Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SANAYİYE BÜYÜK KATKI: HURDACILIK

12.04.2023
Yaşam

 

İzmir’in Karabağlar hurdacılık sitesinde  hurdacılık dükkanları olan Armağan Güler ve Yılmaz Dikici, topladıkları hurdaları satarak uzun yıllardan beri geri dönüşüm yolu ile hem kendi ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. 

 

İzmir’de uzun yıllardan beri hurdacılık yapan Armağan Güler ve Yılmaz Dikici hurdacılık mesleğinin ekonomiye olan katkısını, topladıkları hurdaları ayrıştırarak fabrikalara sattıklarını belirtti. İzmir’de çok fazla ruhsatsız hurdacı olduğunu söyleyen ustalar bu mesleğin sorunlarını, ve bu sorunların çözümlerini bize anlattı.

 

“Mesleğimiz küçümseniyor”

Yaptıkları mesleğin küçümsendiğini söyleyen Güler,“Bizim meslek maalesef insanların gözünde değersiz görülüyor veya küçümseniyor. Bu tabii ki mesleğin ekonomiye olan katkılarının bilinmediğinden böyle oluyor. Vatandaştan veya kendimizin topladığı metalleri, bakırları biz diğer büyük fabrikalardan daha ucuza topluyoruz. Bizden malzeme almaya gelen esnafa fabrikalardan ucuza satıyoruz. Bu yüzden bizim mesleğimiz son derece önemlidir.” dedi. Aynı durumdan rahatsız olduğunu belirten Dikici, “Bu iş insanlara çocuk oyuncağı gibi geliyor ama alakası yok. Hurdacılığın ekonomiye olan katkıları gerçekten çok büyük.”

 

“Bu işi 45 yıldır yapıyorum”

Küçük yaşlarda bu işe başladığı anlatan Güler, “Ben bu işe başladığımda henüz 15 yada 16 yaşlarındaydım. Sokak aralarında hurda toplayarak bu işlere başladım. Önceleri zorlansamda sonraları bu işten kazandığım paralarla kendimi dükkan almayı başararak işlerimi büyüttüm. O gün bugündür bu işe yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu. Dikici bu noktada, “Ben bu işte henüz çok eski değilim yaklaşık 10 yıldır yapıyorum o yüzden benim yükselişim biraz hızlı oldu elimde dükkan açacak kadar sermaye vardı.”

 

“Her zaman değil ama genellikle maddi durumumuz iyi”

Türkiye’de bu işin sanıldığından daha fazla para kazandırdığını söyleyen Güler, “Bizim meslek temelde sokakta, hatta genellikle sokak aralarında başlar. Biz de böyle başladık, çok şükür zaman içinde kendimize büyük bir dükkân alacak kadar işleri büyüttük. O yüzden bu meslek bize hep kazandırdı, umarım kazandırmaya devam eder.” ifadelerini kullandı. Gelen bütün malzemeleri türlerine göre ayırıp işlediğini ifade eden Güler, sözlerine şöyle devam etti: “Dükkânımıza gelen bütün malzemeleri türlerine göre ayırıyoruz. Daha sonra bunları işlemek için pres, kesim ve kantarımıza dağıtıp, sonrasında tek tek işliyoruz. İşledikten sonra tırlara yükleyip fabrikalara gönderiyoruz.” dedi. Dikici ise, “ Bizim  Allaha çok şükür işlerimiz iyi, bundan yan bir sıkıntım olmadı. Tabi başlarda işi kurarken maddi açıdan sıkıntılar yaşadım ama Türkiye metal ve geri dönüşüm konusunda çok müsait o yüzden kazancımız yerinde.”

 

“Genellikle kendimiz alıyoruz”

Hurdaları genellikle kendilerinin topladığını söyleyen Güler, “Hurdaları genellikle fabrikalardan alıyoruz. İletişime geçiyorlar, programımızı yapıyoruz ve her türlü imkânımız olduğu için makinelerimizi, tırlarımızı ayarlıyoruz. Malın kilosuna göre gidip alıyor ve geliyoruz. Dükkânımızda ona göre işlemini yapıyoruz.” diye konuştu. Herkesin bu işi yapamayacağını söyleyen Güler, “Şu an mahalle arasında hurdacılık yapan pek çok insan var ve bunların birçoğu denetimsiz ve bundan kaynaklı çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar. Bu yüzden vatandaşlar sahip oldukları metal, maden gibi malzemeleri direkt olarak bize getirmeli. Hem vatandaş kazanır, hem biz kazanırız hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olur. Bu yüzden bu tür ince detaylara dikkat edilmeli.” şeklinde konuştu. Dikici ise, “ Biz genellikle kendi arabamızla topluyoruz. Bizim için çalışan elemanlarımız bizim için topluyor bizde metali alıp fabrikalara satıyoruz ya da vatandaşlara satıyoruz.”

 

“Yetkililerin bu işle daha çok ilgilenmesi lazım”

Son olarak devletin ve belediye başkanın yetkilerinin İzmirdeki hurdacılık  ile daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini söyleyen Güler, “Daha çok hurdacılar için siteler açılmalı daha fazla teşvikler olmalı. Böylece kaçakçılık engellenir ve herkes bu durumdan karlı çıkar. Umarım bu isteklerimiz duyulur işler yoluna koyulur.” Dikici bu konuda, “Evet böyle bir problem var. Kaçakçılık çok fazla devletin bu konuda daha fazla bir aksiyon alması lazım. Vatandaşların daha dikkatli olması lazım, bizim gibi ruhsatlı olan insanlarla beraber çalışmalılar.” şeklinde konuştu.  

 

Hurdacılığın geri dönüşüme ve ekonomiye olan katkılarının son derece fazla olduğunu belirten esnaflar bu mesleğin önemini vurguluyor. Armağan Güler'e ve Yılmaz Yılmaz Dikici’ye bize röportaj verdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

 

Haber & Fotoğraf: Oğulcan İrden

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00