye diye bir tatlının var olmasının en büyük nedeni.

 

Sütlü nuriye adlı tatlı, İhsan Güven’in şeker hastası bir esnaf arkadaşına hafif olması için süt ile şerbetlenmiş şekilde yaptığı bir tatlı türüdür. İlk başlarda isimsiz olan bu tatlı İhsan Güven’in araştırmaları sonucu 1900’lü yılların başında benzer bir tatlıya verilen “Sütlü Nuriye” ismine ulaşarak bu ismi kullanmıştır. Yani “Sütlü Nuriye” aslında anonim bir isim.

 

Babam 46 yaşında oklavayı eline aldı

Babasının 46 yaşında baklava ustalarına kızıp tatlıcılığa giriş yaptığını söyleyen Mesut Güven, “Bu sayede sektöre bu lezzeti kazandırmış oldu. 38 senedir var olan bir işletmeyiz. İkinci kuşak baba mesleği olarak devam ettiriyoruz. En çok talep edilen tatlımız tahmin edeceğiniz üzere sütlü nuriye. Fakat bize özgü iki çeşit tatlımız daha var. Biri kestane tatlısı, diğeri ise baklava yufkasının içine konularak hazırlanan püre kabak tatlısı. Bunlar sadece bizim işletmelerimizde tadabileceğiniz lezzetler.” dedi.

 

2002 Dünya Kupası’nda haber olduk

Mustafa Denizli’den de destek gördüklerini söyleyen Mesut Güven, “Kocaelispor aracılığıyla millî takımla tanıştık. Millî takımla birlikte 26 yıldır devam eden bir ticari çalışmamız mevcut. 2002 yılı dünya kupasında Brezilya maçı öncesinde milli takımımızın isteği üzerine Güney Kore’ye tatlı gönderince ulusal basında haber olduk. Bu sayede çok geniş kitlelere ulaşabilir hâle geldik. Kocaeli’ye gelen futbol takımları mutlaka sütlü nuriye yemek için yanımıza uğrar.” ifadelerini kullandı.

 

Ramazan’da pide kuyruğu gibi Sütlü Nuriye Kuyruğu oluyor

Özel günlerde yoğunluğun oldukça arttığından bahseden Güven çoğu zaman yetişmekte güçlük çektiklerini söyledi. Güven, “Ramazan’da ister istemez sokak başına kadar inen uzun bir kuyruk oluşuyor. Müşterilerimiz sabırla bekliyorlar, sağ olsunlar. Nasıl ramazanda bir fırın önünde pide kuyruğu oluşuyorsa bizim dükkanımız önünde de öyle bir kuyruk oluşuyor. Ramazan klasiği hâline geldi artık.” diye ekledi.

 

Pek çok ünlünün gözdesi 

Ünlülerin de yoğun ilgisini gören işletme, duvarının bir kısmını adeta yıldızlar geçidi hâline getirmiş durumda. Sporcular, oyuncular, şarkıcılar ve her sektörden birilerini görmek mümkün. Sütlü nuriyenin bu kadar talep edilmesinin başlıca nedeni de oldukça hafif bir tatlı olması. Baklavaya benzerliği de bu kadar talep edilmesinde etkin rol oynuyor. Sütlü nuriye, şerbetli tatlıları seven ama tüketemeyenlerin tercihi olmuş durumda.

 

Damak çatlatan lezzet 

Tadanların ne tam olarak şerbetli ne de sütlü olarak tabir ettiği tatlının hafif ve doyurucu olduğu söyleniyor. bu benzersiz tadın yapılışı da oldukça basit. bir kaç malzeme ve tabii ki ustalık gerekiyor. İzmit bakırcılar çarşısına yolunuz düşerse uğrayıp ustasının elinden Sütlü Nuriye yemeniz şiddetle tavsiye ediliyor.

 

Haber & Fotoğraf: Burak Aybattı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00