Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SERBEST BÖLGE NE KADAR SERBEST

12.11.2022
Ekonomi

 

Ticaret, insanlığın varoluşundan beri yaşamın bir parçası olmuştur. Bu ticaretlerden biri de serbest bölge ticaretidir. Serbest bölge, bir ülkenin siyasi sınırları içinde olup ancak gümrük sınırları dışında olmaktır. Yani ülkenin hem içinde hem de dışındasınız. Bununla ilgili Ege Serbest Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Fişek bizlere serbest bölgeyi anlattı.

 

Ülkemize günde binlerce mal giriş çıkış yapıyor ve serbest bölge sayesinde, birçok vergi ve mevzuattan muaf tutuluyor. Bu serbest bölgelerden biri de İzmir’de bulunan Ege Serbest Bölgesidir (ESBAŞ) ve bünyesinde 195’ten fazla firma bulundurmaktadır.

 

Vergi yok KDV yok

Bölgenin kuruluş amacını Ege Serbest Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Fişek şu şekilde ifade ediyor: “Yurt dışından gelen ürünlerin yatırım ve üretimini artırmak, sermaye ve teknoloji girişini hızlandırmak gibi imkanlar sunar. Serbest bölgeyi tercih etmelerinin sebebi gümrük, KDV ve kambiyo mevzuatı başta olmak üzere, ödenmesi gereken bedelleri ödemeden depolama ve üretim imkânı sunuyor olmasıdır.” Diğer bir deyişle, getirilen ürünlere uygun zemin yaratarak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu bazı ham madde ve ara malların kolaylıkla, istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan temin edilebilmesidir. Fişek bölgeye girmeyen ürünlere ilişkin ise, “Her ne kadar ülkenin hem içindesiniz hem de dışındasınız desek de ülke içinde olduğumuzu unutmamak gerekir. Bundan dolayı ülke içinde yasaklı olan ya da insan sağlığını tehdit eden her şey yasaklı ürünlere girmekte. Bunlara örnek vermek gerekirse; ateşli silahlar, zehirli atıklar, radyoaktif maddeler, uyuşturucu maddeler, patlayıcı maddeler gibi hem ülke hem de insanı tehdit eden her madde yasaklı maddelerdir ve girişi kesinlikle yasaktır.” dedi.

 

“Türkiye ekonomisine katkısı”

Serbest bölgedeki üretim faaliyetlerinde kullanılmak için Türkiye’den ihraç edilen mamul, yarı mamul ve ham maddelerin kullanılması ülke ekonomisinin ve üretiminin  artmasına katkı ve olanak sağlar. İhracat ve döviz girdisini arttırır. Bunun için Fişek, “Türkiye ekonomisine katkıları çok büyüktür. Yeni teknolojilerin yurda girmesini sağlar. Büyük ve yüklü parçalar halinde gelen mallar, gerektiğinde küçük parçalar halinde ithal edilebilmektedir.” diyerek, aslında parçalar halinde yurt dışına ürün gönderip, her parçadan gelir elde ederek maliyeti düşürebileceğini ifade ediyor.

 

“İçerde sadece tırlar yok”

2,5 kilometrekare alan üzerine kurulu olan Ege Serbest Bölgesi içinde, sadece firmaların fabrikaları ve gelen tırlar bulunmuyor. Spor salonundan çocuk kreşine, yemekhaneden camiye ve bunlardan en dikkat çekeni, 2000 yılında hizmete giren uzay kampına kadar içinde birçok şeyi barındırıyor. Çalışanların dışında, uzay kampına dışarıdan kişiler de gelebilmektedir. Okul kapsamında gelen öğrenciler 2-3 günlüğüne kamp yaparak uzaydaymış gibi yer çekimsiz ortamın tadını çıkarabilmektedir. Fişek, “Hem çalışan sayısı hem de işlem hacmi olarak, Ege Serbest Bölgesi Türkiye’de 1.sırada gelmektedir. İnsanoğlunun var olduğu yerde, ticaret hiçbir zaman bitmeyecektir” dedi. Ek olarak serbest bölgenin ticaret ve ülke ekonomisi için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu belirterek cümlelerini sonlandırdı.



Haber: Zeynep Şama

Fotoğraf: Fırat Zimer

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00