Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SAVAŞ VE BARIŞ GAZETECİLİĞİNDE ETİK ANLAYIŞ

18.06.2024
Dosya

 

Savaşın acımasız yüzü karşısında gazetecilik nasıl etik kalabilir? Barış gazeteciliği neden önemlidir? Prof. Dr. Süleyman İrvan ile yaptığımız bu röportajda, çatışma bölgelerinde görev yapan gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ve etik ikilemleri inceliyoruz.

 

Gazetecilik mesleği, doğru ve tarafsız haber sunma sorumluluğunu taşırken, özellikle savaş ve çatışma dönemlerinde büyük etik ikilemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Savaşın acımasız yüzü, gazetecilerin olayları aktarırken etik ilkelerden sapmamaları gerektiğini her zamankinden daha fazla vurgular. Peki, bir gazeteci çatışma bölgelerinde görev yaparken nasıl etik kalabilir? Sorularımızın cevaplarına Prof. Dr. Süleyman İrvan ile yaptığımız bu röportajda yanıt bulduk.

 

Prof. Dr. Süleyman İrvan Kimdir?

Ben Prof. Dr. Süleyman İrvan. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini sırasıyla Gazi Üniversitesi, University of West Florida ve Ankara Üniversitesi'nde gazetecilik alanında tamamladım. Akademik kariyerime 1999 yılında Gazi Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak başladım. Daha sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi'nde görev aldım. 2008 yılında profesör unvanı aldım. 2010-2015 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde dekanlık yaptım. 2013-2015 yıllarında KKTC Medya Etik Kurulu başkanlığını üstlendim. 2017 yılından itibaren Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görev yapmaktayım. 2017-2023 yılları arasında Gazetecilik Bölümü Başkanlığı, 2023'ün ilk çeyreğinde fakülte dekan vekilliği yaptım. 2024 yılı başından itibaren de rektör danışmanlığı görevini yürütmekteyim. Çalışmalarım, gazetecilik etiği, eğitimi, barış gazeteciliği, araştırmacı gazetecilik, basın tarihi, sözlü tarih ve iletişim kuramları alanlarında yoğunlaşmaktadır. Akademik kariyerim boyunca bu alanlarda çok sayıda yayın yaptım.

 

Savaş ve barış gazeteciliği arasındaki temel farklar nelerdir?

Bu ikili karşılaştırma, barış gazeteciliği anlayışının fikir babası Johan Galtung'a aittir. Savaş gazeteciliği anlayışı çatışma odaklıdır, çatışmaları körükler ve savaşın sürmesinden beslenir. Barış gazeteciliği ise barış girişimlerini destekleyen, şiddetin görünen ve görünmeyen etkileri üzerine yoğunlaşan, çatışmaları önleyici girişimlere daha fazla değer veren bir gazetecilik anlayışıdır. Bu kavramlaştırmaya göre, savaşları haber yapan bir gazeteci pekâlâ barış gazeteciliği yapabilir, yapmalıdır da. İkinci fark ise savaş gazeteciliği propaganda gazeteciliğidir. Gerçeklere değil, desteklenen tarafın propagandasına yer verir. Oysa barış gazeteciliği gerçeklere odaklanır, propagandadan uzak durur. Üçüncüsü, savaş gazeteciliği seçkinlere, hükümetlere yaslanır, onların sözcülüğünü yapar, barış gazeteciliği halk odaklıdır. Halkın sesi olmaya çalışır. Dördüncüsü, savaş gazeteciliği zafer odaklıdır, desteklenen tarafın zafer kazanması için çabalar, oysa barış gazeteciliği çözüm odaklıdır. Bir tarafın zaferinin barış getirmeyeceğine, barışın ancak kazan-kazan mantığı ile kurulabileceğine inanır.

 

Savaş ve barış gazeteciliğinde etik ihlallerin önlenmesi için hangi önlemler alınmalıdır?

