"Kitaplarım bana yetecek kadar büyük bir krallıktır" der William Shakespeare. Farklı dünyaları keşfetmek, yeni yolculuklara çıkmak, hiç olmadığımız, olamayacağımız karakterleri yaşamaktır kitap sayfalarını okuyup çevirmek. Dünya denilen yuvarlak rüyada hepimiz yaşadıkça, okudukça hayatın anlamına ulaşmaya, yeni şeyler keşfetmeye çalışırız.
Kitapların büyülü havası bize hayata dair fikirler verirken; aynı zamanda yeni yollar da keşfetmemizi, dünyaya dar pencereden değil, geniş bir perspektiften bakmamızı sağlar. Her kitapta bazen bir fabrika işçisi, bazen çocuğunu yitirmiş bir kadın, bazen de Sibirya soğuğunda palto almaya çalışan bir genç olarak buluruz kendimizi. 37 yaşındaki Medeni Yılmaz, 6 yıldır ikinci el kitapçılık yapıyor. "Sahaflık daha ileri bir mevzudur, henüz o seviyeye gelemedim" diyen Yılmaz, "Askerin Dönüşü" adlı masal kitabıyla başladığı serüvenini bizlerle paylaştı.
Masal kitabıyla başlayan yolculuk
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Medeni Yılmaz, İzmir'in Kordon ilçesinde "Pia" adını verdiği kitabevinde binlerce kitabı okurlarla buluşturuyor. İlkokul ikinci sınıftan beri yüzlerce kitabın sayfalarında gezinen Medeni Yılmaz, "İlk olarak 'Askerin Dönüşü' adlı bir masal kitabı okumuştum. Çok etkilenmiştim. Sonra hikâye, roman şeklinde ilerlemeler kaydettim. Daha sonra nitelik açısından değerli kitapları okumaya çalıştım, hâlâ çalışıyorum. İlgi alanlarımı da geniş tutmaya gayret gösterdim. Toplumu, çevremizi daha iyi anlamak adına sosyoloji üzerine okumalar yapıyorum" dedi.
"Okumak hep baki kalacaktır"
Geçmiş yıllara göre toplum olarak daha az kitap okuduğumuzu kaydeden Yılmaz, "Teknolojinin gelişimi okuma hızını biraz sekteye uğrattı. Bunu kitap satışlarından da anlıyoruz. Ancak şöyle bir şey de var. Bu bir geçiş dönemi. İnsanlar yine okumaya başlayacaktır. Çünkü okumak baki kalacaktır. Ben yeni nesil konusunda çok da umutsuz değilim. Sadece heyecanlı bir nesil olduğunu düşünüyorum. Keşfetmeye merakları var. Onlar için internet, keşfedilen bir mecra ama neticede yeni nesil okuyor bana göre. Hatta okurlarımızın da çoğunluğu yeni nesil" diyerek Z kuşağına güvendiğini belirtti.
Kişisel gelişim kitaplarına da değinen Medeni Yılmaz, "Aralarından çok farklı şeyler çıkabiliyor. Direkt kişisel gelişim adıyla kitap çıkaran da var. Erich Fromm'un Sevme Sanatı kitabı da kişisel gelişim olarak değerlendirilebilir. Ancak bu türler psikoloji, sosyoloji alanına da giriyor. Frued'un kitapları da psikolojik analiz kitaplarıdır. Ancak kimilerine göre kişisel gelişim olarak değerlendirilir. Biz onları kendi türlerine göre ayırıyoruz. Bazı kitaplar da kişisel gelişim olarak geçebiliyor ancak tamamen bir şeylerin suistimal edildiğini anlıyoruz. Ayrıca oldukça fazla kitlesi var bu kitapların. Ruh bilimi ve astroloji kitapları da bu kategoriye girebilir" ifadelerini kullandı.
"Sahaf ve kitabevi ayrımını iyi yapmak gerek"
Türkiye'de sahafçılık ve kitabevi ayrımının yanlış yapıldığına değinen Yılmaz, "İnsanlar her ikinci el kitabevini sahaf zannedebiliyor. Ben de ikinci el bir kitapçıyım. Kendimi hiçbir zaman sahaf olarak addetmedim. Çünkü sahaflık biraz daha deneyim, bilgi ve birikim isteyen bir konu. Sahaf hem Osmanlıca bilmek durumunda hem de bazı yabancı dilleri de bilmek durumunda bana göre. Ben de bu doğrultuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Osmanlıca biliyorum, İngilizceyi de gayet iyi biliyorum. Şimdi de farklı alfabeler öğrenmeye çalışıyorum. Kiril alfabesini öğrendim, Yunan alfabesine de çalışıyorum. Bu sayede o dillerdeki kitapları da rahatlıkla okuyabilir ve okura da kitabın içeriğini sunabilirim" dedi.
166 yıllık deri ciltli bir eser
Son olarak rafların arasındaki en eski kitabın 1856 yılına ait olduğunu belirten Medeni Yılmaz, “Adı, Karşılaştırmalı Filoloji. Fransızca bir kitap. O dönemlere göre çok ileride bir kitap çünkü 1800'lü yıllarda filoloji günümüzdeki kadar pek gelişmemişti. O yıllarda böyle bir eserin yazılması çok değerli. Bu esere kimler dokunmuştur kim bilir. Belki bir prens, belki bir asker, belki ünlü bir filolog... Bunun hissi bambaşka oluyor. Ayrıca kitabın kalitesi de çok etkileyici, orijinal deri cilt halinde yapılmış" diye ekledi.
6 yıldır kitabevini işleten Medeni Yılmaz, genç okurlara güvendiğini söylüyor. Teknolojinin getirdiği aksaklıkların bir geçiş süreci olduğunu belirten Yılmaz, raflardaki on binlerce kitabı okurlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor.
Haber & Fotoğraf: Batuhan Yavuz
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...