Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Erzurum'da, Türkiye’nin ilk ve tek buz müzesi olma özelliğine sahip Ata Buz Müzesi, şehrine yakışır bir şekilde buzdan eserleriyle insanlara sunuyor.
Kış denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Erzurum’da, 2020 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılan Türkiye’nin ilk ve tek buz müzesi olan Ata Buz Müzesi, Üniversitenin Heykel Bölümü’ndeki uzmanlar tarafından oluşturuldu. Heykel Bölümü öğretim üyelerinden biri olan ve ayrıca müzenin de koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Mustafa Bulat, müzenin açılış amacını, yapım aşamasını ve müzenin ziyaretçiler tarafından nasıl karşılık bulduğunu bizlere anlattı.
“Müze üç aylık bir çalışmayla hazırlandı”
Ata Buz Müzesi’nin 15 Temmuz 2020’de açıldığını ifade eden Mustafa Bulat, “Ata Buz Müzemiz yaklaşık üç aylık bir çalışmayla hazırlandı. Bu çalışmayı, hocalarımız ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte hazırladık. Başta, yapılan ve yapılacak olan heykellerin, objelerin tasarımına ve nasıl şekillendireleceğine karar veriyoruz.” dedi. Öncelikle yapılacak heykellerin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Bulat, “İlk olarak ortaya koyacağımız heykelleri tasarlıyoruz. Sonrasında, kalıptan buzları atölyemizde gereken ölçülerde kesiyoruz. Tasarlanan heykelleri, kalıp halindeki buzlar üzerinde çalışıyoruz. Buz üzerine tasarlanan heykeller, en ince ayrıntısına kadar düşünülüp, işleniyor.” diye konuştu. Buzları depolarda eksi derecelerde biriktirip sergilediklerini belirten Bulat, “Heykellerin erimemesi için, bulundukları ortam her zaman soğuk olmalı, özellikle yazları. Müzemizde bulunan buzdan heykelleri ütü ile ısıtılıp birleştirilip şekil veriyoruz.” diye ifade etti. Ayrıca Bulat, buzların tıraşlanması, malzemenin zor işenmesi ve bulundukları soğuk ortamın kendilerini çok zorladığını sözlerine ekledi.
“Yöremizin kültürünü tanıtıyoruz”
Müze içerisinde birçok buzdan heykelin bulunduğunu söyleyen Bulat, “Müzemiz içerisinde çeşitli konuları simgeleyen buzdan heykeller var. Özellikle, yöremizin kültürünü tanıtıyoruz. Yani Erzurum’da bulunan, Erzurum’un simgesi haline gelmiş motifleri, burada insanlara sunuyoruz.” diye belirtti. Müzede sadece Erzurum kültürüne ait buzdan heykellerin olmadığını da ifade eden Bulat, “Müzemizde ülkemizin birçok yerinde tanınan, bilinen birçok simgeyi sergiliyoruz. Erzurum kültürünü yansıtan soba ve üzerinde çaydanlık bulunan bir heykelimiz, Nene Hatun’u simgeleyen buzdan heykelimiz bulunuyor. Bunların yanında Türkiye haritası, Atatürk, pembe panter, Şahmeran gibi simgelerin de buzdan heykelleri bulunuyor.” diye konuştu.
“Türkiye’de ilk ve tekiz”
Ülkemizin dışında da buz müzelerinin olduğunu ifade eden Bulat, “Buz müzesinin dünyada birçok örneği var. Moskova, New York, Fairbanks (Alaska), Jeju Adası gibi ünlü yerlerde bulunuyor. Biz de Ata Buz Müzesi olarak Türkiye’de ilk ve tekiz.” ifadelerinde bulundu. Müzedeki buzdan heykellerin sıklıkla değiştiğini söyleyen Bulat, “Buzdan heykeller her zaman aynı kalmıyor. Heykelleri sıklıkla yeniliyoruz, değiştiriyoruz. Özellikle 23 Nisan, yılbaşı, 19 Mayıs, Zafer Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, gibi özel günlerde müzemizi güncelliyoruz.” dedi. Özellikle kış turizmine katkı sağladıklarını söyleyen Bulat, “Erzurum gibi kışı ile ünlü bir şehrin buz müzesi olmasaydı olmazdı. Bizim amacımız şehrimizin kış turizmine katkıda bulunmak, insanları daha fazla buraya çekmek ve şehrimizi tanıtmak.” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Özellikle pandemide ziyaretçilerimiz çok oldu”
Buz müzesinin kısa sürede çok fazla ilgi gördüğünü ifade eden Bulat, “Buz müzemizi açalı yaklaşık üç yıl olacak. Bu süre içerisinde 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Özellikle pandemide çok ziyaretçimiz oldu. Bu sayıların daha da fazla olacağını düşünüyorum.” diye ekledi. Müzenin 12 ay boyunca açık olacağını belirten Bulat, “Ziyaretçilerimiz istedikleri zaman gelebilirler. Mevsim fark etmeksizin her zaman açığız. Türkiye’de ilk ve tek olmanın verdiği gururla yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Ağırlamaya da devam edeceğiz.” diye konuştu. Ziyaretçilerin çoğunun genelde sıcak zamanlarda geldiğini söyleyen Bulat, “İnsanlar müzemizi ziyaret etmek için genellikle yaz aylarını tercih ediyorlar. Müzenin içerisi çok soğuk olduğu için sıcak zamanları tercih ediyorlar. Bu da gayet normal.” ifadelerinde bulundu.
Buzdan eserleri insanlara sunmak için var olduklarını aktaran Bulat, ziyaretçileri her zaman gururla ve mutlulukla ağırlayacaklarını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Haber & Fotoğraf: Ali Eren Değdaş
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...