Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


PATİDEKİ MUTASYON: POLİDAKTİLİ

13.11.2022
Sağlık

Hayvanlar, insanların en yakın dostu olarak bilinir. İnsanlarda bulunan virüsler, enzimler ve hastalık mekanizmaları aynı şekilde hayvanlarda da görülebilir. Bu açıdan bakıldığında polidaktili (Çok parmaklılık) insanlardan sonra  nadiren köpeklerde de görülmesi üzerine konuya ilişkin Veteriner Hekim Kerim Uzun ve Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş ile görüştük. Hekimlerimiz ile görüşme esnasında köpeklerde polidaktili görülmesinin yanı sıra hayvanlar ile ilgili doğru bilinen yanlışlar ve barınaklara yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

İnsan doğasının bir parçası olan ve insanlara her alanda eşlik eden hayvanlar da kainatın birer parçasıdır. Hayvanlar ve insanlar arasında  duygusal ve yaşamsal açıdan benzerlik görülebilir. Öyle ki bazen benzer duygular, bazen benzer yaşamsal aktiviteler (Oynamak, dinlenmek, yemek yemek gibi) görülebilir.  Hekimlerimiz ile yaptığımız görüşmede polidaktili,  pitbul cinsi köpekler, hayvanların aşılanma süresi, mikroçip ve sokak  hayvanları konularını ele aldık.

 

Polidaktili (Fazla parmaklılık) nedir?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 2016 yılı mezunu Veteriner Hekim Kerim Uzun’un açıklamalarına göre, “Polidaktili doğuştan el ya da ayaklarda normalde olması gerekenden daha fazla parmak bulunması durumuna denir” diyerek anne karnında doğuştan bir mutasyon sonucunda oluştuğunu, el ya da ayak gelişimindeki sorunlar olarak nitelendirdiğini aktardı.

 

Köpeklerde nadir rastlanan polidaktili hastalığının tedavisi

Polidaktili hastalığının görüldüğü her köpeğe müdahale etmediklerini söyleyen Veteriner Hekim Kerim Uzun,  “Müdahale durumu değişkendir. Zararı yoksa pek önem arz etmez ama hayvanı rahatsız ediyorsa ve yürüyüş bozukluğu söz konusuysa müdahale edilebilir” dedi. Bunun üzerine “Bazı av köpeklerinin mutasyon sonucu değil de tamamen genetikten gelen bir özellik olduğunu, yaradılış gereği altı parmak bulunması  normaldir” diyerek konuya açıklık getirdi. 

 

Kedi ve köpeklerde aşılama süreci nasıl olmalı?

Türkiye’de görülen kuduz vakalarından sonra hem kedilerin hem köpeklerin belli başlı sürelerle aşılanması gerektiğini ve bu aşının polidaktili hayvanlar için de geçerli olduğunu vurgulayan Veteriner İlayda Çetinbaş, “İlk başta  hayvan yavruyken  aşılamaya başlamak gerekir. İç dış parazit ve karma kuduz aşıları ile aşılanmalı. İki aylık periyotta iç, dış parazitler kontrol edilir. İç parazit teania (Kancalı kurtlar) dış parazit bit kene için koruma sağlar. Diğer karma ve kuduz aşıları, insan sağlığını koruma amaçlı önem arz ediyor.” Parazitler konusunun oldukça geniş olduğunu söyleyen Çetinbaş, “Endoparazitler içerisinde önemli olan ve kadınlara geçebilen bir parazit türünden söz edebiliriz. İnsanlara ciddi anlamda sorun yaratabilecek bir parazit türüdür. Bu sebeple aşılar önem arz etmektedir” dedi. Polidaktili hayvanlar da başta olmaz üzere, hayvanların  hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde aşılanmanın yapılması gerektiğini ifade etti. Kuduz aşılanması için konuyla alakalı konuşan Çetinbaş, “Köpeklerde kuduz aşısı genellikle ilk 12 haftayı tamamladığında ve sonrasında köpek üç, dört aylıkken yapılmalı. İlerleyen zaman diliminde gerekliliğe bağlı yetişkin dönemlerinde de kuduz aşısı vurulmalıdır. Daha sonra hem hayvan açısından hem de insan açısından geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” diye belirtti.

 

Sokak hayvanları için doğru olarak bilinen yanlışlar nelerdir?

Sokak hayvanlarını  çok beslemenin onlara yapılmış bir kötülük olarak gördüğünü söyleyen Veteriner Uzun, “Özellikle polidaktili ve benzeri hastalıklar taşıyan  hayvanların aşırı duyarlılıktan gelen yanlış beslenmeleri obeziteyle beraber bir çok hastalığın doğmasına sebebiyet vermektedir.”  Soğuk havalarda ellerinden geldikçe yardımda bulunmaları gerektiğini dile getiren Uzun, aynı zamanda hayvan sahiplenmek isteyenlerin sokaktaki hayvanları sahiplenmeleri gerektiğini söyledi. Uzun, “Tatlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin onlarında tüketmesini  düşünmek en büyük yanlışlardan biridir. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları bu sebeple kendini gösterebilir” diye ekledi. 

 

“Verilen en doğru karar”

Hayvanlar için belediye bünyesinde bulunan barınaklar, sokak hayvanları için hayati önem arz etmektedir. Daha önce sadece büyükşehir bünyesinde bir tane barınak olduğunu söyleyen Uzun, “Sonrasında devletin çıkardığı kanunla bütün ilçe belediyelerine ait barınakların olabileceğine dair bir duyum aldık. Bu verilen en doğru karar” diyerek sözlerini noktaladı.

Polidaktili, daha önce insan ve kedilerde görülmüş bir hastalıktır. Son zamanlarda  köpeklerde de görülmeye başlamıştır. Konuya açıklık getiren Veteriner Hekim Kerim Uzun ve Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, hayvanlar yavruyken aşılanması gerektiğini söyleyerek belli aralıklarla bu aşılanmanın devam ettirilmesini vurguladı. Bunun yanı sıra  sokak hayvanlarına karşı  aşırı duyarlılıktan gelen yanlış beslenme sonucunda çeşitli olumsuzluklar ile karşılaşılabildiğini söyleyerek barınaklar için  belediye çalışmalarının olduğunu belirtti.

 

Haber: Özge İşik

Fotoğraf: Gülistan Akdemir

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00