Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ŞAŞIRTICI GÜZELLİK: ARAPAPIŞTI KANYONU

11.04.2022
Seyahat

Arapapıştı Kanyonu, Aydın’a yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan bir doğa harikası. Cennetten bir köşe olan Arapapıştı Kanyonu’nda ziyaretçileri oldukça farklı güzellikler bekliyor. Şaşırtıcı bir güzellik, sürprizlerle dolu bir yolculuk ve daha fazlasını sunan Arapapıştı, maalesef pek fazla bilinmiyor.

Aydın’da 7 yıldır ülkesel turizm rehberi, 2 yıldır da Aydın Turist Rehberleri Odası Genel Kurul Üyesi  olan 33 yaşındaki Mehmet Adıgüzel, Arapapıştı Kanyonu’nu en iyi bilen isimlerden birisi. Arapapıştı ilk duyulduğunda anlaması zor bir isim. Adıgüzel’e göre bu isim hakkında birçok rivayet mevcut. Adıgüzel bu rivayetler arasından en tutarlısını, “7. ve 9. yüzyılda bu bölgeye çok fazla sayıda Arap akınları gerçekleşmiş. Afrodisias’a çok yakın olan Arapapıştı’yı görünce güzelliği karşısında şaşırıp kalıyor Araplar. Bana en tutarlı hikaye bu geliyor.” diyerek açıkladı. Arapapıştı Kanyonu’nun uzaklığına da değinen Adıgüzel, “Nazilli’den ölçüldüğünde 58 kilometre olan Arapapıştı’ya gidebileceğiniz pek çok güzergah var. En kısası kesinlikle en zevklisi ve benim de favorim. Yol çok kalabalık olmadığı için bazı insanlar sıkılabiliyor fakat gezmeyi, keşfetmeyi seven insanlar için kısa yol birçok güzellik vaadediyor. Yol boyunca size eşlik eden leylek yuvaları, Harpasa Antik Kenti, Bozdoğan ve Karacasu gibi ilçelerde yiyebileceğiniz coğrafi işaretli lezzetli pideler yolculuğunuzu oldukça keyifli hale getirecek. Arapapıştı Kanyonu gezisi bu yapılanlarla tabiki daha büyük anlam kazanıyor.” ifadelerini kullandı.
Arapapıştı kanyonuna ulaşımın kolay olduğunu söyleyen Adıgüzel, “ Merkezden Arapapıştı Kanyonu’na belediye halk otobüsleri ile gitmeniz mümkün. Bunun yanı sıra tekne turları da oldukça makul fiyatlarda. Aslında Arapapıştı yıllardır bu coğrafyada olmasına rağmen açılışı 30 Haziran 2017’de resmi olarak yapıldı. Buraya aslında sadece Aydın’ın değil, Denizli ve Muğla’nında destek çıkması gerekiyor. Bu kanyon üç ili bağlayan bir sınır gibi. Denizli’de İnceğiz, Muğla’da ise Yatağan, buraya son derece yakın.” dedi. Halkın da Arapapıştı Kanyonu’na karşı ilgisi ve hevesi olduğunu söyleyen Adıgüzel, “Arapapıştı, birçok köyü içinde barındırıyor. Buradaki halk yıllardır tarımla uğraşan unutulan insanlar. Buraya turistlerin gelmesi onlarla iletişim kurması oldukça hoşlarına gidiyor. Ayrıca burada bulunan restoranda ve tekne turlarında yerel halk çalışmakta. Bu da onların istihdamını sağlayan önemli bir unsur.” ifadelerini kullandı.

