Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


PAZAR SEPETİNDEN SAHİL ŞEMSİYESİNE ILICABAŞI DAMGASI

26.12.2021
Kültür Sanat

Ilıcabaşı Mahallesi Türkiye’nin sepet üretim merkezi oldu. Aydın’ın Efeler ilçesinin 2 bin 500 nüfuslu Ilıcabaşı Mahallesi’nde yaşayan Roman aileler geçimlerini yaptıkları el emeği göz nuru sepetlerle sağlıyor. Nüfusun yüzde 80’inin sepetçilik yaparak geçimini sağladığı mahalle adeta Türkiye’nin sepet üretim merkezine dönüştü. Sokaklarda ve kaldırımlarda kargı ve söğüt dallarını işleyerek sepet yapan Ilıcabaşılı Romanlar, sokak ve caddeleri adeta bacasız birer fabrika gibi kullanıyor. Yaklaşık bir asırdır sürdürdükleri baba mesleği sepetçiliği ile bir yandan unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatan Romanlar bir yandan ise bu sanat ile aile geçimlerine katkı sağlıyor. 7’den 70’e herkesin üretime destek verdiği mahalle adeta Türkiye’nin sepet üretim merkezi haline gelmiş durumda.

Sepet örmede kullandıkları kamış, kargı ve söğüt dallarını Menderes Nehri kenarlarından ve ovalardan toplayan mahalle sakinleri daha sonra rahat soyulması için küvete koyup ıslatıyorlar. Çubuktaki kabuk yumuşayınca elleriyle tek tek soyuyorlar. Bu işlemlerden sonra  işlemeye hazır hale gelen kamışlardan el emeği ile meyve sepeti, masa, sandalye, tabure, market sepetleri, plaj şemsiyeleri, koltuklar, masalar, piknik sepetleri, ekmek sepetleri ve nişan sepetleri gibi birçok ürün üretiyor. Türkiye’nin her iline sepet örgü eşyalar gönderen Ilıcabaşı’nda yapılan sepet şemsiyeler ise tatil yörelerinde plajları süslüyor. Yapım süreleri farklılık gösteren sepetler 100 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, süs eşyaları 3 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Evlerini atölye gibi kullanan Ilıcabaşılıların ördüğü sepetler ise Türkiye’nin her köşesinden rağbet görüyor.

 

“Türkiye’nin sepet üretim merkeziyiz”

Yaptıkları sepetlerle Türkiye’nin sepet üretim merkezi haline geldiklerini belirten Aydın Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Abdül Aydeniz, mesleği severek yaptıklarını söylüyor.

Yapılan el emeği ürünlerin Türkiye’nin turistik il ve ilçelerinde satıldığını belirten Federasyon Başkanı Aydeniz, “Doğma büyüme Aydın Ilıcabaşlıyım, evliyim, 3 çocuk sahibiyim. Sepetçilik dedemizden kalma bir meslek. Kendimi bildim bileli bende bu işi yapıyorum ve çok seviyorum işimi. Unutulmaya yüz tutmuş sepetçilik sanatı şu an Aydın’da Ilıcabaşı Mahallesi’nde 3 bin Roman vatandaşımla bu sanatı yapmaktayım. Oğullarım, gelinlerim eşim, akrabalarım hepsi bu işi yapıyor. Kendi işimizde, kendi aşımızdan memnunuz. Siparişlerimizi genelde sahil bölgesine gönderiyoruz. Marmaris, Bodrum, Antalya, İzmir, İstanbul gibi. Türkiye içerisinde hemen hemen bütün şehirlere gönderiyoruz. Sahildeki gördüğünüz bütün plaj şemsiyeleri bizim elimizden çıkmıştır. Bunlar haricinde büyük alışveriş merkezlerinden de sipariş alıyoruz yumurta sepeti, tezgah, teşhir sepetleri... Üniversiteli genç arkadaşlarımız kitaplık olarak da ürünlerimizi alıp kullanıyorlar. Yaptığımız işten gayet memnunuz bir tek memnun kalmadığımız taraf ham maddesini bulamıyoruz. Artık hasırcılık eskisi gibi doğa yağmurlarında oluşmadığından dolayı hasırcılık oluşumunda sıkıntı yaşıyoruz.” dedi.

 

“Severek sürdürüyoruz”

Mahalle sakinlerinden üniversite mezunu 37 yaşındaki Zafer Yanar ise, çocukluğundan bu yana bu mesleği sürdürdüğünü anlattı.

Mesleği sürdürmekten oldukça memnun olduğunu ifade eden Yanar, “Kendimi bildim bileli hep bu işi yapmak istemişimdir. İşimden gayet memnunum. Büyüklerimizden kalma bu mesleği severek icra ediyorum. Fakat çocuklarımın bu işi yapmalarını istemiyorum. O yüzden onlara göstermek istemiyorum ama 14 yaşındaki oğlum Dursun Yanar da benim gibi çok seviyor bu işi. O da şimdiden merak sardığı bu işi yapmak istiyor.” diye konuştu.

 

Haber & Fotoğraf: Belçim Kılıckıran

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00