Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SINIRSIZ, YENİLENEBİLİR, ÇEVRE DOSTU KAYNAK: GÜNEŞ ENERJİSİ

15.05.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Güneş enerjisi, doğa dostu ve sınırsız bir kaynak olması nedeniyle fosil yakıtlara göre daha çevre dostu ve ekonomik bir seçenek sunar. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik hedeflerin artmasıyla birlikte, Türkiye’deki güneş enerjisi kapasitesi de önemli bir artış göstermiştir. Güneş enerjisi, birçok ülke tarafından evlerde ve işletmelerde kullanılan sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Faydaları arasında çevre dostu olması, enerji maliyetlerinde tasarruf sağlaması ve sürdürülebilir bir gelecek için katkıda bulunması sayılabilir. Peki güneş enerjisini neden kullanmamız gerekiyor ve faydaları nelerdir?

 

Güneş enerjisi, temiz bir enerji kaynağıdır ve fosil yakıtların aksine çevreye zararlı emisyonlar yaymaz. Bu nedenle, çevre dostu bir enerji seçeneği olarak öne çıkar. Ayrıca güneş enerjisi, sınırsız bir kaynak olarak kabul edilir çünkü güneş her gün doğmakta ve batmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisi olan Ecren Güner ile Ezgi Güner ve Çevre Mühendisi Cemre Terzioğlu güneş enerjisi hakkındaki bilgileri bizlere aktardı.

 

Güneş enerjisi ve faydaları 

Güneş enerjisinin, güneşin elektromanyetik ışınımından elde edilen bir enerji olduğunu ifade eden Terzioğlu, “Güneş, sürekli olarak enerji yayarak dünyaya ulaşır ve bu enerji, güneş panelleri veya güneş kollektörleri (dağıtım elemanı) gibi araçlar kullanılarak yakalanabilir. Güneş enerjisi, fosil yakıtlar gibi sınırlı kaynaklara sahip olmadığı için, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Ayrıca, güneş enerjisi çevre dostu bir enerji kaynağıdır çünkü üretimi sırasında sera gazları veya diğer kirleticilerin salınımı olmaz.” sözleriyle güneş enerjisi ile elektrik üretmenin diğer seçeneklere göre avantajları olduğunu belirtti.

Terzioğlu, “Güneş enerjisi, her yerde kolayca ulaşılabilen, bol ve tükenmez bir kaynaktır. Bu nedenle, enerji gereksinimi olan her bölgede üretim yapmak mümkündür. Ayrıca tarıma elverişsiz araziler, işlevsiz ev ve fabrika çatılarıda kullanılarak enerji üretimine katkı sağlanabilir.” dedi. Bakım ve parça değişim maliyetlerinin diğer enerji üretim sistemlerine göre daha uygun olduğunu aktaran Terzioğlu, “Güneş enerjisi her yerde üretilebildiği için, mesafelerdeki iletim kayıpları minimuma indirilir ve enerji güvenliği sağlanır. Ayrıca, temiz ve çevre dostu bir enerji türüdür ve enerjideki bağımlılığı azaltır. Güneş enerjisi üretimi için karmaşık teknolojiler veya uzun inşaat süreleri gerektirmez.” dedi ve üretim esnasında gürültü kirliliği oluşturmadığını aynı zamanda çok sayıda personel gerektirmediğini de sözlerine ekledi.

 

Çevre dostu 

Yenilenebilir enerji kaynakları, dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılamak için önemli bir role sahiptir. Bu kaynaklar arasında yer alan güneş enerjisi sistemleri, çevre dostu bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Terzioğlu, “Güneş enerjisi sistemleri, işletme sırasında hiçbir gaz salınımı yapmaz, radyasyon yaymaz veya zararlı atıklar üretmez. Bu nedenle diğer enerji kaynaklarına göre daha az çevresel etkiye sahiptirler. Ayrıca bazı uygulamalarda güneş panellerinin barajların üstüne konumlandırılması, buharlaşma etkisini azaltarak doğal alanların korunmasına da katkı sağlayabilir.” diyerek güneş enerjisi sistemlerinin çevresel etkilerinden bahsetti.

