Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SU DİYETİ

12.04.2023
Sağlık

 

Obezite dünya çapındaki en yaygın sağlık problemlerinden biridir ve obezite ile mücadele eden insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Obezitenin en büyük problemi ise, beraberinde getirdiği hastalıklardır. Bireyin vücudundaki yağ oranının normalden fazla olması, diyabet, kas-iskelet sistemi problemleri, felç ve bazı kanser türlerinin yanında, karaciğer yağlanması, solunum zorluğu ve astım gibi hastalıkları tetiklemektedir.

 

Obezite tedavisinde en sık kullanılan yollardan biri ise diyetlerdir. Diyetler, obezite ile mücadele eden bireylerin sağlıklı bir şekilde ideal kiloya ulaşmaları için uygulanır. Diyetlerin olumlu sonuç verebilmesi için diyetisyen kontrolünde olması gerekmektedir. Fakat uzman kontrolü olmadan uygulanan diyetler, insan sağlığını daha da tehlikeye atmaktadır. Tehlike yaratan diyetlerden biri olan Su Diyeti hakkında Diyetisyen Buğra Öztürk ile söyleşi gerçekleştirdik.

 

1 haftadan fazla uygulanmamalı

Su diyetinin, ağırlıklı olarak sıvı tüketimi olduğundan bahseden Öztürk, “ Su diyetinin besin kalitesi ve besin değeri çok düşük.’’ ifadelerini kullanarak, diyetin 1 haftadan fazla uygulanmaması gerektiğini önerdi. Bazal metabolizmanın, vücudun sabah uyanıştan gece uyuyana kadar harcayacağı enerji olduğundan bahseden Öztürk, “Organların hayatta kalması, akciğerlerin, karaciğerin, kalbin çalışması, bireyin bazal metabolizmasını belirliyor.’’ diyerek, diyetlerdeki amacın bazal metabolizma civarında kalori almak olduğundan bahsetti.

 

Bir günde 3 kilo kaybetmek mümkün

Su diyetindeki problemin vücuttaki kasları eritmek olduğundan bahseden Öztürk, su diyetinin vücut üzerindeki etkisinden şu şekilde bahsetti: “Günde bazal metabolizma için 1200 kalori alınması gerekiyor fakat su diyetinde maksimum 300 kalori alabiliyorsun, bu durumda vücut kalori açığını kapatmak için kıtlık metabolizmasına girerek yağları yakmak yerine, kaslara yöneliyor ve kasları eritiyor.” İnsan vücudunun en kolay yakabileceği maddenin “glikojen” olduğunu ve glikojenin kaslarda depolandığından bahseden Öztürk, glikojenin su tutan bir madde olduğunu ve yakımı sırasında, kaslardaki suyu bırakarak hızlıca zayıflattığını belirtti. Öztürk, bu konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bir günde 3 kilo kaybetmek mümkün, çünkü kalori açığından kaynaklı hızlı bir şekilde su kaybediyorsunuz.”

 

Sonuç veren bir diyet değil

Diyet yaparken hedefin yağ kaybı olduğundan bahseden Öztürk, vücuttaki yağ oranının fazla olmasının birtakım yetersizliklere yol açtığını belirtti. Su diyetinin tehlikeli olduğunu ve obezite riskini artırdığını söyleyen Öztürk, vücuttaki yağı sabit tutarak ve kas eritmenin altını çizerek, kas kütlesinin erimesinin vücuttaki yağ oranını artırdığını belirtti.

Medya aracılığıyla popüler hale gelen diyetlerin olumlu sonuç vermesinin, bu diyetlerin sağlıklı ve uygulanabilir olduğu anlamına gelmediğini ifade eden Diyetisyen Buğra Öztürk, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin doğal kalori açığı oluşturularak ve yağ yakarak olması gerektiğini belirtti ve sözlerini noktaladı.

 

Haber: Büşra Bağcı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00