Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SON ZAMANLARIN YAYGIN HASTALIĞI: MAVİ DİL

10.04.2023
Sağlık

 

Türkiye’de son zamanlarda sıkça görülen, “Bluetongue Virus” (BTS) olarak da bilinen mavi dil virüsü, geviş getiren büyük ve küçükbaş hayvanlarda ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimleri Bölümü Veterinerlik İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Dinder Ay, bu hastalığa dair bilgileri bizlerle paylaştı.

 

Mavi dil virüsünün belirtileri ve hayvanlar üzerindeki risklerine dair konuşan Doç. Dr. Ceren Dinder Ay, bu hastalığa en duyarlı ırkın koyunlar olduğunu söyledi. Koyun, sığır, geyik ve ceylan gibi geviş getiren hayvanlarda görülen bu hastalığın yaş gruplarına değinen Ay, “İlk hastalık bulgusu çoğunlukla 4-5 aylıktan itibaren karşımıza çıkıyor. Erişkin hayvanlara oranla, 4-5 aylık gruplarda ölüm riski daha çok görülüyor. Ancak mavi dil virüsü, her yaştaki ruminantları (geviş getiren hayvanlar) etkileyen bir hastalıktır. Temel olarak koyunlarda daha şiddetli durumlara sebep olmaktadır.” sözleriyle, hastalığın ölüm riskine değindi. 

 

Ekonomiye büyük etki

Damar yoluyla yayılan ve damar içi pıhtılaşmaya sebebiyet veren bu hastalığın ölüm riskinden bahseden Ay, “Hastalığı, bulaşıcı olup olmadığı konusunda ele alırsak, hayvandan insana geçişi görülmemektedir. Hayvandan hayvana bulaşabilen bu hastalık, çok ciddi ekonomik sıkıntılara sebebiyet veriyor.  Hayvancılık sektörü açısından değerlendirildiğinde, özellikle koyunlarda yüzde 50- yüzde 60 oranında ölüm riski görülüyor. Koyunların yanı sıra sığırlar da burada rezervuar rol oynar. Bu ne demektir? Sığırlardaki bulgular ve hastalık süreci, koyunlara göre daha hafiftir. Sadece vektör yoluyla değil, sperma ve kan yoluyla da bulaşan bu hastalık, anne karnında plasentadan geçerek gebe hayvanlara bulaştığında “abort” dediğimiz atıklara ve anomali yavru doğumlarına sebep oluyor. Ekonomik önemi de buradan anlaşılabilir. Çünkü hayvancılıkta istenilen, hayvanların sağlıklı doğması ve büyümesidir.” ifadeleriyle, mavi dil virüsünün hayvancılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerine de vurgu yaptı.

 

Anomali doğumlarda artış

Geviş getiren hayvanlarda görülen ve ölüm riski olan bu hastalığın bulgularından söz eden Ay, “Bu virüs, farklı hayvan türlerinde, farklı bulgulara sebep olabiliyor. Yavru atıklarının fazla olması ve anomali doğumlarının (doğumda sapkınlık, yavruların hastalıklı doğması) olması belirtiler arasında yer alırken, hayvanlarda 42 dereceye çıkan ateş de, bu hastalığın bir diğer belirtisidir.” dedi. Ay, “Tipik olarak koyunlarda, ağız çevresinde ve dilde ciddi yaralar ve kanamalar oluşuyor. Mavi dil ismi de buradan geliyor. Dilde siyanoz oluşumu, yem almada zorlanma gibi sorunlar tipik bulgulardandır. Koyunların tırnaklarında hassaslık oluşur ve morarmalar meydana gelir. Bireysel olarak farklılık gösterebiliyor. Bazı koyunlarda ödem dediğimiz, kalp çevresi ve akciğerde su birikimi oluşmaktadır. Bu da solunum yetmezliğinden dolayı ölümlere neden olmaktadır.” ifadeleriyle hayvanlar üzerindeki belirtilere değindi. Hastalığın görüldüğü bölgeleri aktaran Ay, “Hastalık, ülkemizin iklim yapısından dolayı daha çok Batı Akdeniz, Trakya, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgelerinde bulunan bataklık, göl ve dere yatağı yakınlarındaki sinekler vasıtasıyla hayvanlara bulaşmaktadır. Bu çevre aralığında görülen bu hastalığın belirtileri, bir hayvanda mevcutsa en yakın muhtarlığa veya Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerine giderek karantina sürecinin başlatılması gerekir.” dedi ve sözlerini noktaladı. 

 

Ekosistemin büyük parçası olan, insanların da tüketiminde bulunduğu hayvanlar hakkında bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Ceren Dinder Ay’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

 

Haber: Esra Utku

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00