Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SPORCULARI BESLEYEN GİZLİ TEHLİKE

11.11.2023
Sağlık

 

Steroid, insan vücudunda üretilmekte olan bir hormona verilen genel biri isimdir. Diğer anlamı ile kortizondur. Steroid hormonunun çok büyük önemi vardır. Bu hormonun etkisi ve kontrol edici niteliği onu bu denli yaşamsal bir noktaya taşımaktadır.

 

Günümüzde anabolik steroid olarak adlandırılan sentetik erkeklik hormonu, vücut geliştirme sporcuları arasında oldukça popülerdir. Bilinçsiz kullanılan bu ilaçların insan sağlığına yararları olduğu gibi zararları da oldukça fazladır. Bu konu hakkında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji (Hormon Hastalıkları) Bölümünde görev yapan Uzman Dr. Ziya Gül ve vücut geliştirme alanında antrenörlük yapan  Personal Trainer Yusuf Köseoğlu ile görüştük.

 

Doktor kontrolünde kullanılmalı

Anabolik steroidlerin kontrollü kullanımı sonucunda insan sağlığı için sorun oluşturmadığını dile getiren Dr. Gül, “Erkek ergenliğini uyarmak, kanser ve AIDS gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde kullanıldığında insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaz.” dedi ve vücutta gösterdiği etkilere şu şekilde değindi: “Kalp rahatsızlıkları, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları, kötü kolesterolde yükselme, saç dökülmesi, vücutta aşırı derecede kıllanma, kısırlık, ereksiyon problemleri, vücutta çok fazla akne oluşumu, erkeklerde kadınsı meme dokusu oluşumu, psikolojik sorunlar, depresyon, aşırı derecede sinir, çok büyük derecede baş ağrıları. Tabii ki bu saydığım problemler her kişide görülmeyebilir, bunlar sadece olası yan etkileridir.”

 

Vücut geliştirme farklı bir dünya

Vücut geliştirmek için en kısa yolun steroid olduğunu ifade eden vücut geliştirme antrenörü Personal Trainer Yusuf Köseoğlu, “Vücut geliştirme tamamen farklı bir dünya. Bu sporu yapan profesyonel sporcular vücutları ne kadar gelişirse gelişsin daha fazla geliştirmek isterler. Bunun en önemli nedenlerinden biri de vücut geliştirme alanında yapılan yarışmalardır. Sporcular bu yarışmalarda kendilerinin daha büyük, kas hatlarının daha belirgin olmasını isterler. Bunları doğal yollarla sağlamak uzun yıllar alacağı için benim de kullandığım kortizonlar kullanırlar, yani anabolik steroidler.” söylemlerinde bulundu.

 

Sağlık sorunları baş gösterdi

Üniversite yıllarında steroid kullanmaya başladığını dile getiren Köseoğlu, “Her vücut geliştirmecisinin hayali olan iri görünüm, benimde hayalimdi. Aynanın karşısına geçince kendimi çok küçük görüyordum, çevremdeki insanlar bana iri bir vücudun var deseler de bu vücut beni yeterince tatmin etmiyordu. 2016 yılında üniversite yıllarımda gittiğim spor salonunda, tanıştığım birçok kişi bu ilacı kullanıyordu. Benim de steroid ile tanışmam böyle oldu. Aslında daha önceleri biliyordum steroidi ama bu kadar işe yaradığını bilmiyordum. Tabii ki zararlarını da bilmiyordum. Steroidi kullanmaya karar verdiğimde çevremden birçok yakınım bana tepki gösterdi ve kullanmamamı istedi. Ben, bana tavsiyelerde bulunan kişileri dinlemedim ve steroid kullanmaya başladım. Başladıktan iki hafta sonra vücudumda gözle görülür değişimler ortaya çıkmaya başladı. Bu değişimlerin ardından sağlık sorunlarım da olmaya başladı.” dedi.

 

Vücudum çok gelişti ama mutlu değildim”

Çok fazla yan etkisinin olduğunu vurgulayan Köseoğlu, “Jinekomasti, vücutta akne oluşumu, baş ağrısı, saçlarımda dökülme, bitmek bilmeyen bir gerginlik, sinir, öfke patlamaları. Geceleri aşırı terlemeden ve vücut sıcaklığımın çok yükselmesinden uyuyamıyordum. Uykumdan uyanıp saatlerce vakit geçmesi için başka şeylerle uğraşıyordum ve uyku problemlerim oluyordu. Bunlar beni depresyona sokan şeylerdi, hayatımın en kötü günleriydi. Vücudum çok gelişti ama mutlu değildim çünkü kaybettiğim şeyler beni çok üzüyordu. Sürekli hastaneye gitmek zorunda kalıyordum, çok fazla ilaç alıyordum ve bu ilaçlar her ne kadar yasal olsa da bana çok zarar veriyordu. Sağlığıma bir an önce kavuşmak için bu ilaçları kullanmak zorundayım.”dedi.

 

Kullanmak isteyen öğrencim çok

Bu ilaca fazla talebin olduğunu belirten Köseoğlu, “Steroid kullanmak isteyen çok fazla öğrencim oluyor, özellikle gençler. Kendimden örnekler vererek onların aldığı bu karardan vazgeçirmek için çok uğraşıyorum. Bu süreçte onları nelerin beklediğini, kullandıklarında vücutlarında oluşacak hasarları, kendilerine ve ailelerine verecekleri zararları anlatıyorum. Ben her ne kadar kullanmamaları taraftarı olsam da kullanan öğrencilerim oluyor. Sonrasında benim yanıma gelip pişman olduklarını ve bıraktıklarını dile getiriyorlar. Hem maddi hemde manevi açıdan çok zorluk çekecekleri için bu karardan vazgeçenlerin sayısı çok daha fazla oluyor.” dedi ve anabolik steroid kullanım serüvenine dair pişmanlığını şu sözlerle ifade etti: “Öncelikle yakınlarımı dinleyip bu sporu doğal yollardan yapmak isterdim. Şu an çok pişmanım. Keşke geriye dönme ihtimalim olsaydı da hiç steroid kullanmaya başlamasaydım. Üniversite yıllarında başka bir spor salonuna gitseydim. Özellikle gençlere seslenmek istiyorum, bu ilacı kulaktan dolma bilgilerle değil de uzman kişilerle görüşüp araştırmalar yaparak nelerle karşılaşacaklarını öğrensinler. İri bir vücuda kavuşmalarının sadece anabolik steroid ile olmayacağını, bu işi doğal yollardan da yapabileceklerini bilmelerini isterim. İlla kullanmak isterlerse de benim gibi kulaktan dolma bilgilerle değil de doktor kontrolünde kullanmalarını tavsiye ederim.”

 

Sonuç olarak, bu konuda uzman kişiler steroid kullanımını asla tavsiye etmemekle beraber, kullanan kişilerin yaşayacakları sağlık sorunları nedeniyle en kısa zamanda bırakmalarını tavsiye etmektedirler. Verdikleri bilgi ve tavsiyeler için Dr. Ziya Gül ve Personel Trainer Yusuf Köseoğlu’na teşekkür ederiz.

Haber: Onur Baysal

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00