İnsan toplumu için ilk çağlarda en temel ihtiyaçlardan biri barınma alanı olmuştur. İlk dönemlerde mağaralara ev yapan insanlar, günümüzde ise barınma ihtiyacını kolay ve hızlı bir şekilde karşılayabilir hale gelmişlerdir. Günümüz teknolojisi sayesinde ev ve iş yeri olabilecek binaların yapımı çok uzun bir süreç almamaktadır. Bu durumun birden fazla sebebi olsa da, bu sebeplerden en temeli kule vinçtir. Kule vinç sayesinde inşaat içerisindeki ağır malzemelerin taşınması kolay bir hale geldiğinden, inşa süresi önemli ölçüde azalmaktadır.
Gelişen inşaat teknolojisinde şantiyenin kalbi kule vinçtir. Şantiye içerisinde, önemi ve tehlikesi hakkında şantiye mühendisi ve şefi olan Oğuzhan Ham, iş güvenlik şefi Mehmet Can Günay ve vinç operatörü Aydın Dilsiz ile röportaj gerçekleştirdik.
Mühendis olmak istedim
Şantiye içerisinde mühendis ve şef pozisyonunda olan Oğuzhan Ham, iş hayatına nasıl başladığını şu sözlerle anlattı: “1993 yılında Kayseri’de doğdum. Eğitim hayatıma İzmir'de başladım ve liseyi burada bitirdim. Sivas'ta bulunan Cumhuriyet Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği bölümü okudum. 2016 yılının Eylül ayından itibaren fiili olarak inşaat mühendisliği görevimi sürdürmekteyim.”.
“Kule vinci insan kalbi gibi düşünebiliriz”
Kule vincin şantiye için değerinden bahseden Oğuzhan Ham, “Kule vinçler hayatımıza 150 sene önce girdi, giriş amaçları pamuk toplamak içindi. Zamanla ihtiyaç doğrultusunda inşaat alanında kullanılmaya başlandı. Günümüz inşaatlarında kule vinci, insan kalbi gibi düşünebiliriz. Kule vinçler insan gücünün kat be kat üstüne çıkan, bana göre mühendislik tarihinin en iyi buluşlarındandır.” ifadelerini kullandı.
Hayal edileni gerçekleştirebilecek bir makina
Kule vinç yokluğunda oluşabilecek sorunlardan bahseden Oğuzhan Ham, “Kule vinçlerin eksikliğinde daha yüksek ve göze hoş gelen yapılar yapmak oldukça zorlaşır, belki de imkansız olabilirdi. Kule vinçler sadece malzeme ağırlığını taşıyan değil, hayal ettiğinizi sahaya yansıtan makinalardır.” dedi.
Şantiye içerisindeki en önemli durum güvenliktir
Kule vincin şantiye içerisinde, çalışma esnasında nasıl sorunlar oluşturabileceğinden bahseden Oğuzhan Ham, “Çalışma esnasında en önemli durum elbette güvenliktir. Makinaların teknik özellikleri, belirli ölçülerde hava koşullarını düşünerek planlanmıştır. Ancak şiddetli rüzgarlar makinada ve çalışan üzerinde geri dönüşü olmayan hasar, can kaybı gibi durumlar da yaşatabilir. Bu noktada dikkatinizin sürekli açık olması gerekir. Uykusuzluk, moral bozukluğu veya günlük hayatta sizi üzebilecek tüm sorunların makinaya çıkmadan önce saha dışarısında halledilip bırakılması önemlidir. Tüm yoğunluğunuzu işe vermeniz gerekmektedir.” dedi.
“Bilim ile teknolojinin ortak eseri olduğunu düşünüyorum”
Son olarak kule vincin şantiyedeki önemi ile ilgili Oğuzhan Ham şu sözleri dile getirdi, “Kule vinçlerin mühendislere minnettarlık duyduğum bir icat olduğunu belirtmeliyim. Devasa makinaları, devasa kuleleri, devasa yükleri taşıyabilmesinin bilim ile teknolojinin ortak eseri olduğunu düşünüyorum. Bizler bilimle düşünüp, bilimle yaşayıp, teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, bugün hayal kuramadığımız ama ileride bizleri daha da rahatlacak yeni sistemlerin temelini atabilir ve onları geliştirebiliriz. Özellikle de kule vinç operatörleri başta olmak üzere, inşaat sektörü çalışanlarının çalışma koşullarına çok çok dikkat etmesi gerekmektedir. Yapıların güzelliği ve özelliği, yapım sırasında insanların üzülmemesi ile doğru orantılıdır.” bilgilerini paylaştı.
“Sadece bedenen değil oturarak da para kazanabileceğimi öğrendim”
İş hayatında bedenen çalışma dışında farklı bir şekilde de para kazanılabileceğini gören Aydın Dilsiz, çalışma hayatına nasıl başladığını bizlere şu sözlerle anlattı: “1981 yılında Erzurum’un Güllü köyünde dünyaya gelen çiftçi bir ailenin oğluyum. Aile nüfusumuzun kalabalık olması nedeniyle ve çevreden dolayı fakir bir ailede büyüdüm. Köydeki şartlarla liseye kadar okudum, daha sonrasında okulu bıraktım. Büyük bir karar alıp İstanbul'a gurbete çıktım. Bir iki sene amelelik yaptım, daha sonrasında kule vinci gördüm ve sadece bedenen değil oturarak da para kazanabileceğini öğrendim. Daha sonra kule vinç operatörü olmaya karar verdim. 20 senedir vinç operatörlüğü yapmaktayım”.