Savaş gazeteciliği özü itibariyle etik olmayan gazetecilik anlayışıdır. Oysa barış gazeteciliği tam anlamıyla uygulanabildiği takdirde etik gazetecilik anlamına gelir. Nitekim Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan Gazetecilerin Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi’ne göre, “Gazeteci haber ve yorumlarında çatışmacılığı değil, barış gazeteciliğini esas almalıdır. Taraflara eşit mesafede durarak, sansasyonel habercilikten kaçınmalıdır. Çatışmaların görünür ve anlık etkileri yerine uzun vadeli ve travmatik etkilerine odaklanmalıdır. Barış girişimlerini görmezden gelmemeli, desteklemelidir.”. Bu ilkelere uyulduğu takdirde etik ihlaller söz konusu olmayacaktır.

 

Savaş ve barış gazeteciliğinde tarafsız kalmak ne kadar önemlidir ve bu nasıl sağlanabilir?

Ne savaş gazeteciliğinde ne de barış gazeteciliğinde tarafsız kalmak mümkündür. Tarafsızlık gerekli de değildir. Savaş gazeteciliği savaşta desteklediği tarafı tutar. Barış gazeteciliği ise gerçeğin tarafındadır ve barış yanlısıdır. Önemli olan taraflı olmak değil, objektif haber yapabilmektir. Objektif haber, gerçekleri çarpıtmadan, propaganda içermeyen, doğruları söyleyen haberdir. 

 

Savaş ve barış gazeteciliğinde etik kuralların ihlal edilmesi durumunda medyanın sorumluluğu nedir?

Barış gazeteciliği etik kurallara uygun gazeteciliktir. Eğer etik kurallar durmaksızın ihlal ediliyorsa zaten barış gazeteciliğinden söz edemeyiz. Savaş gazeteciliğinde etik kurallar geçerli değildir. Sorumlu bir medya, savaş gazeteciliği anlayışını benimsemez. 

 

Savaş ve barış gazeteciliğinde bilgiye ulaşma ve haber kaynaklarını kullanma konusunda etik sınırlar nelerdir?

Savaş gazeteciliği genellikle “biz" ve "onlar" ayrımına gider, sadece bir tarafın bakış açısını yansıtır ve öteki tarafın görüşlerine yer vermez. Dolayısıyla haber kaynakları da tek taraflı olur. Barış gazeteciliği ise tarafsız bir tutum takınmaya çalışır. Mümkün olduğunca tüm tarafların sesine kulak verir, farklı bakış açılarını yansıtmaya özen gösterir. Haber kaynaklarını bu doğrultuda seçer ve çeşitlendirir. Sadece resmi kaynaklara değil, sivil toplum örgütlerine, bağımsız gözlemcilere, uzman görüşlerine de başvurur. Böylece olayları daha bütüncül bir perspektiften ele alır. Etik sınırlar açısından bakıldığında, savaş gazeteciliğinde tek taraflı ve önyargılı kaynakların kullanılması, gerçeklerin saptırılması riski taşır. Barış gazeteciliğinde ise çok seslilik, dengeli ve tarafsız habercilik ilkeleri ön plandadır. Yine de her iki yaklaşımda da doğruluğa, dürüstlüğe ve kaynakların güvenilirliğine azami özen gösterilmelidir.

 

Savaş ve barış gazeteciliğinde etik dışı davranışların kamuoyuna etkileri nelerdir?

Savaş gazeteciliği kolay gazeteciliktir. Toplumun duygularına seslenir. Bu anlayışa göre biz daima iyi taraftayız, düşmanlarımız ise kötü taraftadır. Sürekli düşmanlıkları, önyargıları besler. Oysa barış gazeteciliği zor gazeteciliktir. Zaman zaman toplumsal çoğunluğu karşısına alır. Toplumun hoşuna gitmeyen çözüm önerilerini dillendirir. Savaş gazeteciliği kısa vadeli zaferlere, barış gazeteciliği kalıcı çözümlere odaklanır.  

 

Haber: Hakan Atik

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00