Psikolojik rehabilite için bire bir

Mehmet Adıgüzel, Arapapıştı Kanyonu’nun sadece tekne turu düzenlenen sıradan bir yer olmadığının bilinmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Burası son zamanlarda önem kazanan ve bir turizm çeşidi olan ‘sağlık turizmi’ konusunda kesinlikle birebir. Bunun dışında Kemer Barajı sayesinde birçok verimli arazi sulanıyor. Pek çok kişi bilmese de burada dünyanın en lezzetli alabalıklarını yiyebilirsiniz. Arapapıştı Kanyonu’ndan çıkan alabalık yaklaşık 4 bin 500 ton. Bu da Türkiye’de üretilen alabalığın yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ediyor. Alabalığın yanı sıra 9 ton somon balığı da yine Arapapıştı’dan çıkmakta” ifadelerini kullandı.
Buranın sulamadan, ticarete pek çok şeyin bulunduğunu belirten Adıgüzel, ileride yeni faaliyetlerinde başlayabileceğini, bununla ilgili sık sık çalışmalar yapıldığını söyledi. Adıgüzel, “2002 yılından beri burada su sporları yapılması için sık sık çalışmalar yapılmakta. Hala bir sonuç alınamasa bile ileride Arapapıştı Kanyonu’nda, ‘Skydiving’ gibi gençlerin daha fazla ilgisini çekebilecek  aktiviteler olabilir.” dedi. Arapapıştı’nın turizm sezonunun kısa olduğunu da belirten Adıgüzel, “Hava çok kapalıyken ve yağmurluyken gidilmesini kimseye tavsiye etmiyorum. Bu güzellikten tat almak istiyorsanız nisan ayından haziran ayına kadar gitmeniz gerekmekte. Eylül ve ekim aylarında da gidilebilir. Bu aylarda sular yüksek seviyede oluyor. Bundan dolayı da tekne turu gezintisi oldukça keyifli bir hale geliyor. Yazları sulamadan dolayı su seviyesi çok fazla düşüyor bundan dolayı tekne turu şansınız olmayabilir fakat  Pers mezarlarını kolaylıkla görebilirsiniz.” dedi. 
Özellikle üç büyük şehrin etrafında bulunmasına değinen Adıgüzel, ”Arapapıştı Kanyonu, şehrin stresinden, gürültüsünden, egzoz kokusundan sıkılanlar için biçilmiş kaftan. Herkesin  burayı hayatında bir kere görmesi gerekiyor. Hatta ben buraya gelen gençlerin tekrar tekrar geleceği konusunda oldukça iddialıyım. Bu deneyim gençlere çok iyi gelecek. Ben ama sadece doğal güzelliğin gençleri çekmeyeceğini de düşünüyorum. Onlar için buranın daha cazip hale gelen bir yer olması adına farklı çalışmalara da ihtiyaç var.” diyerek Arapapıştı Kanyonu’nun ne denli güzel bir yer olduğunu belirtti. Son olarak Arapapıştı Kanyonu’nun tanıtımında yaşanan sıkıntılara değinen Adıgüzel, “Bu konu Arapapıştı’da değil, tüm Türkiye’de maalesef sıkıntılı bir konu. Biz yerüstü güzelliği olarak dünyanın en şanslı ülkelerindeniz ama maalesef bunu pazarlayamıyoruz. Bu durum maalesef Arapapıştı için de böyle. Artık bilboardlar, afişler ve panolar bir yeri pazarlamak için önemli ve yeterli değil. Yeni bir döneme geçtik sosyal medya dönemi, buralarda belediyelerin ve halkın sosyal medya anketleri ve çalışma yapmaları buna göre güzel içerikler hazırlaması son derece önemli. Dünyada unutulmaması gereken önemli bir konu var. Elinizde ne olduğu değil onu nasıl pazarladığınız önemli. Bizim ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik var. Salda Gölü’nü düne kadar kimse bilmezken drone ile çekilmiş bir video popülaritesini arttırdı. Doğru kanalları kullanarak Arapapıştı Kanyonu’nu ve diğer güzelliklerimizi tanıtmalıyız. Bu güzellikler bunu hak ediyor.” dedi. Şehrin bunaltıcı havasından tamamen uzak bu cennet, manzarası ve harika atmosferiyle ziyaretçilerini bekliyor. Yeryüzü zenginliği açısından oldukça şanslı olan bir ülke olduğumuzu unutmayarak özellikle bu güzelliklerimize hep beraber sahip çıkmalıyız.

 

Haber & Fotoğraf: Burak Şahinbaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00