Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SICAK KUMLARDAN BUZLU ZEMİNLERE

07.11.2022
Spor

 

Voleybolu hepimiz biliriz. Peki bu sporun karda da oynandığını daha önce duymuş muydunuz? Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi Derya Özçelik, yaşadığı ve okuduğu sıcak iklimlerden farklı olarak karlar içinde filenin sultanı olma yolunda

 

Tatillerin vazgeçilmez yerlerinden biri olan Antalya’da yaşayan Derya Özçelik, kendini kızgın kumlardan buzlu zeminlere attı dersek yanlış olmaz. Ülkemizde ve dünyada yeni yeni popülerlik kazanmakta olan bu spor, plaj voleybolu ile neredeyse aynı saha boyutuna ve kurallarına sahip. Özçelik’in bu spora olan ilgisi 7 yaşında, televizyondaki voleybolcuları izleyerek başlamış. Sonrasında mahallede iki direk arasına ip bağlayıp kendi imkanlarını yaratmış fakat profesyonel bir eğitim alamadığı için lisede kulüplerin altyapısında oynamaya başlamış. Böylece 4 senelik plaj voleybolu, 3 senelik de kar voleybolu oynama serüveni başlamış. 

 

“Patron da benim işçi de benim”

Bilinenin aksine salon voleybolu yerine neden bu dalı seçtiğini sorduğumuzda, “Salon voleybolunu da yaptım ama Antalya gibi sıcak bir yerde yaşayınca plaj voleybolu daha dikkat çekici oluyor. Kar voleybolu ile tanışmam da plaj voleybolu sayesinde oldu. Plaj voleybolu oynayanlara kışın ne yaptıklarını sorduğumda kar voleybolunu öğrenmiş oldum. O gün bugündür yaz aylarında  antrenmanlar yaparak turnuva ve maçlara hazırlanıyorum, kışları da kar voleybolu oynayarak maç yapıyoruz. Kar voleybolunu tercih etmemin sebebi ise patron da benim işçi de çünkü salon voleybolunda her şeyi sen yapamıyorsun. Bütün rallide sana top gelmeme ihtimali var. Hatta sen oyuna girmeden maçın bitme olasılığı bile var. Bir de takım oyunu oynamak gerçekten de zorlayıcı olabiliyor. Bunun nedeni, birisi kötü oynuyorsa hepimiz kötü oynuyoruz demek oluyor.” dedi. Bu cevabı ile aslında kar voleybolunda servis, manşet, smaç ve pas gibi bir takımın her üyesinin  yapması gereken şeyleri, tek bir kişinin yapmasının voleybol oynama hissiyatını daha çok verdiğini belirtti.

 

“Karda hareket etmek bile oldukça zorken voleybol oynamak ekstra zor”

Oyunun kuralları plaj ve salon voleybolu ile neredeyse aynı fakat kar voleybolunu bu iki çeşitten ayıran özellikler de oldukça fazladır. Her oyun 3 kişi ile oynanıyor ve set sayısı 15 olan seti alıyor. Karda kaymamak için çivisiz kramponlar kullanılıyor ve bu oyunun kendine özel bir topu da var. Plaj voleybolu topundan daha hafif ama ıslak zeminle buluşunca ıslanıp ağırlaşan bir top haline geliyor. Derya Özçelik bu konuda, “Bu hava şartlarında ve kaygan zeminde oynamak ilk başlarda gerçekten zor. Fakat  hareket ettikçe kar soğuğunda bile insanın tişörtle oynayası geliyor.” dedi. 

 

“Ben kendimi sokak kedisi gibi görüyorum”

Maalesef kar voleybolu hala bilinir bir spor değil ve bundan dolayı çok fazla kişiye ulaşmadığından spora maddi destek yok denecek kadar az durumda. Bir sporun gelişmesi için sponsorlara ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok genç sporcu bu gibi sporları yapmayı sürdürebilmek için yol ve konaklama gibi masrafları kendileri karşılıyorlar. Özçelik de bu durum için, “Ben kendimi sokak kedisi olarak tabir ediyorum. Çünkü maç günü oraya nasıl gideceğimiz bile muamma oluyor. Mesela maç yarın oynanacaksa, biz bir gün önceden gitmeyelim diyoruz ki otele para vermeyelim, çadır kuralım gibi alternatif çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. Gerçekten desteğe ihtiyacımız var. Öğrenci olarak masrafları karşılamak gün geçtikçe zorlayıcı oluyor ama elimden geldiğince vazgeçmeden bu sporu yapmaya devam etmek istiyorum.” dedi.

Özçelik, “Her sporun kendi içinde bir zorluğu vardır fakat yaptığınız işi severseniz zorluklar kolaylaşacaktır. Kar voleybolu sporuyla ilgilenmek isteyenler için de önce istekli olmak sonra da kondisyon ve dayanıklılık gerektiren bir spor olduğunu belirtmeliyim.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber: Zeynep Şama

Fotoğraf: Fırat Zimer

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00