Aile ve çift terapisi, bireylerin, birbirleriyle olan ilişkilerini anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu terapi, bireyleri destekleyerek, iletişim becerilerini geliştirerek, çatışmaları çözmelerine ve sağlıklı sınırlar oluşturarak ilişkileri güçlendirmelerine olanak tanır.
Günümüzde iletişim eksikliği, çatışmalar, sadakatsizlik, güvensizlik, maddi sorunlar veya farklı faktörler ilişkileri etkileyebilir. Bu tür durumlarda insanlar tereddüt etmeden bir aile veya çift terapisine danışarak profesyonel yardım ve rehberlik alabilirler. Uzman Klinik Psikolog Yiğit Ünal aile ve çift terapisi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben uzman klinik psikolog Yiğit Ünal. Aydın’da doğdum. Lisans eğitimimi Medipol Üniversitesinde tamamladım. Klinik açabilmek için yüksek lisansı İstanbul Aydın Üniversitesinde yaptım. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde aile ve çift terapisi üzerine yeterli seviyeye gelebilmek için uygulamalı ve sertifikalı eğitim aldım.
Bu mesleği seçme sebebiniz nedir?
Aslında her şey üniversite tercihim ile başladı. Tüm tercihlerimi mesleğim üzerine yaptım. Özel ders aldığım öğretmenim insanlarla iletişimimin etkili olduğu için bu bölümü tercih etmemi önerdi. Başka bölüm tercih etmedim. İlgi alanım hep bu mesleğe yönelikti.
Aile ve çift terapisi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Aile ve çift terapisi aslında farklı iki gruptur. Çift terapisinde kendini çift olarak hisseden herkese kapımız açıktır. İki birey olması gerekir. İki arkadaş da gelebilir aralarındaki bir problemi çözmek için. Sadece sevgili veya nişanlı olarak değil ikili ilişkiler için de tercih edilebilir. Ama aile terapisi çok farklı. Evlilik cüzdanı olan bireyleri kapsıyor. Genellikle anne baba olarak terapi yapılmaktadır. Toplumumuzda aile ve çift terapisinin biraz daha yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü küçük gibi görülen sorunlar çiftleri ayrılığa kadar götürebiliyor.
Terapi sürecindeki çiftler ve aileler üzerindeki en yaygın zorluklar nelerdir?
Çiftlerin sorunları ile ailelerin sorunları farklı oluyor ama genel olarak aldatma, karşısındakinin davranışlarından şikayetçi olma durumu, ekonomik sebepler ve cinsel sağlık problemleri yaygındır. Kliniğe gelen kapıdan içeriye girip iyileşmek istiyorum diyen herkese yardımcı oluyoruz. Sadece çocukları için evliliği devam ettirmek isteyenler de var. İki kişi de sorunu çözmeyi isterse, hızlı bir şekilde çözüme ulaşılmaktadır. Sadece bir tarafın isteği ile olduğunda veya karşı tarafın kafasında ayrılık, boşanma gibi keskin kararlar varsa süreç uzayabiliyor. O an oradan döndürmek çok zor. Çünkü insan inandığı şeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bazı dönemler çok uzun terapi almak zorunda olan çiftlerimiz oluyor. Aslında tabiri caizse direksiyonda onlar var. Sabırla süreci tamamladığında daha iyi hissederek ilişkilerine devam edebiliyorlar. Her şey gelen kişilere, partnerlere bağlıdır.
Aile ve çift terapisi, yaşanan iletişim sorunlarına nasıl çözümler sunar?
Gelen kişilerin sorunlarına göre çözümler buluyoruz. Farklı açılardan bakmalarını sağlıyoruz. Haftada bir gün olacak şekilde gerçekleştiriyoruz terapiyi. Gelen kişiler bir haftalık süreçte daha iyi hissettiklerini ve kavga, gürültü ve stres azaldığı için yaşam kalitesinin de arttığını söylüyorlar. İlişkilerindeki sorunları çevresine duyurmadan ikili olarak çözmek isteyenlerin sayısı çok fazla. Geleneklerine bağlı ve çevrenin fikirlerine önem veren bir toplumda olduğumuz için boşanmak en son tercih ediliyor. Genellikle sorunları çözüp devam etmek istiyorlar.
Aile ve çift terapisinde psikologların rolü nedir?
