Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SANAYİDE KADIN OLMAK

10.03.2022
Yaşam

“Erkek mesleği” kalıbını kim bilir daha önce kaç defa duymuşuzdur. Genellikle ''erkek mesleği'' olarak adlandırılan işlerde çalışan kadınlar, becerileri ile bu meslekleri yapmaya uzak olanlara örnek oluyor. Betül ve Pelin kardeşler erkek mesleği tabusunu yıkan kadınlarımızdan. Aydın Efeler ilçesinde yaşayan Kürekçi ailesi, babaları Turgut Kürekçi’nin vefatından sonra Güçlü Tarım Ev Aletleri adındaki demir fabrikasını üç kardeş işletmeye başladı. 2018 yılında Kürekçi tarafından kurulan fabrikanın başına, 2020 yılında babalarının vefatından sonra ayakta tutmak için Betül, Pelin ve İsmail kardeşler geçti.

“Sanayide olmak”
Her geçen gün daha fazla kadın, erkek egemenliğindeki işlerde çalışıyor.  Ailenin en büyüğü olan Betül Kürekçi, 2018 yılında babasının yanında bu işe başlamıştır. Sanayide olmayı şu kelimelerle dile getiriyor; “İlk girdiğim zamandan beri zorlanacağımı düşünmedim, kendime güveniyordum.  İlk görenler zaten çok şaşırıyorlar. Nasıl yapıyorsun falan diyorlar. Zaten basit bir iş aslında sadece dikkat gerektiriyor. Bir anlık dalgınlıkla kolunu elini kaybetme durumun var. Tehlikesi dışında olumsuz bir yanı yok, güç gerektiren bir durumda yok çünkü makine gücü ağırlıklı olarak kullanılıyor.” 

Adnan Menderes Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra önce muhasebeci olarak çalışan Pelin Kürekçi’nin daha sonra fabrika macerası başlayan Kürekçi sanayi de olmayı, “Muhasebe işlerine bakıyorum ayrıca yeri geldiğinde eldivenleri takıp sanayi kısmına da bakıyorum. Burada çapa tırmık üretiyoruz. Geniş bir ürün yelpazemiz yok ama devamlılığı olan ürünler üretiyoruz. Ben 1 yıldır buradayım. Paketleme, düzenleme, kıvırma, kesme, boyama, montaj, bükme gibi demir ile ilgili her şeyi yapıyoruz. Şuan ülke içinde hizmet veriyoruz ileriki dönemlerde yurtdışına e-ticaret olarak açılmayı da düşünüyoruz.” sözleriyle dile getirdi.

Her kadın yapabilir mi?
Tamamen erkek işi olarak görülen sanayi işlerini gözümüzde çok büyütmememiz gerektiğini dile getiren kardeşler, her kadının bu mesleği çok rahat bir şekilde yapılabileceğini, “Aslında her kadın yapabilir ama sürekli üstünün kirlenmesinden dolayı ya da demir kokusundan dolayı yapmayı tercih etmeyebilirler” diyerek dile getirdi. 

“Türkiye’de tek”
Çim tırmığını Türkiye’de imal eden tek firma. Daha önce ülkemize Çin’den ve Tayvan’dan ithal ediliyordu. Pandemiden sonra vergiler arttığından dolayı yurt dışından gelişi duran çim tırmığında şu an seri üretim şeklinde hizmet veren tek firma olarak alanda önemli bir konumda bulunmaktadır. Ayrıca çatal çapa, düz çapa, hobi set, ayarlı ayarsız tırmık üretimi de yapmaktadır.

 

Haber: Gözde Adıgüzel

Fotoğraf: Dilara Yerlikaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00