Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


RAP MÜZİĞİ: SINIRSIZLIĞIN İFADE BİÇİMİ

08.11.2023
Kültür Sanat

 

Rap müziği güçlü sözlerin ritmik bir şekilde sunulduğu ve sokak kültürünün bir yansıması olan bir müzik türüdür. Sanatçılar yaşamlarından ve toplumsal konulardan ilham alarak güçlü sözler yazarak ritmik bir şekilde sunarlar. 

 

Türkiye’nin rap sahnesinde azımsanmayacak bir kitleye sahip olan Aydınlı Rap Sanatçısı  Feta, kendine özgü tarzıyla bu müziği icra ediyor. Yaklaşık 7 yıldır profesyonel düzeyde kayıtlarını alan, müzik endüstrisinde yeni bir soluk ve taze bir perspektif getiren  Feta rap müziğe olan merakını, günden güne yükseliş hikayesini, bugünlere nasıl geldiğini bizlere aktardı.

 

Rap müziğe merakın nasıl başladı?

13 yaşındayken, kuzenim bana içinde Sagopa Kajmer’in şarkılarının olduğu bir CD verdi ve rap müziğe ilgi duymaya başladım. Rap müziğe Sagopa Kajmer dinleyerek başladım diyebilirim. 14 yaşındayken lisede, sınıfta  rap müzik ile ilgilenen bir arkadaşım vardı. Onun kayıtlarını aldığı stüdyoya giderek ilk kaydımı almıştım. 3 yıl boyunca sadece söz yazarak ve sürekli rap şarkıları dinleyerek kendimi geliştirdim. Üniversiteye geçtiğimde ise profesyonel kayıtla ilk parçamı yayınlayarak müzik  serüvenime resmen adım attım.

 

Rap müziğin senin hayatındaki yeri ve başlangıç hikayen nedir?

Tabiri caizse rap müzik benim hayatım desem yeridir. Hayatımı, kazancımı sağladığım, beni ben yapan en büyük etkendir. Aslında bir meslekten ziyade benim için yeri geliyor içimi döktüğüm dostum, sevincimi paylaştığım en değerli arkadaşım oluyor. 

Liseyi bitirdikten sonra, müzikle uğraşabilmek için gerekli ekipmanları babam sayesinde temin ettim. İlk adımım, internet üzerinden gelir elde edebileceğim içerik üreticiliği yapabileceğim platformlar araştırmak oldu. En çok bilinen bir içerik üreticisi sitesinde kendi profilimi oluşturduktan sonra çeşitli markalara veya sitelere şarkı sözü yazıp satarak bu işten ilk paramı kazanmıştım. Müziğimi  icra ederken aynı zamanda içerik üreticisi olarak  da  iki işi beraber yürütmeye başladım. Firmalara reklam şarkıları yapıyoruz ve akılda kalıcı jenerikler hazırlıyoruz. Bunun dışında 8 yıl aşçılık okudum, aşçı olarak da çalıştığım  mekanlar olmuştu ama şu an odak noktam kendi şirketlerim ve rap müziğimdir. Şu ana kadar da 7 tane paylaştığım parçam bulunmakta ve yakın zamanda çok geniş bir albüm yayınlayacağım.

 

Seni diğer rapçilerden ayıran nedir?

Beni diğer rapçilerden ayıran özelliğim, arkadaş çevremin bağlama, ney, gitar gibi enstrümanlar çalıyor olmalarıydı ve ben rap müzikten ziyade her tarzda müziği okuyabiliyorum. Örnek veriyorum hicaz, kürdi, nihavend makamlarını da okuyabildiğim için, beni diğer rapçilerden ayıran bir özellik olduğunu düşünüyorum.

 

Rap müziğindeki en gurur duyduğun anı bizimle paylaşır mısın?

Üniversite döneminde içerik üreticiliği işini bir üst seviyeye taşımıştım. Ali Sunal'ın oynadığı BKM’nin “Hareket 8” adlı filmine, klibim ile destek verdim. Bunun üzerine ünlü bir televizyon kanalının magazin programına çıkmıştım. 18 yaşımda böyle bir sıçrama yapmış olmam çok gurur verici bir şeydi benim için.

 

Rap müziğine başlamak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Artık günümüzde herkesin  müzik yapmaya erişebilecek ortamları oldukça fazla. En önemli tavsiyem hemen yaptıkları şarkıları yayınlamak yerine bol bol yazsınlar, kitap okuma alışkanlığı edinsinler ki kelime dağarcıkları gelişsin. Hazır olduklarını tam anlamıyla hissettikleri anda başlasınlar. O anki en çok tercih edilen tür üzerine şarkılar yapıp müzik hayatlarına başlamalarını tavsiye ediyorum. 

 

Profesyonel anlamda ilerlemeyi hedeflediğiniz alanlar nelerdir?

1 yıl gibi bir sürede beklenmedik abone sayılarına  ulaşmam ile birlikte kendi reklam şirketimi kurdum, sadece yurt içi değil yurt dışına da besteler ulaştırmaktayım. O yüzden müzikal olarak şirketimi büyütmek, sosyal medya hesaplarımda ulaştığım kitleyi  katlamak ve daha kaliteli işler yapmak adına her gün çalışmalar yapıyorum. Bu alanda çok sevdiğim bir rapçinin sözü vardır; “ Hayatın en dibinden en üstüne tek başına” mottosuyla bu günlere geldim. Hiçbir zaman vazgeçmedim her geçen gün daha fazla bilgi edinip bunları her zaman sevenlerimle paylaşıyorum.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Normalde ilk başlarda aşçılık mesleğini yapıyor olsaydım müzikten çok daha fazla kazanabilirdim ama şu an icra ettiğim rap müziğe bağlı kalarak, kendime ait olan şeyleri kelimelerle insanlara sunmak ve öldükten sonra da arkamda şarkılarımı bırakabilmek için müziğimi yaparak iz bırakmak istiyorum. 

 

Rap müziği hayatının bir parçası olarak icra eden, asıl ismini hayranlarından gizemli bir şekilde saklayan Feta’ya bizlere vakit ayırdığı için teşekkür ediyor, müzik kariyerinde başarılar diliyoruz.

 

Haber: Mustafa Çölyen

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00