 

“Dünya genelinde hızla yaygınlaşan bir enerji kaynağı haline geldi”

Son yıllarda Türkiye’de güneş enerji sistemlerine olan ilgi artış göstermektedir. Ecren Güner, “Güneş enerjisi, dünya genelinde hızla yaygınlaşan bir enerji kaynağı haline geldi. Çin, ABD, Japonya, Almanya ve Hindistan, güneş enerjisini en çok kullanan 5 ülke olarak öne çıkıyor. Türkiye’de ise 2022 yılı Kasım ayı itibariyle kurulu güç olarak 9.319 MW güneş enerjisi kullanıldığı belirtiliyor. Ancak dünya geneline bakıldığında, elektrik üretiminin sadece yüzde 4,5’i güneş enerjisinden elde ediliyor. Türkiye’nin ise elektrik ihtiyacının yüzde 8,4’ünü güneş enerjisi karşılıyor. Ancak enerji sektöründeki yatırımlar ve öngörüler, güneş enerjisinin önümüzdeki yıllarda daha da yaygın olacağını ve bu oranların artacağını gösteriyor. Petrol krizinden sonra, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim ve enerji maliyetlerinin yüksekliği öne çıkıyor. Özellikle, üretim yapan fabrikalar ve sürekli elektriğe ihtiyaç duyan firmaların faturalarının milyon liraları geçmesi, güneş enerjisi sistemlerinin cazip hale gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca, Türkiye’de yürürlükte olan yönetmelik, üretilen elektriğin kullanımının yanı sıra satışının da mümkün olmasını sağlamaktadır. Bu durum, güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırımın aynı zamanda gelir elde etme fırsatı sunması sebebiyle yatırımcılar için çekici hale gelmektedir.” diyerek güneş enerji sistemlerine karşı olan ilginin temel sebeplerinden bahsetti. 

Güneş enerjisi sistemlerinin, evlerde kullanılan enerjinin bir bölümünü sağlamak için popüler bir alternatif haline geldiğini belirten Güner, “Evlerde ihtiyaç duyulan enerjinin tamamı güneş enerjisi ile karşılanamaz. Elektrik, üretildiğinde doğrudan kullanılması gereken bir enerji türüdür. Bu nedenle güneş enerjisi sistemi, ışık varlığında gereken enerjiyi sağlayabilir ancak akşamları veya bulutlu havalarda güneş enerjisi üretimi olmayabilir. Bu durumda enerjinin depolanması için aküler kullanılması gerekir. Yani evlerde sadece güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün değildir çünkü akşamları güneşsiz durumlarda üretim olamayacağından, ihtiyaç olan enerji karşılanmaz fakat akülü bir sistemle gündüz üretilen enerjinin depolanması mümkün olabilir. Kapalı havalarda yeterli enerjinin depolanamadığı durumlarda sistemde aksamalar meydana gelebilir. Bu tür durumlarda entegre edilen rüzgar enerjisiyle de depoları doldurmak, son zamanlarda yaygınlaşan bir başka sistem türüdür.” sözleriyle, sadece güneş enerjisinin yeterli olmayacağından, farklı enerji sistemleriyle birlikte enerji üretiminin desteklenmesi gerektiğinden bahsetti.

 

“Uzun vadede ekonomik açıdan avantajlı bir yatırım”

Güneş enerjisi sistemlerinin, yatırım maliyetleri ve amortisman süreleri konusunda önemli avantajlar sunduğunu söyleyen Ezgi Güner, “Sistemin maliyeti, inverter, panel, konstrüksiyon, iletim kabloları, pano, yedek parçalar ve saha kurulumu gibi tüm malzemelerin fiyatları toplanarak hesaplanıyor. Sistemin devreye alınmasıyla birlikte, tahmini üretim verileri kullanılarak artık ödenmeyen elektrik faturaları ve satıştan elde edilen gelirler toplanarak maliyet hesaplanıyor ve ulaşılan süre amortisman süresini belirliyor. Günümüzde, sistemin büyüklüğüne ve verimliliğine bağlı olarak amortisman süreleri bir buçuk ila 2 yıla kadar düşebiliyor. Bu da güneş enerjisi sistemlerinin, hem çevre dostu hem de uzun vadede ekonomik açıdan avantajlı bir yatırım olduğunu gösteriyor.” dedi ve sözlerini noktaladı.

 

Güneş enerjisi, temiz, sınırsız, enerji faturalarını azaltan ve enerji arzının güvenliğini artıran bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, güneş enerjisi kullanımının artırılması, gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir dünya yaratmamıza yardımcı olabilir. Güneş enerjisi sistemleri, yenilenen ve gelişen teknolojileriyle doğanın korunmasına ve çevre dostu bir geleceğe katkı sağlamaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğimizde, doğayı korumanın yanı sıra gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabiliriz.

 

Haber & Fotoğraf: Nihal Senem Acar

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00