Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SOLUCANDAN GÜBREYE

04.01.2023
Dosya

 

Organik gübreler arasında en iyi örneklerden biri solucan gübresidir. Solucan gübresi, ayrıştırılan gıda atıklarının solucanların sindirim sisteminden geçirilmesi ile elde edilmektedir. Solucan gübresini elde etmek için Kırmızı Kaliforniya Solucanı kullanılmaktadır. Solucan gübresi hem katı hem sıvı şekilde tüketiciye sunulmaktadır.

 

Solucan gübresini daha iyi tanımak ve tarımdaki yerini öğrenmek amacıyla Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan gübre fabrikasının sahibi Kenan Kaştan ile bir görüşme gerçekleştirdik.

 

Kaotik Ortamdan Kaçış

Solucan gübresini tanımaya öncelikli olarak solucan gübresi fabrikası kurulmasının nedenin ne olduğunu öğrenmekle başlayalım istedik. Fabrikayı, 2014 yılının son aylarında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde kurduğunu aktaran Kaştan, “Fabrikayı kurmamdaki amaç, doğal bir tarıma destek olup, organik üretim sayesinde kimyasal tarımı hayatımızdan çıkartmaktır.” şeklinde açıkladı.   

Her meslekte olduğu gibi, solucan gübresi üreticiliğinde de birtakım zorluklar var. Kaştan’a, mesleğinin zorluklarını sorduk. Kaştan, solucan gübresi üreticiliğinin zorlukları hakkında, tesislerinde 10 ton gübre üretildiğini, bu sebeple hammadde temininde ve personel bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Yaşadıkları en büyük zorluğun, ürünü pazarlama yönünde olduğunun altını çizen Kaştan, bu durumu şu sözlerle aktardı: “Halk arasında tanınmayan bir ürünü satmak, bizi oldukça zorluyor.”

Kaştan, mesleğinin zorluklarını anlatırken, zorluk adı altında bahsettiği durumların, işinin bir parçası olduğunu kabullendiğini ve işini sevdiğini ifade etti. Kaştan bu işe nasıl konusunda, “Büyük şehirde yaşamanın vermiş olduğu kaotik ortamdan kaçma isteği ile başlayan bir maceraydı. Doğayla iç içe olmak, aynı zamanda doğaya yararlı bir şeyler yapmak için seçilmiş bir iştir.” ifadelerini kullandı.

 

Çiftçinin solucan gübresine bakışı

Yeniliklere her zaman açık olamayabiliyoruz. Tarımda yenilik olarak piyasaya sürülen solucan gübresinin, tüketiciler tarafından nasıl karşılandığı konusunda, çiftçilerin, solucan gübresini tanımadığı için 1 yıllık emeklerinin boşa gideceği yönünde endişeleri olduğunu ifade eden Kaştan, bu endişeleri ortadan kaldırmak için solucan gübresini tanıtıcı faaliyetlerde bulunduklarını vurguladı. Kaştan, “Zaman içinde, solucan gübresi kullanımına karşı kararsız olan çiftçilerin, solucan gübresini tercih eden çiftçilerin ürünlerini gördükçe, solucan gübresine şans verdiler” ifadelerini aktardı. Kaştan, bu konu hakkında, “Çiftçiler bu gübreyi kullandıkça, ürünlerinde farklılıklar ortaya koyduğu için solucan gübresini kullanma gereksinimi duymaya başladılar.” ifadelerini kullandı.

 

Neden Solucan Gübresi?

Birçok gübre çeşidi arasından, solucan gübresini farklı kılan özellikleri ve üreticinin neden solucan gübresini tercih etmesi merak konusudur. Kaştan, solucan gübresinin neden tercih edilmesi gerektiği hakkında; “Diğer gübrelerin, toprağa zarar verebildiğini, buna karşın solucan gübresinin, diğer gübrelerin aksine, hem bitkiyi hem toprağı tamir edici özellikleri bulunuyor” dedi. Aynı zamanda solucan gübresinin, standart gübre ile arasındaki fiyat farkı sebebiyle de, tüketiciye daha ucuza gübre temin etmenin yolunu açtığını ifade eden Kaştan, solucan gübresinin, kullanıldığı mahsulde kimyasal kalıntı bırakmıyor oluşunun da satışta büyük bir farklılık yarattığını söylüyor. Kaştan aynı zamanda; “Solucan gübresinin, toprağın ıslahını ve bitkinin gereksinim duyduğu besin elementlerini sağlaması nedeniyle  tercih edilmesi gerekiyor.” şeklinde belirtti.

 

Büyükbaş gübresinden solucan gübresine

Solucan gübresinin üretim aşamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kaştan, solucan gübresinin özellikleri ve üretim süreci hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Büyükbaş hayvan gübresini ham madde olarak kullanıp solucanlara verdiklerini ifade eden Kaştan, bu durumun, solucanların sindirim sisteminde bulunan ‘sölom’ sıvısının büyükbaş hayvan gübresine geçmesini sağladığının altını çizdi. Kaştan, “Kullandığımız büyükbaş hayvan gübresi 3 ay yanmakta, bu yanma sonucunda, gübrenin içerisinde patojen kalmayıp, gübre kokusuz hale geldikten sonra, gübreyi solucanlara mama olarak vermekteyiz” söyledi. Solucanların, mamayı 7 ay boyunca işleyerek kendi dışkılarını çıkardıklarını ve bu dışkılarda bulunan 32 enzimin, hem toprağı düzenlediğini, hem de bitkiye gereken besin elementlerinin tamamını sağladığını ifade eden Kaştan, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “Solucan gübresi, bitkinin erken büyümesini desteklemekte, bitkinin kök gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Aynı zamanda, toprakta bulunan hastalıkların, köke zarar vermesinin önüne geçmekte ve en önemlisi, bitkinin en kısa sürede meyve veya sebzesini vermesini sağlamaktadır.”

 

 

Haber: Nazar Melisa Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00