“Öncelikle bir işi yapabilmek için sevmek lazım”
Kule vinç operatörü olabilmek için izlenmesi gereken adımlardan bahseden Aydın Dilsiz, “Her mesleğin kendine özgü bir zorluğu vardır. Bunu bilerek bir işe kalkışmak gerekir. Öncelikle bir işi yapabilmek için sevmek lazım. Vinç operatörü olabilmek için yükseklik korkusunun olmaması gerekmektedir. Bu işin en tehlikeli yanı da yüksekte çalışıyor olmandır. Ayrıca şantiye içerisinde yapılan işi iyi takip etmek ve bilmek gerekmektedir. Aşağıda seni yönlendiren birileri olsa dahi, senin o işin gidişatını bilerek ve ona göre plan oluşturarak hareket etmen gerekir. Yükseklik korkun yoksa ve şantiye işleyişini biliyorsan, sertifika alıp bu işi yapabilirsin. Sertifika aldıktan hemen sonra işe başlayamazsın, bunun sebebi işin tehlikesinden kaynaklıdır. Sertifika sonrası aktif olarak işi yapan birisinin gözetiminde çalışıp yetkinliğini göstermen gerekmektedir.” dedi.
“Kule vinç sadece kendi canın için değil bütün şantiye için tehlikelidir”
Kule vinç operatörlüğünün tehlikesinden bahseden Aydın Dilsiz, “Tehlikeli bir meslektir. Kule sadece kendi canın için değil bütün şantiye için tehlikelidir. Tehlikesi sadece operatör için değildir, yıkılması durumunda bütün şantiye içerisinde zarara ve can kayıplarına sebep olabilir. Kule vinç sadece kendi canın için değil bütün şantiye için tehlikelidir. Kolay kolay yıkılabilecek bir yapısı olmasa da, rüzgarlı günlerde kullanımı tehlikeli ve önerilmemektedir. Yoğun yağışın ve rüzgarın olduğu zamanlarda kule vinç çalıştırılmaz.” dedi.
İş güvenliği şantiye içerisinde en dikkate alınması gereken alandır
Şantiye içerisinde iş güvenlik şefi olan Mehmet Can Günay, iş hayatına nasıl başladığını şu sözlerle anlattı, “İzmir'de doğdum ve büyüdüm. Mesleğime iş sağlığı ve güvenliği bölümü önlisans mezunu olarak teknikerlik ile başladım. Uzmanlık sınavlarıyla kendimi alanımda geliştirerek iş güvenliği uzmanı ünvanını aldım. Bana göre iş güvenliği, şantiye içerisinde en dikkate alınması gereken alandır.” ifadelerini kullandı.
İş sağlığı ve güvenliği tehlikeye girdiği zaman yapılan iş durdurulmalıdır
Vinç operatörlüğü kapsamında yapılan iş güvenlik aşamalarından bahseden Mehmet Can Günay, “Vinç operatörlüğü kapsamında iş güvenliği kuralları kule vinci kuracak firma personellerinin gerekli evraklarından başlayıp, kurulum onay raporuna ve makine mühendisleri tarafından yapılması gereken deney raporlarına, aynı zamanda belirli periyotlarda yapılması gereken bakımlarına kadar uzanmaktadır. Daha sonrasında operatörün ehliyeti, sağlık testleri, doktor onayları ve eğitimleri tamamlanmalıdır. Kule vincin model ve yüksekliğine bağlı olarak operatörün çıkışı ve inişi için alınan önlemler, operatörün vinci kullanırken görüş açısı, rüzgar hızı, yük kontrolü vb. olasılıklara karşı önlemler alınması gerekmelidir. Örneğin telsiz kullanımı, az yük bağlanması, rüzgar hızının saatlik sınırını aşması halinde işin sağlığı ve güvenliği açısından durdurulması sağlanmalıdır.” dedi.
Vinç operatörleri onlara belirlenen kurallara uymak zorundadır
Operatörlerin şantiye içerisinde uymak zorunda oldukları iş güvenlik kurallarından bahseden Mehmet Can Günay, “Vinç operatörleri onlara belirlenen kurallara uymak zorundadır. Vinç operatörleri kendilerine uygun verilen kişisel koruyucu donanımları kullanmalıdır. Rüzgar hızının sınıra ulaşması ve şiddetli yağmur durumlarında çalışma yapmamalıdır. Kendini tehlikeye soktuğunu düşündüğü zaman işini durdurmalıdır.” dedi.
“İşi bilmeden kesinlikle makineye çıkmasınlar”
Vinç operatörü olmak isteyenler için Aydın Dilsiz son olarak şu sözleri dile getirdi: “Bu işe elbetteki birileri talip olacak. Bu işe istekli olanlara önerim, işi bilmeden kesinlikle makineye çıkmasınlar. Tehlikesi en üst seviyede olan bir iş. Makineyi kullanmanın kolay olduğunu düşünebilirler, işin asıl dikkat edilmesi gereken kısmı güvenliği ve hangi malzemeyi ne kadar ağırlıkta alabileceğini bilmektir.” dedi.
Haber: Halil İbrahim Serdar
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...