Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SAÇ DÖKÜLMESİ VE ALTINDA YATAN SORUNLAR

02.04.2023
Sağlık

 

Saç dökülmesi, geçmişten beri süregelen ve insanları tedirgin eden bir sorundur. Özellikle günümüzde insanların çoğu saç dökülmesi konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Saç dökülmesi sorunu hakkında detaylı bilgi edinebilmek için Ankara Şehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Öğüt ile röportaj gerçekleştirdik.

 

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama olarak 100-200 bin saç teli bulunur. Saç dökülmesinin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Cilt hastalıkları, aşırı gergin ve stresli olma durumu, genetik gibi  faktörler saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Saç dökülmesinin altında yatan neden bir uzman tarafından belirlenmez ve yanlış uygulamalar yapılırsa bu durum kelliğe ve saç derisinde başka rahatsızlıklara yol açabilir. 

 

Saç dökülmesi nedir?

Çoğu kişi için moral bozucu bir durum olan saç dökülmesi, aslında insanların saç sağlığı için oldukça yararlıdır. Saç dökülmesi ve yeniden uzamayla zayıflamış saç telleri yenilenir. Dolayısıyla daha sağlıklı ve iyi hale gelir. Aslında, çöküş ve yeniden büyüme arasında belirli bir denge olmalıdır. Ortalama bir insanın kafa derisinde yaklaşık olarak 100 bin saç teli bulunur. Bu sayıya göre ortalama bir insanın yaklaşık olarak günde 100 saç telini kaybetmesi oldukça normaldir. Bunlar genellikle saçı yıkamak veya taramaktan kaynaklanan dökülmelerdir.

 

Çeşitli cilt hastalıkları, aşırı gergin ve stresli olma durumu, genetik faktörler, çeşitli kimyasal maddelere maruz kalma ve yetersiz beslenme nedeniyle de saç dökülmesinde artışlar yaşanabilir. Bu nedenlerden dolayı insanların iki ay gibi bir sürede saç dökülmesi yaşaması normal karşılanabilir. Fakat bu süreden sonra saç dökülmesi devam ediyorsa, kişi hemen bir uzmana başvurmalıdır. Çünkü saç dökülmesinin temel nedeni belirlenemezse, kişinin saç derisinde bölgesel saç dökülmesi ve kelliğe yol açan hastalıklar gelişebilir.

 

Erken yaşta saç dökülmesinin nedeni nedir? 

Mevsimsel değişiklikler, saç tipine uygun olmayan ürünler, psikolojik etkenler, sınav stresleri, kimyasal saç tedavileri, alerjiler, hormonal bozukluklar, dahili hastalıklar, doğum veya kemoterapi ve demir konsantrasyonunun düşmesi gibi nedenlerle saç dökülmesi görülebilir. 

 

Saç dökülmesinin hızlandığını fark eden gençlerin ne yapması gerekir?

Saç dökülmesinin nedeni bilinmeden, görülen her ilacın ve şampuanın kullanılmaması gerekir. İlk iş olarak bir dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Daha sonra saç dökülmesinin nedenini öğrenildiğinde ona göre bir tedavi uygulanır ve yol haritası çizilir.

 

Saçın nasıl kullanıldığı saç dökülmesini tetikler mi?

Saçınıza nasıl baktığınız ve şekillendirdiğiniz, saçınızın büyümesini ve canlılığını etkileyebilir. Isıtılmış aletler, sürekli bir şekilde perma ve fön makinesi gibi saç şekillendirme işlemleri yapmak saçınızın sağlığını kaybetmesine neden olabilir. Sık şampuanlama yapmak, yeni saçların büyümesini engelleyebilecek olan saç köklerini zorlar. Elastik bantlar ve tokalar gerektiren sıkı saç modelleri de saçınızı strese sokabilir. Ayrıca saçlarınızı aşırı derecede taramaktan kaçınmalısınız.

 

Erkek tipi saç dökülmesi nedir?

Erkek tipi kellik, kelliğin başın üst kısmında başladığı anlamına gelir. Tepedeki saçlar zamanla incelir ve saç derisi açığa çıkana kadar dökülür. Taç bölgesindeki saçlar seyreldiğinde kafada yuvarlak açık  bir alan belirir. Bazen saç dökülmesi, saç köklerinde başlar. Bu tip saç dökülmesine erkek tipi kellik denmesinin nedeni, erkeklerin saçlarının belirli bir bölgede yoğun olarak seyrelmesidir. Erkek tipi kellik, çoğunlukla genetik faktörlere bağlıdır.

 

Sigara kullanımı, beslenme alışkanlıkları, stres, uyku bozuklukları, cilt sorunları, vitamin eksikliği, hormonal bozukluklar ve ilaç bağımlılığı saç dökülmesine neden olan faktörlerdendir. Erkek tipi saç dökülmesi, ağırlıklı olarak 15-30 yaş aralığında görülür.

 

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Bir dermatoloji uzmanı tarafından teşhis konulduktan sonra tedavi takibi yapılır. Gerekirse vitamin takviyesi yapılır, protein takviyeli besinler kullanılabilir, hormonal dengesizlik olursa hastalık tedavi edilir. Doğru teşhis ve tedavi ile saçlar normale dönebilir.

 

Saç dökülmesi tedavisi nasıl yapılır?

Günümüzde bilinen yöntemler sayesinde saç dökülmesini yavaşlatmak ve kişinin mevcut saçlarının sağlığını iyileştirmek mümkündür. Ancak saç dökülmesini tamamen durdurabilecek bir yöntem henüz bilinmemektedir. Çeşitli ilaçlar kullanarak ve alanında uzman bir dermatoloğun tavsiyelerine göre hareket ederek, kişinin zayıf saçları güçlendirilir ve dökülmesi önlenebilir. Fakat bu tür ilaçlarla saç dökülmesini az da olsa yavaşlatmak için ilaçları aksatmadan kullanmak gerekiyor. Bu da bazı istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.

 

İlaç kullanımının yanı sıra saç mezoterapisi yöntemi de saç dökülmesi yaşayanlar için etkili bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde çeşitli vitamin, mineral ve besinler minik iğneler kullanılarak saça enjekte edilir. Enjeksiyon işleminden sonra kişinin saç derisine masaj yapılır. Bu işlem kişinin saç derisinin durumuna göre yaklaşık 7-8 seans sürer. Böylece saçın görünümü daha parlak ve canlı hale gelirken, dökülen saçlar da daha güçlü ve sağlıklı hale gelir. Bu tedaviler de işe yaramadığı takdirde hastalara saç ekimi yöntemini tavsiye ediyoruz.

 

Saç dökülmesi şikâyeti ile size gelen genç hastalarınıza verdiğiniz tavsiyeler nelerdir?

Stresten uzak bir yaşam ve dengeli beslenme ile başlamalısınız. Daha sonra dermatolog muayenesi ve doktorun önerdiği dermokozmetikler (krem, jel, losyon, şampuan) yardımıyla saç dökülmesi mümkün olduğunca azaltılabilir. Ancak bu yöntemler, dökülmeyi yüzde yüz olarak durdurmasa da saç dökülme hızını yavaşlatıyor.

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Öğüt’e röportajımıza vakit ayırdığı ve aktardığı değerli bilgileri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Haber: Kerem Cabbar

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00