Zorla ailesinin zoruyla gelmiş olanlar var. Çocuklarının zoruyla gelmiş olanlar var. Sayılamayacak kadar çok ve farklı sebepler var. İkisi de iletişime kapalı, dışarıdan bir sese kapalı sadece kafalarına koyduklarını uygulamaya geçirmeye odaklanmış bireyler de olabiliyor. Günlük hayatta şahsıma ters gelen, farklı karakterde bireyler de olabiliyor ama konulara tarafsız ve önyargısız yaklaşmamız gerekiyor. İkili ilişkilerde savcılık boyutunda olan bir durum varsa kabul etmiyoruz. Bizim toplumumuzda yanlış olarak gördüğümüz şeyleri burada yanlış göremiyoruz. Ancak bizim amacımız ne olursa olsun her geleni kabul edip, farkındalık oluşturup onlara iyi hissettirmek, mutlu etmek, destek olmaktır. İnsan bir şeyi istiyorsa en iyisini yapmak için adım atmalı. Mesleğimi etik kurallar çerçevesinde yapmaya özen gösteriyorum. Buraya geliyorlarsa ve maddi bir külfetin altına giriyorlarsa emeklerini çöpe atmamaları gerekiyor. Ekonomik olarak bakacak olursak, bir kişi bana ne kadar çok gelirse ben o kadar çok kazanırım değil mi? Ama böyle olmamalı bizim için. Her şeyin bir ahlak çerçevesi var. Belli bir süreç ile ilerlemesi gerekiyor. Bir an önce sorunun çözüme kavuşturulması hedeflenir. Tüm bilgileri, sırları asla dışarı çıkmıyor ve güven ortamı oluşturuluyor. Evli çiftlerde fazla sorun yaşamıyoruz ama bireysel seanslarda sorun yaşanabiliyor. Örneğin benim kızım size geliyormuş gibi ebeveynlerden sorular alıyoruz.
Terapi sürecinde çiftlerden ve ailelerden neler beklenir?
Onlardan beklentilerimiz bize uygun davranmaları, etkinlikler, uygulamalar, ödevler bazen gerçekten çok küçük bir ödev oluyor, atlıyorlar ve bu süreç erteleniyor. Kontrol etmeleri gereken konuları göz ardı ettiklerinde sorun oluşabiliyor. Ödev veya etkinlik tarzında bir sorumluluk veriliyor. O an için küçük sanılan bir şey ileride süreci etkiliyor ve uzatıyor. Bu yüzden mümkün olduğunca sürece uygun hareket edilmesi önemli bir etkendir.
Bir terapinizden örnek verebilir misiniz?
Bir çift geldi ve sık sık sebepsiz yere kavga etmekten şikayetçiydiler. Bu durum ilişkilerine ciddi zararlar vermeye başlamış. Bunun için şöyle bir öneride bulundum. Tartışmak için iki taraf da telefonuna alarm kursun ve alarm çaldığında tartışın dedim. Bir sonraki hafta geldiklerinde bunu yapamadıklarını söylediler ama gelme sebepleri her konuda tartışmalarıydı. Buradan gülümseyerek ayrıldılar. Ufacık bir şeyi gözlemlemek ufacık bir şey yapmak, bazen saçma gelse de alakasız gelse de onlarda farkındalık oluşması için olumlu sonuçlanıyor. Çiftler iyi eş olmayabilir ama başarılı ebeveyn olabilirler. Şu anda ülkemizde mutsuz evlilikler oldukça artmış durumda. Çevre baskısı, maddi sorunlar veya arada çocuk olduğu için mutsuz da olsa evliliği devam ettirmek istiyorlar. Fakat iki kişi iyi eş olmayabilirler ama başarılı anne baba olabilirler. Çocukların yıpranmaması için bu süreçlerde çok dikkat edilmelidir.
Mesleğinizle ilgili etik kurallardan bahseder misiniz?
Öncelikle kesinlikle tarafsız ve önyargısız olunmalıdır. Tanıdığım kişileri terapi için kabul edemiyorum. Daha tarafsız olmak için bu prensibi önemsiyorum. Bu şekilde daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Maddi kaygılar için kabul eden meslektaşlarım olabilir. Bence etik değildir. Kişisel hayatı ve tutumları bir kenara bırakıp olabildiğince anlayışlı olmak gerekiyor. Bu mesleği yapmak isteyenlere de bunu tavsiye ederim.
Bu röportaj için bize zaman ayıran, deneyimlerini, görüşlerini ve tavisyelerini bizimle paylaşan Yiğit Ünal’a teşekkür ediyoruz.
Haber: Esra Yiğen
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...