Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SANAYİDE BİR MÜZE

13.12.2022
Kültür Sanat

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde tornacılıkla uğraşan Kemal Göçgeldi, çocukluğundan beri topladığı eski eşyaları küçük dükkanında saklayıp zaman ilerledikçe bu eşyaları kullanarak dükkanını adeta mini bir müze haline getirmiş. Burada, eski koyun kırpma makasından tutun koyun derisinden yapılmış davula; zurna, kasetler, deve çanları, plaklar ve takvimler gibi daha nice eşyaya yer veriyor. 

 

Aydın’ın Efeler ilçesi İkinci Sanayi Bölgesi’nde 50 yıla yakındır tornacılık ile uğraşan 66 yaşındaki Kemal Göçgeldi, küçük yaşlardan itibaren topladığı eski eşyaları kullanıp dükkanında sergileyerek insanların ilgisini çekebileceği mini bir müze kurmuş. 

 

Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız ve eşya toplamaya ne zaman başladınız?

Çine’de doğdum büyüdüm. Askerliğe kadar orada yaşadım. İlkokulu okurken çırak olarak sanayiye de gidiyordum. Eski eşyalara olan ilgim sanayide başladı diyebilirim. Sanayide gördüğüm birçok şey ilgimi çekiyordu ve kullanılmayan eşyaları hemen alıyordum. Askerliğimi yaptıktan sonra çalışmam gerektiğini biliyordum. Ben de bir şeylerle uğraşmayı ve tamir etmeyi sevdiğim için tornacı dükkanı açtım. Küçük yaşlardan beri eski eşyalara hep ilgim olmuştur. Bir yerlere gittiğim zaman işime yarayabilecek veya beğendiğim şeyler varsa alıp dükkanıma koyuyordum. Hala eski eşyaları bulduğum zaman aynı şekilde alıp dükkanıma koymaya devam ediyorum. Özellikle küçükken mahalleden geçen eskiciler ilgimi çok çekerdi. Onlar geçerken hemen gider beğendiğim ne varsa alırdım. Eskiciler benim için çok kıymetliydi. Onlar sayesinde birçok kıymetli eşyayı buldum. Özellikle küçükken babamın ve dedemin kullanmadığı malzemeleri alıp saklardım ve o sakladığım malzemeleri hala dükkanımda  bulunduruyorum.   

 

Satın aldığınız eşyalar oldu mu?

Bazı eşyaları satın aldığım oldu evet. Özellikle dükkanımda takım olarak  birçok eşya bulunduruyorum. Bu eşyaların bazı eksik parçaları olabiliyor ben de parçaları tamamlamak için satın alıyorum. Eksik parçaları tamamladıktan sonra görsel olarak gözüme daha iyi görünüyor ve bu şekilde daha mutlu oluyorum. Eşyaların maddi değeri benim için hiç önemli değil. Fiyatı ne olursa olsun değerli bulduğum birçok şeyi hemen alıyorum. Eşyaları sadece satın almıyorum tabii, etrafımdaki insanlardan da birçok eski eşya hediye olarak geliyor. Hediye edilen eşyaları seve seve dükkanda sergiliyorum ve bu beni çok mutlu ediyor.

 

Eski eşyalar sizi ne kadar mutlu ediyor?

Dükkanım benim için çok şey ifade ediyor. Küçük yaşlardan beri topladığım eski eşyalardan hiç vazgeçmedim vazgeçeceğimi de sanmıyorum. Bu işten hiçbir zaman sıkılmadım ve bu işi bırakma düşüncem hiç olmadı. Günün büyük bir kısmını dükkanımda geçiriyorum. Herhangi bir sıkıntı olduğunda dükkana koşuyorum. Moralim bozuk olduğunda hatta hastalandığımda bile hastaneye gitmiyorum burası bana ilaç gibi geliyor. Kendimi çok iyi hissediyorum. Etrafımdaki insanlar dükkanımda bu kadar fazla zaman geçirdiğim için şaşırıyorlar. Eski eşyalarla birlikte olduğumda hep geçmiş aklıma gelir, anılar gelir, o yüzden eski eşyalar hep çok mutlu eder beni.  

 

Satın almak isteyen oluyor mu?

Eşyalarımı sadece dükkanımda sergilemek ve ileri nesillere bırakmak için bulunduruyorum. Herhangi bir kar amacım yok. Eşyalarımı hiçbir şekilde satmak istemiyorum. Çocukluğumdan beri biriktirdiğim bu eşyaları iyi ki de satmamışım. Satmadığım için çok mutluyum. Bu zamana kadar getirdiğim ve ilerideki nesillere bırakacağım için ayrıca mutluyum. Eşyaları satın almak isteyen çok oldu ve yüksek meblağlarda çok fazla teklif geldiği halde bunların hiçbirini değerlendirmedim. Eşyaları sevdiğim insanlara hediye ettiğim oldu. Akrabalarıma ve değer verdiğim insanlara özellikle hediye ediyorum ama satmıyorum. İnsanlar, istedikleri zaman gelip dükkanımı ziyaret edebilirler. Ziyaret eden çok kişi oluyor ve bu beni çok mutlu ediyor. 

Dükkanımda bulunan eski eşyalara ölene kadar sahip çıkacağım. Eşyalar benim için çok kıymetli. Eşyalarımı çocuklarıma bırakmak istiyorum ve bunun bir gelenek haline getirilmesini istiyorum. Eğer çocuklarım sahip çıkmazsa bu eşyaları bir müzeye bağışlamak istiyorum. 

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Şunu söylemek istiyorum, insanlardan ricam değerlerimize sahip çıkalım onların kıymetini bilelim. Bunlar ne olursa olsun maddi manevi değeri olsun fark etmez. Babalarımız, dedelerimiz hayatımızda var olan kıymetli şeyleri bize getirmişse biz de bu değerleri ilerideki nesillere bırakmalıyız.

 

İkinci Sanayi Bölgesi’nde tornacılıkla uğraşan Kemal Göçgeldi’ye dükkanında bulundurduğu bu güzel eski eşyalarla ilgili bize verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.

 

 

Haber & Fotoğraf : Ali Eren Değdaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00