Gebelik, anne adayının fizyolojik olarak normal ve yorucu dönemi olarak değerlendirilmelidir. Anne ve bebekle ilgili beklenmeyen hastalıklar gebeliği riske atabilir. Gebelik sürecinde anne ve fetüs sağlığının yakından takip edilmesi gerekiyor.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bölümünde çalışan Doç. Dr. Fedi Ercan ile riskli gebelikler üzerine röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
1979 doğumluyum. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. İhtisasımı Ankara Doğum Evinde yaptım. 2012'de Perinatoloji yan dal eğitimi almaya hak kazandım. 2017'de Perinatoloji yan dal uzmanı oldum. Şu an Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bölümünde görev yapmaktayım.
Perinatoloji nedir?
Her 100 gebeliğin yaklaşık olarak 10 ila 15'i riskler barındırır. yüzde 80’inde anne hiç sorun yaşamadan gebeliğini tamamlarken, %20’sinde anne veya fetüs kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Perinatoloji, anne ve fetüs kaynaklı sorunların oluşumunda teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulayan bilim dalıdır. Bunun eğitimini alan hekimlerimiz ise perinatoloji uzmanlarıdır.
Anne karnındaki rahatsızlıklar için uyguladığınız tedavi yöntemleri nelerdir?
Anne karnında tedavi edilemeyen hastalıklar vardır. Bunlar, ölümcül olarak nitelendirdiğimiz hastalıklardır. Gebelik daha fazla ilerlemeden sonlandırma işlemi uygulanmaktadır. Anne karnında tedavi edilebilen hastalıklar da vardır. Bunlar, ikizden ikize kan nakli, ikizler arası kan çalma veya anne karnında aşırı kansız kalan bebeğe kan verme işlemi gibi yüksek bilgi ve beceri gerektiren tedavi yöntemleridir.
Gebelik hangi durumlarda risklidir?
Öncelikle, annenin birtakım kalp, akciğer ya da beyindeki rahatsızlıkları anneyi gebelik esnasında sıkıntıya sokabiliyor. Gebelik, kadın vücudunu zorlayan bir süreçtir. Bu kronik rahatsızlıklar gebelik sırasında daha da şiddetleniyor. Buna bağlı olarak anne adayını ciddi olarak etkilediği gibi hayatî tehlike de oluşabiliyor. Örneğin, anne koroner kalp hastası ise gebelik kalp üzerindeki yükü artırır ve anne adayının kalbi ile ilgili birtakım problemler ortaya çıkabilir. Diğeri ise bebekle ilgili durumlardır. Bebeğin zekâsında özre neden olan problemler veya organlar ile ilgili ortaya çıkan birtakım olumsuz durumlarla karşılaşıyoruz. Periyodik anlamda bebek 3 veya 3,5 aylıkken muayene esnasında teşhisini koyabildiğimiz hastalıklardır.
Riskli ve yüksek riskli gebeliğe ne sebep olur?
En temel risk anne adayının mevcut hastalığı varken ve bu kontrol altına alınmadan gebe kalmasıdır. Örneğin şeker hastası bir kadının hastalığı kontrol altına alınmamışken gebe kalmasıdır. Bu durum hem anne adayını hem de bebeğini riske atmış olur.
Amniyosentez testi ile hangi hastalıklar tespit edilmektedir?
Amniyosentez, bebeğin genel olarak genetik hastalığının olup olmadığını anladığımız testlerden bir tanesidir. Amniyosentez dışında uyguladığımız başka testler de bulunmaktadır. Amniyosentez ile bebekte genetik anlamda olabilecek neredeyse tüm hastalıklar teşhis edilebiliyor. Hamileliğin 4. veya 5. aylarında uyguladığımız, bebeğin anne karnında yüzdüğü sudan örnek alınarak yapılan bir işlemdir. Alınan numuneyi genetik laboratuvara gönderiyoruz. Burada biyoteknolojik yüksek aletler bebeğin DNA'sını, kromozom yapısını, normal olup olmadığını, anormallik varsa neden kaynaklı olduğunu teşhis edebiliyor. Kısacası aklımıza gelebilecek tüm kalıtsal hastalıklara tanı koyabiliyor.
Riskli gebelik takibinde neler yapılmalı?
Riskli gebelik takibi mutlaka perinatoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Normal bir gebelik geçiren anne adayı gebelik süresince 8 veya 9 kere doğum uzmanına gitmeli. Tabii riskli gebeliklerde bu sayı 20'nin üzerine çıkabiliyor. Riskli gebelik takibinde hekimin önerdiği beslenme takvimine uyulmalı ve muayene takibine de dikkat etmelidir.
Anne yaşı gebelikte bir risk faktörü mü?
Anne yaşı gebelikte çok önemli bir risk faktörüdür. 35 yaş üzerinde olması durumunda ileri anne yaşı olarak tanımlıyoruz. Tabiri caizse yumurtalıklar daha bayat olabiliyor. Ve buna bağlı olarak bebeklerde birtakım problemler ortaya çıkıyor.
Anne adaylarına verebileceğiniz en önemli tavsiyeleriniz nelerdir?
Anne adayları özellikle gebe kalmadan iki ay önce kadın hastalıkları uzmanına giderek muayene olmalıdır. Gebeliğe engel bir durum olup olmadığının net bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Rutin bir gebelikse ve risk faktörüne girmiyorsa kadın doğum uzmanına muayene olmaları gerekir. Fakat hamileliğin 12. ve 22. haftalarında bir Perinatoloji uzmanına gitmelidirler. Riskli bir gebelik ise, anne hamilelik süresince Perinatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Yapmış olduğumuz röportaj ile hamilelikte ne tür desteklere ihtiyacımız olacağını ve bunlarla nasıl baş edilebileceğini öğrendik. Riskli gebelik sürecinde sağlıklı bir hamilelik geçirmek için yapılması gereken altın kuralları sıralamış olduk. Doç. Dr. Fedi Ercan’a bize vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
Haber: Göksu Ocaklı
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...