Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SANATA AÇILAN YENİ BİR KAPI: KIZILCAKÖY

11.12.2022
Kültür Sanat

 

Aydın’ın ilk kâr amacı gütmeyen kültür ve sanat evi, her sanat dalına, sanatçıya yuva oluyor. Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde yer alan sanat evi; sanat sergisi, söyleyişi, eğitim gibi çalışmalarla faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy’de, Eylül ayından bu yana faaliyet gösteren Kültür ve Sanat Evi’nde, fotoğraf, resim çalışmaları, kitap söyleşileri gibi etkinliklerle sanatın farklı dallarına yer veriliyor. Ailesiyle birlikte kültür ve sanat evinin faaliyetlerini yöneten Hüseyin Kolay, burada sanata, sanatçıya, sanat severlere ve merak edenlere kucak açıyor. 

 

Sanata ve sanatçıya uzanan bir yol

Hüseyin Kolay, ilkokuldan üniversiteye geçene kadar, eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Ardından Mardin ve Diyarbakır’da öğretmenlik yapan Kolay, 14 yılın ardından tayin ile Aydın’a geldi. Fotoğraf ve sanat üzerine yaptığı çalışmaları Aydın’da devam ettirmek isteyen Kolay, “Bir süre buradaki birkaç dernekte fotoğraf üzerinde çalıştım. Geldiğimiz noktada ise kendimize ait bir mekân yarattık. Gayemiz ulusal ve uluslararası festivallerle, kültür sanata dair görsel sanatların her alanında etkinlikler yapmak, insanlara güzel anlar yaşatmak, sanatçı dostlarımızın yaptıkları çalışmaları kültür sanat sever dostlara ulaştırmaktır. Misafirlerimiz burada fotoğraf sunumlarını, sergileri geziyorlar, dolaşıyorlar, fikir alışverişinde bulunuyorlar. Kimseyi ötekileştirmeden, kâr amacı gütmeden bu işi icra etmeye çalışıyoruz.” sözleriyle ifade etti.

 

“75 yıldır tütmeyen bir ocak belki yeniden tüttü” 

Kültür ve sanatla ilgilendiği için böyle bir projenin hep aklında olduğunu söyleyen Kolay, sanat evinin oluşum sürecini, “Hayalimiz için bir mekânın olması lazımdı. Gönüllü olarak, otizm spektrumlu çocuklar için eski köy okulunun tadilatı dolayısıyla Kızılcaköy’e geldim. Tadilat sırasında, ‘neden bu düşümüzü köyde yapmayalım’ diye düşündük. Ardından burayı gördük. Fakat burası, yıkık dökük, kapısı, penceresi, elektriği ve suyu olmayan kötü bir evdi. Burayı yeniden canlandırıp, yaşama kattık. 75 yıldır tütmeyen bir ocak belki yeniden tüttü, elektriğe, suya kavuştu.” şeklinde özetledi.

 

“Bütün sanatçı dostlarımıza kapımız açık”

Herkese yer vermeye çalışıldığını ve her sanata bir yer olduğunu belirten Hüseyin Kolay, “Kültür sanata dair çalışmalar yapan bütün sanatçı dostlarımıza kapımız açık. 23 Eylül'de Aydın'daki Tralles Fotoğraf Topluluğu’nun etkinliğiyle başladık. Firdevs Posacı’nın suluboya resim sergisiyle devam ettik. Edebiyat dünyasının usta kalemlerinden Kemal Varol (Aşıklar Bayramı kitabının yazarı) ile imza günü yaptık. Yine Türk edebiyatının usta yazarlarından Cezmi Ersöz ile de imza şiir dinletisi yaptık. Akabinde de diğer etkinliklerimiz devam ediyor olacak.” dedi. 

 

“Düşümüz sanatın halk için yapıldığını göstermek.”

Sanat evinin henüz yeni doğduğunu ve zamanla büyüyerek adımlar atacağını belirten Kolay, Kızılcaköy halkının sanat evine olan ilgisini, “Şu an hem Aydın'da hem de Türkiye'de, Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evi diye bir yer olduğunu insanlar öğrenmeye başladı. Buraya sadece şehir merkezinden değil, köylerden de misafirlerimiz geliyor. Amacımız sadece şehir merkezinden değil, köyden insanların da etkinliklere, kültür ve sanata katkısını sunması. Kızılcaköy halkının kültür sanata bakış açısı da şekillenecek. Çevreden insanlar duyup gelmeye başlayınca merak ediyorlar. Bazı etkinliklere yüzlerce katılım oluyor, dolayısıyla merak ediyorlar. Kızılcaköy’den iki tane belgesel ve fotoğraf hikâye çalışmam var. İki gün boyunca Kızılcaköy ile ilgili bir vatandaşın yaşam öyküsünü çektik. Dolayısıyla, buranın yerlisi zamanla alışıyor, öğreniyor. Düşümüz, sanatın halk için yapıldığını göstermek, yapacağımız etkinliklerle de burada güzel vakitler geçirmek.” sözleriyle değerlendirdi. 

 

“Temennimiz yerel, ulusal ve uluslararası boyutta var olmak”

Kültür ve Sanat Evi’nde  yer alan resim, fotoğraf sergisi ve etkinlikler için hiçbir sanatçıdan hiçbir ücret talep edilmediğini ve çalışmaların gönüllülük esaslı olduğunu belirten Kolay, “Kâr amacı gütmeyen bu kültür sanat evinin giderleri, buraya gelenlere verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyle karşılanıyor. Amacımız, kültür sanata dair etkinliklerle misafirlerimizin güzel vakit geçirmesi, haftanın yorgunluğunu atması. Kültür sanat evinin hem ulusal hem uluslararası etkinliklere kucak açması, herkesin gelip burada etkinlik yapması ise düşümüz. Bunu zaman gösterecek. Sahneye böyle çıktık, şu an için oyun devam ediyor. Perdenin ne zaman kapanacağını bilemeyiz ama umarız perde kapanmaz.” sözleriyle, sanat evinin uzun süreli olması yönündeki isteğinin altını çizdi.

 

“Kültür sanata daha fazla değer verilmeli”

Kültür sanatın, insanların ruhuna hitap ettiğine ve dinlendirdiğine inandığını vurgulayan Kolay, “Bir öğretmen olarak çoğu zaman okulda öğrenilenlerin dışında, kültür sanatın, çocukların ve yetişkinlerin dünyasında  önemli bir yerde olduğunu düşünüyorum. Sanat yaşantımızda sosyal ve psikolojik gelişim açısından çevre edinme, girişimcilik, sosyalite gibi katkılar sağlıyor. Bu sebeple kültür sanata daha fazla değer verilmeli ve daha çok içinde olunmalı.” ifadeleriyle cümlelerini sonlandırdı.

 

Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evi, toplum ve sanat için kar amacı gütmeden faaliyetlerine devam ediyor.

 

Haber: Evrim Tuna Şahin

Fotoğraf: Harun Kahya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00